Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

jv7pu3a5p

Ez vili, tudom mire való a vas egy tekercsben. Ez egy bevált generátor az építők körében, és valóban elgondolkodtató a működése. Még mielőtt belefogtam a CNC építésbe elhatároztam, hogy csinálok egy ilyen generátort majd a géppel. Csak a kiváncsiság miatt, jó sok tekerccsel és függőleges lapátokkal. Ha másra nem csak mérni az éves szélfújást :))

s7manbs8

Azt nézem a tárcsa motor is nem ilyesmi csak visszafele, mindjá tekerek egy olyat is ?

jv7pu3a5p

De igen, az elv ugyanez. Az tetszik ebben a kialakításban, hogy nem mondhatni bonyolultnak a házi gyártását. Mondjuk a mágnesek meg a tekercsek helyét így CNCvel már nagy a szám... :))))

s7manbs8

Most néztem, hogy a csapágyazása, ami a leírásban van, olyanom is lenne hozzá.  

Persze, ezért jó ez a gépesítés téma, ha az megvan otthon is olyat lehet barkácsolni, hogy csak na.

s7manbs8

A kis floppykban is ilyen több pólusú motor van, mikor szedtem szét régebben láttam.

yuagaci9g

mindenkeppen sok polusu generator kell, mert a rendelkezesre allo fordulatszam 60-120rot/min.
Ez viszont irtozatos nyomatekkal, de mindenkeppen kerulni szeretnenk az attetelezest.
Jeno csak nagyban gondolkodik, evek ota mukodo szellapatjai vannak, tobb mint 10 nm aktiv lapatfelulettel.  Ezekre ertelmetlen lenne 200W-os generatort szerelni.
Igen, lehetne csinalni pigott generatort 36 polussal, 1m atmerovel, de az arban sosem fizetodne ki. szvsz

000000000

Felesleges ilyenekkel tökölni.
Nem kell más hozzá mint egy AC szervó motor. ( akinek van ) [#hehe]
Egy 3 fázisú egyenirányitóval már is kinyerhető belöle a feszültség és áram.
Terhelés nélkül nagyon könnyen forog.  

keri

Jópofa szerkezet. Olcsón egyszerű eszközökkel meg lehet csinálni, bár a réz ára több mint a vasé.

000000000

Udv
En hulye vagyok az elektromossaghoz,de ha jol ertem akkor ha egy mosogepmotort "megporgetek" az aramot termel?

000000000

egy ujabb buta kerdes.Egy oregcsaj kidobta a napelemjet.Hogy tudom megnezni hogy mukodik e?

43pbwjg8s

Napra teszed és a kivezetésein mérsz feszültséget egy kis multiméterrel. HA nincs neked, biztos találsz valaki ismerőst a környéken akinek van és szívesen segít.

D.Laci

Úraim hosszú nehézkes kutatói évek után rájötem hogyan lehet gyorsan olcsón a vízet szét bontani!!!!!

7vpav5d32

Rabb Ferenc

Ne csigázz továb!!! Hogyan? Kiesett a kezedből a pohár?