Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

keri

Igen, én is ezt gondolom.
Egy sima erőmű ami gőzturbinára dolgozik, szintén 30% körüli hatásfokot tud, na de a trükk az, hogy az üzemanyagot turbógenerátorokban égetik el (gázturbinák) ezek termelik a villanyt és a kipufogó gázokkal még fűtik a gőzturbinát is. Így 60%-os körül lehet, de a fáradt gőzzel távfűtést meghajtva 90% a teljes energia hatékonyság.

000000000

hidd el nagyon hatékonyan dolgoznak,mert én 150 kw-ért fizetek mindjárt 40 ezer ft-ot!:))))

keri

Gáz szolgáltató jobb?

Persze én is napkollektorban gondolkodok, de mellette kell kiegészítő fűtés és ha az áramot legalább részben magam termelem meg, akkor máris gazdaságosabb a hőszivattyú üzemeltetése.
Na meg ez mind nem zárja ki hogy a pincében legyen egy gázkazán is.

ukcge40u

Nálam a gáz a kerítésig van beengedve. Tovább nem jöhet befelé... :)
A kazánom vegyestüzelésű. Persze, mivel még nincs kész a rendszer, addig kályhával fűtöm a 74m2-ert. :)

s7manbs8

Volt egyszer egy hülye ötletem, hogy a vízcsapból is áramot lehet termelni, csak munkát kell vele végeztetni, persze nem sokat.

s7manbs8

Nem is az a kérdés, hogy a hőerőmű hatékony e, hanem, hogy a gáz biztos olcsóbb jóval, szerintem, tehát ha abból csinálunk áramot mellesleg, jobban járunk, ha a gáz lenne a drágább, akkor elektromos kályhával fűtenénk, az pedig tudom, hogy többször annyiba kerülne.

ukcge40u

Itt kinn minden villannyal megy, sütő, főzőlapok, néhol még a fűtés is.
Nagy keletje van az 1-3000W-os elektromos fűtőkéknek is.
Sőt, ha belegondolok, hogy egy tisztességes hétvégi főzőcske mennyi áramba kerülne, mondjuk 6 fő részére...

Sok minden fordítva van itten... vagy otthon? [#nemtudom]

s7manbs8

Lehet tudják ők, hogy melyik a jobb, a jó hatékonyságú erőmű lehet jobb, mint a külön háztartásokban használt ki tudja milyen gyatra cuccok.

keri

Gondolkodjunk.
2-6Bar nyomású víz van a hálózatban.
Ebből 1köbméter mennyi munkát tud végezni?
Az azt jelenti hogy 1000liter víz 20-60méter magasról jön, vagyis 1t tömeg 20-60méter magasságú helyzeti energiájával számolva 20-60kJ ami átszámolva 0,005555kWh-0,016666kWh körül van.
Tehát kb. optimális esetben elegendő a mobiltelefon feltöltésére amit így megtermelsz....és el is érkeztünk ahhoz a problémához miért nem hatékonyak a helyzeti energián alapuló energiatárolók.

Ha valamit rosszul számoltam szóljatok.

keri

...mondjuk számomra is hihetettlen hogy 1T 20méterről annyi energiát termel mint 3db ceruza akku.

keri

Németek élen járnak a megújuló energiák kiaknázásában.

43pbwjg8s

És hog ymi pedig mekkora ökrök vagyunk.....
Pontosabban a kedves vezetés felénk pl. nem engedi ki a kezéből az emberek fejéséhez kitűnően használható régi energiaellátást, emellett kifejezetten korlátozza az uj gyakorlatilag majd ingyenes lehetőségeket.
It Egerben majdhogynem akárhová fúrsz, gyakorlatilag mindenhol nagyon hamar hőforrást lehetne készíteni, találni.
Csupán el kellene indulni a geotermikus energia felhasználása felé, de ahol lehet ezt akadályozzák a kedves vezető emberkék. :(

Egerszalókon (Demjéndben) éveken keresztül tudták megakadályozni, hogy mélykutat fúrjanak.
Nem akartak konkurenciát engedni a most már amerikai kézbe került hőforrásnak.

43pbwjg8s

ja és gyakorlatilag gyakorlatilag.... Gyakorlatilag ez van gyakorlatilag. :)
Bocsánat. :)

pa0n9mw

Üdv
Nem csak hihetelen hanem téves :)
Elfelejtetted hogy a viznek nem csak helyzeti energiája van, hanem mozgási is amikor áramlik.
Azt kell kihasználni, az nagyobb :)

végyé

Rabb Ferenc

Biztos vagy ebben? Merthogy a meglévő helyzeti energia alakul át mozgásivá amikor kinyitják a csapot... És ez pont ugyanakkora, mert az energiamagmaradás itt is érvényes. Egyébként a számítás pontatlan - egy nagyságrenddel nagyobb a végeredmény. De ez sem javít sokat a dolgon, legfeljebb egy kicsivel több ceruzaakkut lehet feltölteni :-) Az viszont bosszantó, hogy tényleg egy forróvizes fazék tetején ülünk, és senkit nem érdekel komolyabban a hasznosítása csak néhány termálfürdő tulajdonosát.  
  Az igazi ciki szerintem a szélerőművek erőltetése a Kárpát-medencében. Az Alpokról lecsurgó hideg levegő Győrig még csak-csak elfújdogál, de aztán snitt. A csúcs a Ecsédi szélerőmű lesz. A Mátra és a Cserhát szélárnyékában. Legalább annyira hasznos lesz, mint a negyven centis "kilátótorony" Bodrogkeresztúron vagy a tíz farönkös kerékpárospihenő Várgesztesen. (sok-sok millióért a mi zsebünkből)