Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

pa0n9mw

Üdv
"vagyis 1t tömeg 20-60méter magasságú helyzeti energiájával számolva 20-60kJ"

Nem hagyott nyugodni ez a vizes dolog.
Fura hogy ha 50% os hatásfokot veszünk akkor mondjuk 6 ceruzaakku energiájával fel tudnánk pumpálni 1000l vizet 20 m magasra.
Kiprobáltam 6 elemmel de nem birta :)
A való életben nagyobb energia kell.
Aztán rájöttem, kissé elszámoltad magad :)
1000x10x20=200kJ az nem  20.
Mindjárt át kell térni a góliát elemre, abból is jó sok kell, mert szerintem olyan 55Wh-ra kell, azaz egy 55 W-os moci 1 órán át pumpálná a vizet felfele :)
Jól saccoltam?
végyé

000000000

vagy csinálnál egy visszintes turbinát,felvinnéd a toronyba,és ledobnád,és esés közbe áramot is termelhetne???!!:)))

Rabb Ferenc

Jól hangzik az 1000W, de ahhoz szél is kell. Érdemes megnézni htthttp://fenykapu.free-energy.hu/pajert6/HazSzel.htmlp://" TARGET=_fnew>EZT az oldalt. Elég tényszerű adatok vannak a nagy magyar szélcsendről, valamint a már használható turbinaméretekről. (lásd még "rc" #388)

Rabb Ferenc

Köszi, hogy Te is utána számoltál. Pont az egy nagyságrendes számítási hibáról írtam a #363-ban. Nem 3, hanem 30db 2000mWó-s ceruzaakku. Az már 60Wó. Az összhatásfokot illetően egyébként egy kicsit optimista vagy

Rabb Ferenc

43pbwjg8s

Hát igen...  
Igazad van
A hajót sem a vitorla viszi tova, hanem a szél.

Rabb Ferenc

>>A hajót sem a vitorla viszi tova, hanem a szél.<< Ez tényleg nagy dilemma. Legalább akkora, mint az, hogy mitől édes a kávé: a cukortól vagy a keveréstől :-)

ukcge40u

A cukortól. Ha nincs cukor, akkor minek keverni?
Ugyenebből érthető, hogy ha nincs szél, minek a vitorla?
Bár, ha van szél és cukor, akkor mire megyünk vele keverés, és vitorla nélkül?

Ilyen egyszerű... [#hehe][#vigyor3][#nevetes1]

43pbwjg8s

keri

Egyik osztálytársam nagyszülei kendert termesztettek. Egyik éjjszaka kommandósok törték rájuk az ajtót...majd volt egy kis pofára esés amikor kiderült hogy a helyi kötélgyárnak termeli a kendert az egész falu. Valami okos felnyomta őket.

keri

Szélturbinával, házi viszonylatban nem is számítok folyamatos villanytermelésre. Eleve a házi energiatermelés esetén szükség van valami puffertárolóra.  

Találtam egy bemutatót a lehetséges energiatárolókról. Igaz ipari méretekről van szó de talán van házi viszonylatban használható ötlet is.
http://www.met.mtesz.hu/doku/NEF_080522/05_23_am/11_50_Balogh.ppt" TARGET=_fnew>Energiatárolók áttekintése
Röviden a lehetőségek:
-víz helyzeti energia
-sűrített levegős tároló
-lendkerekes tároló
-különböző akkumulátorok
-hidrogén cella
-szuper kapacitás
-szupravezető tekercs
illetve ami lemaradt az a hőtároló anyagok (sima konyhasó olvadék), ami a napenergia tárolásában játszik szerepet.

Házi viszonylatban szerintem ami megvalósítható:
-akku
-szuper kondi
-lendkerék
-sűrített levegő

Én ezekből a házi készítésű akkut tartom esélyesnek, hiszen vas-nikkel lúgos akku illetve az ólom savas akku előállítása és anyagbeszerzése rendkívül egyszerű és szerintem az újrahasznosítása is megoldható. Súly meg méret pedig lényegtelen családi házas viszonylatban.
A lúgos akkuban csak a lúgot kell tudomásom szerint cserélni, tehát én ez irányba tapogatóznék.

pa0n9mw

Üdv
Na tessék, én meg azt hittem feltaláltam a sapanyolviaszt :)
Valahogy elkerülte az a hibafeltáró mondatod a figyelmemet.

végyé

000000000

Lendkerekes energiatároló rendszereket a  Formula-1-ben a Williams csapat alkalmazza (?)
A rendszer neve KRES, de bövebben  http://totalcar.hu/magazin/technika/kers/" TARGET=_fnew>ITT OLVASHATÓ