Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

000000000

Pontosabban KERS (Kinetic Energy Recuperation System)

ukcge40u

Mennyire életképes ez kisüzemi körülmények között megcsinálva?
Ott azért nagyon durva fordulatok vannak már.
Egy otthoni rendszer mit tudhat maximum?

000000000

Ahogy irták is a cikkben tárolt energia a fordulatszám négyzetével arányos, de régen is használtak ledkereket.
Girobusz Svájcban másfél méteres, 1500 kilós lendkereket 3000-es fordulatra pörgeték fel a megálókban és ezzel a tárolt energiával 6km tudott megtenni.
Ebböl azért már levonható kb mekkora a tárolt energia.

43pbwjg8s

A hézi qakkunál az igazi kérdés a tárolókapacitás lehet csak.
nem véletlen talán a nagyobb AH-s (bőven 100AH felett) napelemes rendszerekhez tarozó aksik 100e feletti ára.

Bár nem nagyon értek a dologhoz.

Bennem az ragadt meg, hogy ilyen jó lenne egy olyan telket venni valahol ahol patak folyik.
A gond, hogy szerintem nem igazán engednék még a kis mértékű duzzasztást sem. :(
Ugyanez a víztoronnyal.
Ha magadnak csinálsz egy bizonyos méret felett már igen komoly engedélyek kellenek hozzá.
Azon gondolkodtam, hog ymi lenne ha meg lenne erősítve a fedém a kis házikómban, és értenék a dolgokhoz. Fenn csinálnék egy jó nagy tartályt és oda szivattyúznám fel a vizet.
De hát....
Se túl sokat nem tudnék (óriási súly, eszméletlen szerkezeti erősség a háznak) se nem lenne elég, hogy hosszabb ideig tartóan tudjak vele szolgáltatni elektromos energiát.

Venni kellene egy folyót valahol! :)

yuagaci9g

keri

KisKZ-nak a semlegesből:
Te tudsz valami konkrétat az engedélyezési procedúráról?

Csak mert nekem ez az utolsó információm erről:

"Kell-e engedély a napelem telepítéséhez?
A napelemek építési engedélyek nélkül telepíthetőek. A MVM (Magyar Villamos Művek) hálózatához való csatlakozásnál egy igény/bejelentő- lap kitöltése szükséges, amit az áram szolgáltatójának 50 kW alatt köteles (mint háztartási kiserőmű) elfogadni. Az 50 kW-nál nagyobb teljesítményű napelemes rendszer telepítéséhez viszont engedélyt kell kérni az építésügyi hatóságtól, és a területileg illetékes áramszolgáltatót is értesíteni kell."

keri

Ugya akkor szélkerék építésére kell építési engedély, mivel oszlopra kerül és esetleges zajhatást is figyelembe kell venni az engedélyezésnél, de ez ugye egyszeri költség, és az általam preferált helix turbina bele integrálható a háztetőbe, márpedig arra nem kell engedély :)

4um5b65d

Én annyit hallottam a hálózatra való termelésről, hogy nagyon macerás az egész. Egy régi barát mesélte , ő a villamos műveknél van. Mellékesen annyit mondott, hogy ez mesterségesen van megbonyolítva, hogy elvegye a kedvét a házi erőmű tulajoknak. Egyszerűen csak jogszabály van arra, hogy a villamos elosztó átvegye a keletkezett többlet energiát, de érdekében egyáltalán nem áll.

s7manbs8

keri

Köteles átvenni, egy igénylő lapot kell kitölteni, és kicserélni ennek hatására az órát. Ha akadékoskodnak, idézni kell a jogszabályt, mert apelláta nincsen :)
Ha rosszakodik akkor jól beperelem és még fizethet is :D
Megértem a szolgáltatót hogy húzza a száját, de én is húzom a számat amikor látom hogy a leolvasási díj, meg hálózat használati díj, meg szénipari támogatás, meg egyébb hülyeség alig kerül nekem kevesebbe mint a konkrétan elhasznált villany ára.

43pbwjg8s

Szia Keri!

Ha gondolod utánanézek a pontos dolognak.
Most sajnos az a "kedves" rokon nem igazán csvevejképes ski ezt megcsinálta.
De egy kis idő kell hozzá.

Egyébként irányadó amit Laslie mond.
Eszméletlen meg van bonyolítva, teljesen feleslegesen.

43pbwjg8s

Keri!
Ez is csupán a helyi illetékesektől függ.
Elegendő azt mondaniuk, hogy amit felteszel a házad bármely részére az nem illik a környezetbe.
A szembe lévő házban az egyik szomszéd (lakótelepi ház!) az ablakait cserélte barna fakeretesre.
Fel is jelentették és bizony nem két nap alatt ment végig a procedúra, hogy elfogadják.

Ok mindig van arra, (könnyen található) hogy megnehezítsék a dologd.
Én nem csak a feljelentők (a kedvesek), hanem a hatóság is.
Az egyik ismerős egy fél órára hagyta rálógni az ut szélére azt a nyers betonalapanyagot amelyből a háza előtt (de a köz terültén lévő) kis rész lebetonozásához kellett. Megbüntették!!
Fél óra!!! És még csak nem is olyan helyen a városan ahol ez zavaró lenne!
Kicsiny világunk kedves, aranyos és bájos ugye!