Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

Rabb Ferenc

Csak ezért regisztráltál ide? Ennyiért kár volt...

7ribea2ss

000000000

Az ilyen hirdetésekkel foglalkozó oldalon, vagy itt az adok veszekben.

7ribea2ss

keri

Ha nem túl reklámszagú (van aki a komplett webshopját hirdeti) akkor leírhatnád ide is mit árulsz.
Adok veszeket már nem olvasom mert átállt a web sötét oldalára. :) múltkor belenéztem, de rájöttem kupecek garmadája...egyszerűbb felmenni az e-bayre vagy az apróhirdetési oldalakra mert ott ugyan ez van csak rendezett formában.

nagyméretű fűtési puffert, japán napelem táblákat 6-9darabot, elmű engedélyes invertert, vasnikkel akkukat (régi mávos pl. jó lenne) amúgy vennék.

7ribea2ss

Keri biztatására hirdetek:
Eladó egy be nem üzemelt 2,65 m2-es 2,65 kW-o sörkollektor anyagár alatt. Alumínium doboza van a sörös dobozok szolár festékkel vannak festve, 5 cm kőzetgyapot szigetelés, hőtükör. A takaró üveg a napkollektorokban használt speciális szolár üveg.
Van ventilátor, vezérlő elektronika. pillangó szelep.
Az ára 55.000.- Ft
 Eladó egy gyári használt vizes kollektor 2,65 m2-es
Az ára: 50.000.- Ft
Eladó egy abszorber 2,65 m2-es, könnyen készíthető belőle medence fűtés, üvegház fűtés stb.
A ára 15.000.- Ft
Ha valaki egyben meg veszi akkor 105.000.- Ft
A sör kollektor mire elkészült elmúltam 70 éves és rájöttem, hogy a tetőn szerelés nem nekem való, valamint  az összes haverom akik segíthetnének azok is tériszonyosak és idősek.
A sör koli készítéséről sok kép készült, ha volna érdeklődés akkor fotózok is.

szf

7ribea2ss

Egy gyári vizes kollektor,használt, de nem én használtam.
Így vettem. Mérete 2200 mm X 1180 X 105 mm.

7ribea2ss

Tehát egy napkollektor, ami meleg vizet állít elő, napenergia
felhasználásával.

s7manbs8

A szentjános bogarat teremtették vagy evolválódott ? csak nézegettem ezt a világítós teczhnológiáját és elég érdekesnek tűnik. :)

Kristály Árpád

Halihóóó Mindenkinek!

Itt egy használható leírás a szélenergia kedvelőknek...
Barátod a Google fordító...egyre hasznáhatobb[#worship]
Vertikál szélerőmű...[#integet2]

szf

J-Steel

Egy kis infó azoknak akiket érdekel a napelem.

A napenergiát elektromos energiává átalakító ún. napelemek sajnos gyakran hibásan vannak Wattosítva.
 Egy napelemelem energiáját Watt-ban adják meg, amit úgy mérnek, hogy adott megvilágítás mellett megmérik a terhelés nélküli kapocsfeszültséget, majd rövidre zárják a két pólust, és áramot mérnek.
 A kettő szorzatából pedig számolják a teljesítményt wattban. Ezt főleg a távol-keletiek csinálják így.
 Ezzel az a baj, hogy nem vették figyelembe az illesztést, a napelem akkor adja le ugyanis a legnagyobb teljesítményt legjobb a hatásfoka, ha fogyasztó ellenállása pont akkora mint a napelem virtuális belső ellenállása. Ilyenkor a fent számított Watt számot osztni kell kettővel. Tehat a 600W-os napelemtáblából így lesz 300W.

A másik probléma, hogy a leadott teljesítmény csökken, ahogy a napelem hőmérséklete nő. Ugye a háztetőn a sötét színű napelemek igen csak fel tudnak melegedni a nyári időszakban, 120°C fölé ennek eredménye, hogy csúcsidőben a teljesítmény a felére csökken. Érdemes elvégezni a kísérletet.

A végeredmény tehát, hogy a kezdetben számított Watt érték köszönőviszonyban sincs a valóstól, ezért kockázatos napelemeket telepíteni olyankor ha valaki most kezd bele.

s7manbs8

De azért nyomják mindenhol, hogy nem jó az az atomerőmű.