Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

Rabb Ferenc

A langyos víz és az áram között azért akad még néhány megjárandó lépcsőfok. Vagy csak az ismereteim hiányosak?

s7manbs8

Ezért kellene melegebb víz, vagy 95fok, hogy éppen azért ne forrjon. [#circling][#circling]

jv7pu3a5p

Rokonnak van vákumcsöves kollektora. 30 cső ha jól rémlik. Azt mondta télen még ha szikrázik is a nap akkor sem csinál melegvizet csak langyos vizet (25 fok körül). Nyáron viszont nem tud mit kezdeni a sok melegvízzel. 80fokig is felnyomja a 250 literes tartályt.  
Viszont ha egy napelemet veszünk az még télen is napsütésben leadja a 100%ot, sőt még jobb hatásfokkal is mert hideg a felület. Felhős időben pedig télen is van termelés igaz nem 100% de valami van a napkollektorral ellentétben. Személy szerint semmi értelmét nem látom a napkollektornak, csak melegvízre, az nem sok.

s7manbs8

Igen, ebből is látszik, hogy mindegyik verziónak van hátránya is meg előnye is, nyáron inkább a kollektorral termelhető meleg víz, meg kisebb hatékonysággal elektromos áram termelés, télen meg, ahogy mondod, akkor inkább napelem a jó, bár télen amúgy se sok napsütés van, szinte értelme nincs.

s7manbs8

Viszont ennyiből jobb a parabolás tükröző, mert az a nem szórt fényt összegyűjtve melegebbet tud csinálni, így még akkor is tud több meleget, ha a téli szikrázó nap van, de már tavasszal azért a nap magasabban áll.

jv7pu3a5p

Engem nagyon hajt a kiváncsiság a napelem irányában. Ahogy lesz egy kis felesleges pénzegység beszerzek egy 50 vagy 100Wost és tesztelem. Logolom folyamatosan a mért adatokat, vajon mit tudhat, nasütésben meg nélküle. Egy napelelmes fórumon egy srác írta, hogy felhős időben (persze ki tudja milyen vastag volt a felhőtakaró) 50% tudot a napelemes rendszere. Azért az nem olyan rossz.

jv7pu3a5p

Olvastam egy pár éve egy lencsés napelemről ami összegyújti a nap sugarait és így többet áramot tud termelni. Ha jól rémlik 30% hatásfokot írtak. De azóta se láttam a piacon ilyesmit... :((

s7manbs8

Adatokat lehet nézni a netről, mérési adatokat is, persze mindent nem szabad elhinni, csak ami értelmesnek néz ki. A napelemben is az a jó, hogy az a szórt fényt is tudja használni, még a napkollektor is valamennyire, de a parabolás meg erre megint nem jó, mert olyankor nincs mit fókuszálni. Úgyhogy a napelem nem is olyan rossz, most meg olyan 20%-os hatásfokúak, ha jól olvasgattam.

jv7pu3a5p

Igen, azért szeretném a saját szememmel megtapasztalni, nem nagyon hiszek az irományoknak :)
Képzeld el milyen napeleme lehet a NASAnak a műholdakon. Na olyat kéne szerezni. :)) Az biztos nem ilyen kis 16%os.
Amit én néztem az Kyocera napelem volt durván 1nm felület és 100W 1000W nasugárzás mellet. Szóval az csak 10% még nem nagyon találtam ennél jobbat.

000000000

http://www.youtube.com/watch?v=yh_-DUKQ4Uw" TARGET=_fnew>Víz melegítés kavitációval
Akit érdekel annak küldök komplett tervrajzot. [#hehe]

s7manbs8

Nálad ez már működik ? Akkor elhinném hamarabb, mint a NASAnak. [#circling][#circling]

000000000

csak rajz van róla több éve szedtem le valahonan, de én is pont annyira hiszek benne mint te.  
A rajz elég korrekt minden meg van adva benne.
A széngyürüs tengely tömités 125-ös polski fiat vizpunpából szerezhető be.

000000000

Megtaláltam az oldalt, érdekes még mindig létezik [#hehe]

http://darmowa-energia.eko.org.pl/pliki/cieplo/pk/pk_00.html" TARGET=_fnew>Kavitációs vizmelegitő

keri

Peltier ellem :)
Nekem van 2db 110W-os
Igaz azok kb 80W hűtő teljesítmény tudnak 100W elektromos teljesítményhez, és ha vissza felé üzemel akkor jó ha 10%-ot eléri a hatásfok.
Szóval a napelem még mindig jobb megoldás.

keri

Éppen hogy forrnia kell.
Nyomás alatt tartani a rendszert akkor 120fokig is el lehet menni forrás nélkül, esetleg valami más magasabb hőfokon forró közeget beletenni és egy hőcserélőben forralni amivel egy gőzmotort hajtasz.