Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

keri

Kösz! Nagyon ne erölködj, mert sajnos még nincs hova pakolni a napelemeket, és ha végre veszek házat akkor pedig pénzem nem lesz :)

Elhiszem amint mondotok, hogy megbonyolítják, de ez azért fog változni.
Eleinte németeknél is megharcolták ugyan ezt.

43pbwjg8s

és.. Keri:
Lehet... Én is sokig ugy gondoltam ugy kellene működie a dolgonak ahogy Te mondod. AZonban nem így működik.
Ha Ő azt mondja nem tud kimenni hozzád (akár hónapokig) mert.... mert akármiért is, Te nem tehetsz semmit. A pereskedést pedig el lehet felejteni. Hosszú évekre elhúzódik és nincs arányban az amit elérhetsz vele, azzal, amit elszenvedsz közen.

Üdvözöllek a valós életben!!! :)

Teaway

"A MVM (Magyar Villamos Művek) hálózatához való csatlakozásnál egy igény/bejelentő- lap kitöltése szükséges"

Na de ki a fene akar csatlakozni hozzájuk?

jv7pu3a5p

Sziasztok, BUÉK mindenkinek.
Nem csak az órát kell lecserélni hanem kell egy szinuszos inverter is, ami ELMÜ által elfogadott. Azt meg tudjuk hogy nem olcsó dolog, mert jut még másnak is a pénzből...
Itt nálunk Vecsésen tudok egy házról ami így működik, visszatermel a hálózatra ha meg nincs nap akkor meg használja az ELMŰ áramát. Végülis okos dolog mert nem kell akkumulátor. Jópár millában van a rendszer.

keri

500ezer egy ilyen inverter.
Napelemek 1-2 milla. Az én háztartásom energia fogyasztására elég lenne 1milla.

keri

43pbwjg8s

hA vissza akarsz táplálni (és utólag kivenni) akkor kénytelen leszel. VAgy veszel egy halom sok sok Ah-s akksit.
Érdemes megnézni az árukat és az élettartamukat.
Szóval ki mit választ.

43pbwjg8s

VAgy éjszaka mégiscsak vszed tőlük az áramot, vagy pedig gyertyát gyújtasz.
Lehet választani. :)

keri

Idealista vagyok, de azért az akkus rendszer megtérülésében én sem hiszek...legfeljebb ha én gyártom az akkut :)

4um5b65d

Nem azzal van a gond, hogy a jogszabályt nem tartják be , hanem ennek elég komoly technikai feltételei vannak, aminek a költségeit neked kell viselned. kb 10 éve beszélgettünk erről a villamossági cimborámmal és akkoriban még kis tételben visszatáplálni komoly ráfizetéssel járt. Ha azóta változtak a szabályok és a technika , arról én nem tudok. Nézz utána aztán majd meglátod, hogy érdemes e belevágni.

keri

Persze, 500ezer forint a visszatápláló inverter.
Ez elég komoly anyagi feltétel, miközben egy normál inverter 100ezer, de még mindig olcsóbb mint akkumulátorokat venni ami 5-10évet bírnak.
Igen a hálózatot is át kell alakítani, ez a szolgáltató dolga.
Igen ettől drágább lesz a villany eleinte hiszen nyilván a fogyasztókra terheli, de szerintem meg kell lépni ezt, annak érdekében hogy később viszont olcsóbb lehessen.
Igen, a szolgáltatónak ez nem érdeke, ezért hozták a jogszabályt.

Ez olyan mint a kötelező csatornázás. Mindenki prüszköl, hogy kötelező kiépíteni, meg rácsatlakozni a csatorna hálózatra, de ha egyszer megvan azzal MINDENKI jobban jár.

Ha én kikényszerítem hogy az egész kerületben egyedül miattam cseréljék a trafóházakat visszatáplálósra, az genyóságnak tűnik, de ha miattam kiépítik, akkor már az összes többi fogyasztónak már adott a technikai háttér és a lehetőség erre, tehát nem rám költöttek sok sok pénzt hanem az összes fogyasztó jövőbeni lehetőségére.

Elsőnek lenni nyilván nehéz, de előbb utóbb muszály lesz meglépni.

s7manbs8

Ez (is) különbözteti meg az embert a nagyon primitív állatoktól, hogy tud előre is gondolkodni és tervezni. Minden befektetés ilyen pedig, hogy később többszörösen megtérül, persze csak akkor, ha elvileg nem eleve hibás.

43pbwjg8s