Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

spsd83kj6

villanyautó: ami magától is gurul, azt kézben viszik.
A téglatestet meg gurítják. Lehetőleg a rövidebb oldala mentén.

RJancsi

Hacsak nem valami szigorúan titkos technológia, ezt a lemerült akkuban elektrolitot cserélni eljárást kicsit kifejthetnéd. Ha ilyen egyszerű lenne, már tömegével lennének elektromos járművek. De én még úgy tanultam, hogy az elektrolit ÉS az akku lemezei egyaránt változnak a töltés/kisülés során. Tehát ha elektrolitot cserélsz, akkor a lemezeket is kell. Praktikus okokból házzal együtt célszerű, ezt hívhatjuk akkucserének is.

Motoros

Pont amit leírtál azért kell dolgoznom még rajta.[#nevetes1]
Bocs ha komolyra sikeredett, csak próbáltam vicces lenni, de ezek szerint nem sok sikerrel.

Motoros

Tréfát félretéve:
Apám már a 70-es években szerelt napkollektort a házunk oldalára. Teljesen házilagos kivitel.
A lényeg: oldalfalon kialakított rekeszes elrendezésű vakablakok, feketére festett fallal. A rekeszek még a falon kivül össze voltak kötve egymással.
A fal mögötti szobába nyílások vezettek, a fentin bement a meleg levegő, a lentin ki a hideg.
Ezzel az amúgy alacsony és viszonylag kis alapterületű padlásszobában a fűtési szezon körülbelül 2 hónappal lecsökkent.
Gondozást nem igényelt, még ma is működik.
A fénykép mai, még friss:

szpeet

Nem szélgenerátor nem napkollektor, hanem hőszivattyú!
Kérdezném, hogy van-e valakinek tapasztalata hőszivattyús fűtéssel kapcsolatban. Esetleg használ-e valaki hőszivattyút lakás fűtésre? Egy kb 55 m2 lakás konvektorról való áttérés lenne a terv levegő-víz hőszivattyúra.

2vkx6unz

Nekem még folyamatban van, de egy kollégám már több mint 3 éve használja a sajátját. Az övé egy felújítás volt. Vagyis nem csak hőszivattyú lest beépítve mint hőtermelő, hanem komplex felújítás volt. Padlófűtés, hőszigetelés, 3 rétegű üvegezésű nyílászárók, hőcserélős szellőztetés. Elégedett az eredménnyel.[#mf1]

keri

Elmű nyilatkozott, hogy a jelenlegi hálózat 30%-os fogyasztás növekedést kényelmesen elbír, szóval elég sok elektromos autót lehet otthon tölteni gond nélkül, és nyilván ha nő az igény akkor fejleszteni fognak.

Gyorstöltőre meg szerintem az is járható út, ha valami szuperkapaciást töltenek normál terheléssel és amikor jön egy kocsi, akkor belenyomnak pillanatok alattannyi elektront amennyit bír a vezeték.

Amúgy modellezésben már olyan akkukat használunk ami 7perc alatt fullra tölthető...és meg csak nem is melegedett, csak a vezeték [#vigyor]. Ez saját mérés volt.

keri

keri

Van ilyen akku, csak elég kicsi a fajlagos tároló képessége.
Inkább házi energia tárolónak jó.
Viszont olcsón megépíthető, csak nem találom milyen anyagok kellenek hozzá, pedig elmentettem.

keri

Amit én ismerek, ott két fegyverzetben áramoltatják a folyadékot, tehát a folyadék az elektróda gyakorlatilag.

keri

Felület fűtéssel jó, de ha túlméretezed a radiátort, azzal is használható.
~40fokos vízre kell kalkulálni.
Bakonybélben lakó kollégáim csináltak ilyet, mert vicces, de drága a fa az erdő közepén, gáz meg nincs.

szpeet

Igen ilyen mértékű felújítás biztos hozza az eredményt. Egy tégla lakásnál ez már nem mind kivitelezhető. Az alakok cserélve vannak, de csak mennyezet fűtés, vagy radiátor jöhet szóba. Arra lennék kíváncsi, hogy az erkélyen elhelyezett kültéri egység mennyire zavaró (zaj, lehűti nagyon a környezetét, zavarja a szomszédot, stb.).

Kisamotors

Keri, tudom egymás mellett töltöttük az akkukat az M3-on, ha nem tévedek. :)
Bár a 10C az elég kemény, az autósok tolták ennyivel a SUB-C NiCd-t régen.

Motoros

Otthoni használatra a lendkerekes tároló is jó lehet.
Esetleg valamit kitalálni aminek nagyon nagy a fajsúlya, pl fekete lyuk, azt felemelem, ha süt a nap és éjszaka meg leenged miközben forgatja a generátort.
Ja ez nem jó mert a Föld menne a lyuk felé[#eplus2]

GPeti1977

Az nem jó ide, neutroncsillagnak egy kis darabja is jól jönne, mint lenkeréknek is.