Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

keri

Aki mindent pénzzel kell megvenni annak sem vészes.
~8év megtérülés ott is bejön, csak sok olyan drága és kevésbé hatékony dolgot el kell hagyni mint a forgató. Persze így hogy építetted biztos megérte, de alapból olcsóbb annyival több napelemet venni, amennyivel kevesebbet termel a fix telepítés miatt.

Hőszivattyú megtérülést nem tudok, mert a családban csak napelemes tapasztalat van, de a gázkazán, kémény meg a többi sem olcsóbb, mint egy  bolti hőszivattyú.
Kollégám infra filmekkel fűt. Az pl nagyon olcsó.

Persze a megtérülés függ a használati szokásoktól, mert kisebb fogyasztóknál magasabbak a fajlagos beruházási költségek, de szerencsére egyre alacsonyabb teljesítményeknél éri meg a napelem.

Az jó módszer hogy a fűtést erre építed ki, mert akkor tuti nagy fogyasztó leszel :)

Van pár vidéki kolléga ott pl nincs alternatíva.
Van fűtőolaj, fa, tartályos gáz, mindegyik nagyon drága, szóval ott nem volt kérdés a megtérülés.

ywathzay

A megközelítés teljesen jogos, én is hasonlóképpen gondolkodtam sokáig. Van egy másik fajta is, persze ehhez kell egy kis tőke. Ismerősömnek volt egy kis megtakarítása, nézegette mibe fektesse. A bank nulla kamat, tőzsdére kevés.... elkészíttetett egy éves 5000KWh napkollektor rendszert a házára, 1.5M -ba került. Ne kérdezd igaz-e, ezt mondta. Igaz költött még pénzt, mert átállt elektromos fűtésre, vett az eddig gázkazán által előállított meleg vízhez elektromosat, stb. 3000KWh volt az éves fogyasztása, a 2000 lett a plusz, igaz matekozott, mit hogyan, de így elfogyasztja az 5000-et, meg is termeli. A havi megtakarítást, ami átalánnyal számolva havi 40 ezer Ft (nincs villanyszámla, nincs gázszámla) ezt a havi 40-et veszi a befektetése kamatának. Ennyit nincs az a beruházás amelyik tisztán hozna, és 3 év után már csak a kamat jön. Persze az amortizáció közrejátszik, de most ezzel nem foglalkozik.

gaspa

A forgatót és a szélgenerátort csak a kihívás miatt csináltam,meg érdekelt is.Aki a megtérülésre hajt inkább kerülje el és helyette tényleg fix panel.A forgató más célt is szolgál,kb 30% plusz termelése van,mivel villannyal fűtök,a tél erősségétől függ a fogyasztás.Nekem augusztus közepén van az éves elszámolás,ha erős volt a tél,csak akkor forgatok,ha gyenge a tél délre vannak a táblák állítva.A túltermelés töredékét fizetik vissza és piszkosul meg van nehezítve.
Az átveréses infra fűtéshez és a csúcstechnikás norvég elektromos fűtőpanelekhez annyit tennék hozzá,hogy 1kW elektromos teljesítményből kb. 1kW hőteljesítmény állítanak elő,a hőszivattyú ugyanennyiből 3-4kW hőteljesítményt.

vadember

Neked elekromos fűtésed (fűtőszál egy boilerban ?) van. nemde? Azt hogy csinálja, hogy 1 KW villamos energiából 3-4 KW-ot állít elő?

keri

5kW-os rendszer kb. ennyibe kerül.
Persze ha magának csinál sokmindent az inverter és napelem kijön annyiból mint mondta.
Napelemes rendszer élettartamát 20 évere veszik, de csak azért mert nincs ilyen hosszútávú tapasztalat. Nem mennek tönkre 20 év után sem.

ywathzay

Nálatok kerül ennyibe.... ebből lejön a kapcsolati tőke, akkor nem kamuzott, sőt megadta a kivitelező elérhetőségét is, és rá kell hivatkoznom kedvező árajánlatért:)) Ez egy importőr, nagykeres cég, van árrésük gondolom. Csak most nincs kedvem (vagy pénzem?) hozzá. Amúgy ahogy olvasgattam korábban nem a napelem a gyenge pont, hanem az inverter. De mondta, hogy arra is lehet +garit vásárolni, na most hogy ez megéri-e, azt már tényleg nem tudom.

gaspa

Bocsi,olvasd el a 3562-t,12kW-os hőszivattyúval fűtök.

vjanos

A klímán mennyit kell dolgozni, hogy hőszivattyúként üzemeljen?
A hőátadó közegeket változtattad?

Nem értek hozzá sajnos, alapból elvileg a legtöbb klíma tud fűteni, de gondolom ezután jön még az okosítás.

gaspa

Valóban a levegő/levegő klímák közt van amelyik hatékonyan tud fűteni is,de azt a változatot kell választani,amelyik -15 fokon is működik.Ezzel semmit nem kell csinálni,csak beszereltetni.Én egy víz/levegő klímát használtam,így hőátadó közeget nem kellett változtatni a vizes fűtéshez,csak elektronikával kellett foglalkoznom.

keri

Ha van kapcsolati tőke, az csak jó [#vigyor]

Igen, ezért az inverterből érdemes jót venni.
Azért elég jól tudják méretezni ezeket az elektronikákat, ha akarják, akkor meg nem lesz vele baj, csak ha belecsap a villám.
Illetve gondolom ismered a kádgörbét. Az elején több a meghibásodás, ez garanciális időn belül megtörténik a utána 20évig semmi és utána kezd megint gyarapodni a hiba.
Mondjuk azt mondják hogy a ventilátort kell néha benne cserélni, főleg ha a szabadban van, illetve kollégának cseréltek egyszer alaplapot, de még garanciában. A forgalmazó mondta hogy volt egy hibás széria, ott volt polcon neki a csere alaplap, de sok napelemes ismerősömből ez az egy ilyen volt.
Ja és Fronius inverterek vannak többnyire.

jani300

Az indexen szóba került egy új elképzelésű robbanó motor .
A séma rajzát átnézve először nem is értettem mi akar lenni .Némi töprengés után ,azért megértettem , és elég érdekesnek tartom az ötletet . Némi utógyújtással működő képesnek gondolom . Itt talán lehet beszélni róla . Egy kimondott forgácsoló fórumon , nem örül neki mindenki .
Volt itt már szó róla , tudom .

Kisamotors

Mi volt ez? Nem tűnt fel. Linkelj :)

Miller/Atkinson-motorokra mentek most rá, a Mazda pl. a HCCI-vel jött ki.
Én elég érdekesnek találom, hogy nem mennek rá az elektromos autózásra.
Rá is kérdeztem, de ezt a vonalat minden multi csak periférián tartja, nem látnak benne csak egy nagy lufit.
Fújják azt is, de pár év múlva kipukkan, addig haladnak a fosszilis fejlesztések is, nem építenek hosszú távon az EV-re.
Nem akarom elhinni, de el kell fogadnom, hogy egy nagy autógyártó multinál azt hozta ki száz ezzel foglakozó szakember, hogy ebbe az irányba kell menni.
Részben azért, mert a profitot így tudják maximalizálni, részben pedig azért, mert az EV a mai szinten életképtelen.
A Földön fellelhető Li készlet a személyautók 1%-ának lenne elegendő. Az akkukal nem tudnak mit kezdeni, a leghatékonyabb módja az újrahasznosításnak, ha elégetik.

kaqkk007

Ez nem új és nem magyar találmány , a forgódugattyús motort egy wankel nevű úriember találta fel éa a mazda már ki is próbálta RX8 ha jól emlékszem ...

RJancsi

A másik gond szerintem, hogy az elektromos energia előállítása még mindig jellemzően fosszilis erőművekben történik. Magyarországon is azzal, hogy valaki villanyautóval jár csak annyit ér el, hogy nem mögötte keletkezik a füst, hanem pár száz km-rel távolabb pl. a visontai tőzegégetőben. Jó példa  a barátom, aki nem kevés pénzért rakatott a tetőre napelemeket és vett egy elektromos autót. Ebben a sorrendben, kb. egy év eltéréssel. Számításai szerint kb. 3000 kWh áramot termelt eddig, az autója egy töltésnél 15 kWh energiát emészt fel. Tehát jó sokáig fog napenergiával járni. De azt ő is elismeri, hogy soha az életben nem fog megtérülni a beruházás. Nem akarok sokat matekozni, de 6 év garanciát adtak az akkujára, ami 1,2 milla ha cserélni kell. Ez évi 200 000, havi 16 700 Ft. A mai (330 Ft/l) áron ez 50 liter benzint jelent havonta. Ebből elég sok hazai autós elpöfög. Elég megszállott környezet-tudat kell ahhoz, hogy azért vegyek 3x drágább elektromos autót, hogy gyakorlatilag ugyanannyi pénzért kisebb hatótávot és szűkösebb komfortot (légkondi/téli fűtés felejtős) kapjak.