Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

svejk

[#eljen]

A rendszerváltás hozta magával a diszkont boltokat...
Kollégám el volt ájulva, hogy a szalámi majd fél áron van ott.

Előtte 10 deka elég volt neki egész napra, onnantól három ujjnyit vágott be egy evésre...  mert "olcsó" volt. :)

keri

A létezés környezetszennyező.

De azért ne próbáljunk javítani ezen, merthogy nincs még meg a tökéletes megoldás, csak simán jobb? Egy hosszú utat csak apró lépésenként járhatunk végig.

Ráadásul ha a bébifókák épp nem érdekelnek, akkor is a villanyautók k...ot jók, akkor is ha még vannak hátrányaik, és drágák, mint minden új technikának szokása ez.

farkasl

Nincs bajom se a bébifókákkal, se a villanyautóval Villanyautót szeretnék, ha másért nem, kíváncsiságból. Bébifókát kíváncsiságból se szeretnék.

Én ugyanúgy a technikai civilizáció terméke és rabja vagyok, mint te. De van olyan érzésem, hogy a technikai civilizáció okozta bajokat első sorban nem a technika eszközeivel lehet  megoldani.

Bizonyított tény, hogy egy energiatakarékos technológia megjelenése,lásd LED világítás, globálisan nem fogyasztáscsökkenést eredményez, hanem fogyasztásnövekedést. Ma egyszerűen így működik az ember. Ezen az új technológiák nem segítenek, mert nem a technológia okozza a fogyasztásnövekedést, hanem az ember tobzódása a fogyasztásban. És éppen ez az, amiröl kurva nehezen mondunk le. Én is. Szeretem az új dolgokat.

keri

Tehát azért használjunk nagy fogyasztású, gyengén világító lámpát, hogy spóroljunk.
Jobb sokat fizetni és vakoskodni, mint keveset, de legrosszabb esetben is nem többet a jobb és tartósabb megvilágításért.

Azt hiszem én feladom, ti győztetek. [#wave]

keri

É a növekedést a világítás okozta?
Nekem most 200W kb. az egész családi házam világítás igénye.
Régen a pincémben ez egy izzó teljesítménye volt, most meg ennyiből fényár van.

g89ketty

Azért mert nem érted egy hozzászólás értelmét, nem kell azt félre is magyarázni.

Szalai György

Nem a világítás okozza, hanem a hozzáállás. (De sok dupla betű van ebben.)
A kétszázwattost gondosan lekapcsoltam, ha csak öt percre máshová mentem, mert madzagon húzta ki a pénzt a zsebemből.
Most a ledes meg egész nap világít. Minek kapcsolgassam, alig fogyaszt.
Na jó, eltúloztam a hasonlatot, de az energiatakarékos dolgok nem a spórolásra ösztönöznek.
Le kéne mondani a pocsékolás luxusáról, de az csak kényszerből megy.
Nem pocsékolás, a létfenntartáshoz szükséges dolgokra fordított energia. De minden más az. A hobby cnc is pocsékolás, ha kiköveznek is a faluból ezzel a véleményemmel.
Ha így nézem az egész technikai civilizáció pocsékolás, mert nem közvetlenül a létfenntartást szolgálja.
A technikailag fejlett emberiség mentálisan és spirituálisan retardált lett.

svejk

Nem kell kifordítani mindent, ezek tapasztalatok, tények.

Kb. olyan dolog mint a cigiről való leszokás.
Nem sok olyan embert tudsz mutatni aki havonta értékelhetően felmutatná azt a 30 ezret amit nem a cigire költ utána. Elmegy máshova észre sem veszi.

Te mostanában igencsak mindent megváltoztattál a háztartásod energetikájában, így nem is tudhatod lemérni ezeket a dolgokat.

Anyósom spórol, ez a hobby-ja, már elfogadtuk.
Nem LED-et vesz hanem télen az ablak mellett olvas, aztán 15 óra után ül a sötétben. Este 1-1,5 órát nézi a TV-t, de utána a settopbox-ot is kihúzza. Van hűtő, fagyasztó, mikro, kávéfőző, minden vacak.
1000 Ft alatt van a villanyszámlája és boldog. :)

Vakoskodás?
Nincs még tapasztalat, majd kiderül 20-30 év múlva a LED-es világítás hozománya.
Én egyelőre utálom, bár vannak már elvétve olyanok amiket elviselek.

svejk

[#eljen]

A rendszerváltás hozta magával a diszkont boltokat...
Kollégám el volt ájulva, hogy a szalámi majd fél áron van ott.

Előtte 10 deka elég volt neki egész napra, onnantól három ujjnyit vágott be egy evésre...  mert "olcsó" volt. :)

Motoros

Ha valami újat szeretnénk akkor elsőként azt kéne eldönteni, hogy az adott irány jó e?
Tegyük fel megvalósul, hogy mindenkinek elektromos autója lesz.
De tölteni kellene valahogyan.
Halványzöld megoldások:
Szélkerék meg egyéb utópisztikus baromság kiesik.
 Napelem a vidéki falusi viszonyalatban működhet az esetek pár százalékában újgazdagéknál, de itt is a téli időszak problémás, ráadásúl a nagyobb hideg reggelre leszívhatja az akksit (-10..-20 fok között automatikusan fűtésre kapcsol a pakk...ajánlott hidegben a 80 % töltöttséggel való leparkolás, vagy fűtött parkoló. Valahol olvastam, hogy mélykisülésnél akksicsere, ami azért bármikor bekövetkezhet ha a járgányod valahol útszélén hagy.
Városi viszonylatban a napelem szinte teljesen kiesik  az egyéni telepítés lehetetlen, a közösségi is..ezt nem is érdemes indokolni.
Marad a villanyhálózatra kapcsolás az esetek 99 százalékában, tömegesen az esti éjszakai órákban, amikor a dolgozó hazatér. Na ilyenkor aztán lesz szívás rendesen.
Kiszámolná már valaki, hogy hány  Visonta vagy Paks kellene, és még ráadásúl mennyire kéne felvinni a hálózati feszültséget, vagy növelni a vezeték keresztmetszeteket, hogy a teljes kieső benzinben gázolajban importált energiát pótolni tudjuk, és a lakásokba kiszállítani országos szinten.
A most meglévő elektromos hálózat hogyan lesz alkalmas erre a feladatra.
Az a szerencse hogy a dolgokat sosem az illúziókat kergető álmodozók oldják meg, hanem a realitások.
Amiben azért látok fantáziát az az akksis kis roller, vagy bringa a helyi közlekedésre, bevásárlásra stb.

keri

Tehát azért használjunk nagy fogyasztású, gyengén világító lámpát, hogy spóroljunk.
Jobb sokat fizetni és vakoskodni, mint keveset, de legrosszabb esetben is nem többet a jobb és tartósabb megvilágításért.

Azt hiszem én feladom, ti győztetek. [#wave]

jani300

Csak egy szösszenet jutott eszembe .
A Vietnámiak biciklire szerelt áramfejlesztőket tekertek , és még háborúztak is közben .

g89ketty

Azért mert nem érted egy hozzászólás értelmét, nem kell azt félre is magyarázni.

keri

Nagyon is értem.
Ragaszkodtok a megszokott dolgaitokhoz, megmagyarázva bármi áron, elsősorban magatoknak, hogy miért nem kell az új.

Ezért szállok ki. Süket fülekkel szemben, értelmetlen a vita.

És milyen fura, hogy mikor elülne a vita, megjátszott , ám tökéletesen alaptalan sértődöttséggel próbálod MEGINT felkavarni a rosszt.

svejk

Nem kell kifordítani mindent, ezek tapasztalatok, tények.

Kb. olyan dolog mint a cigiről való leszokás.
Nem sok olyan embert tudsz mutatni aki havonta értékelhetően felmutatná azt a 30 ezret amit nem a cigire költ utána. Elmegy máshova észre sem veszi.

Te mostanában igencsak mindent megváltoztattál a háztartásod energetikájában, így nem is tudhatod lemérni ezeket a dolgokat.

Anyósom spórol, ez a hobby-ja, már elfogadtuk.
Nem LED-et vesz hanem télen az ablak mellett olvas, aztán 15 óra után ül a sötétben. Este 1-1,5 órát nézi a TV-t, de utána a settopbox-ot is kihúzza. Van hűtő, fagyasztó, mikro, kávéfőző, minden vacak.
1000 Ft alatt van a villanyszámlája és boldog. :)

Vakoskodás?
Nincs még tapasztalat, majd kiderül 20-30 év múlva a LED-es világítás hozománya.
Én egyelőre utálom, bár vannak már elvétve olyanok amiket elviselek.