Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

fa_kukac

Sziasztok! Olvastam pár hozzászólást, nekem sok éve már, de a következőképpen volt megoldva:
Huzatszabályozó a megfelelő hőmérsékletnél lezárja a levegőt a kazántól, ezzel egy időben a tisztítónyílásra szerelt ajtó kinyitott, és a huzat nem a kazánon keresztül húzta ki a levegőt. Olyan jól nem zár a kazánon, hogy ne szívjon falsot, és táplálja a tüzet. Viszont nem szűnt meg a kémény áramlás, az égéstermék ki tudott jutni a kéményen, de nagyrészt a tisztító nyílás felőli levegőt húzta .Persze a tisztító nyílás ( kamilluk) jó 1 méterrel van lejjebb mint a füst becsatlakozás.

t5kzsyyvh

ez mennyire elegiti ki az izlesedet?

http://kepkezelo.com/images/q1ke1t4rbmpf5yuxe43.jpg" border=0>

Rabb Ferenc

>> spórol, környezetet kímél <<  

Ha ezt egy kicsit kirészleteznéd... Tudom, hogy ez előtt a két szó előtt illik pofára zuhanni, de engem a műszaki indokolása érdekelne.

Ja es bocsanat hogy kijavitottam az echte angol helyesirasodat [#worship]

keri

Jancsikályhához képest, mert van hőtároló tömeg és a hosszú csőben jobban leadja a füst a hőt.

Cserépkályhádat ne dobd ki, az is ugyan ilyen jó :)

g89ketty

A kazán csappantyúját fölösleges lezárni mert a kazán kimenete (füst) a kondenzációs feltéthez csatlakozik, melyben a füst kb. ugyanannyit megy lefele mint a kazánban felfele. Olyan minimális áramlás marad a kazánban ami a gyújtólánghoz kell.  
A kondenzációs feltét egy 45X65X10cm-es alu doboz, melyben egy 10X45X30cm-es hőcserélő van. 12db 40cm hosszú 18mm-es v.réz cső fut vízszintesen csőkígyóvá kötve, függőlegesen 3mm sűrün 0.5-ös alu. lemezek növelik a felületét(valami légfűtés hőcserélő volt).Ez a feltét természetesen bármi másból összehozható, csak a nagy felület és a csőátmérő lényeges. A visszatérő víz alulról felfelé halad és megy a kazán alsó bemenetére. A feltét egyik oldalának tetején lévő kiperemezett lyukkal rá van húzva a kazán füstcsonkjára. A másik oldal alján van a kimenet ami egy alján nyitott füstcső oldalába csatlakozik (huzatszabályzó). Ez nálam majdnem teljesen le van zárva a hideg füst miatt. A feltét alatt egy alu. tepsi gyűjti kondi. vizet.

g89ketty

A kazánon van egy átkötés (baypass),hogy a kazánban mindig 60 fok fölött legyen hőmérséklet. A kémény rm.bélelt mert abból is csöpög a víz. A maradék víz mínuszok idején szép jégsüveget alkot a kémény tetején.

t5kzsyyvh

azt az idot amit az ekezetlensegemre pazaroltal, guglizasra is fordithattad volna. te is meg en is jobban jartunk volna...

000000000

Eddig nem érdekelt a kondenzációs kazán, mert engem nem érint, de most kíváncsi lettem. Ezért ránéztem a német gyártású kazán ismertetőjére.
Nekem az egész parasztvakításnak tűnik.
Pl. ki égeti a kazánját szabad levegőn?
Ez a leírás tíz százalék "tüzelő" megtakarítást ígér. Ez eléggé sovány a befektetéssel szemben.
Van valakinek tapasztalata a témában?

jani300

Még két különböző gyártmányú vegyes kazán között is lényeges hatásfok különbség lehet .A kulcsszavak : fűtőfelület , füsthőmérséklet .
Egyébként is a kondenzációs gázkazán már úgyis termeli az energiát a 110 százalékos hatásfokával :)Mit akarsz még :)
Két gázkazán között is nagy különbség lehet , de itt inkább az elektronikán van a hangsúly .
PL lángmoduláció , felfűtés vezérlése , Temperáló fűtés szabályozása .

jani300

Fatüzelésű berendezések után is van gyárilag kondenzációs egység már . De akkor már nem elég a természetes huzat . Bonyolódik az üzemelés .

B.Zoltán

Hát ez egy komoly hőcserélő, és főleg az nagyon ideális, hogy csőkígyós megoldás.  

Van egy masszív wargurg hűtőm, csak valószínűleg kevés lesz a keresztmetszete a csöveknek benne.
Vajon a víz áramlása is, hogy alakul benne, a csőkígyóban egyértelmű.
Lehet, hogy azért megérne egy próbát? Mi a véleményed?

A kondenzvíz mennyisége jelentős , vagy csak minimális mennyiség?  
Mértem a kondenzvíz pH-ját tényleg savas 5 körüli,tényleg védjük a levegő tisztaságát ha nem megy ki a kéményen.

g89ketty

Az a gond, hogy fekteve kéne használni, hogy a víz kicsöpögjön belőle. A kondenzvíz tudomásom szerint kb. 1,5 liter/gáz m3. Én az elején mértem a mennyiségét és 0,7-0,9 l között csöpögött le. Ez a mennyiség adja le a párolgáshőjét (2250kJ/kg) a hőcserélőben . Ehez jön még a füstcsőből és a kéményből kicsöpögő + a jégsüveg a kémény tetején. Kísérletezni lehet (belőle tanulni), hogy mi éri meg az a végén derül ki. jól szellőző helyen kísérletezz. Sok sikert!

000000000

CH4 + 2O2 = CO2 + 2H2O + hő az égés képlete.
Kb. 1,6 liter víz képződik egy m3 földgázból ahogy Geszti Sándor is írta.
Viszont meglévő radiátorok nem lesznek alkalmasak, amik nem kondenzációs kazánra, annak alacsonyabb visszatérő vízhőmérsékletére vannak méretezve.
Úgy kell méretezni, a kondenzációs kazánok magas hatásfokát úgy tudjuk a legjobban kihasználni, ha fűtési rendszerünkben a fűtővíz minél alacsonyabb hőmérsékletű. A legmagasabb hatásfokot 40/30 'C-os fűtővíz értékkel lehet elérni. Ahhoz, hogy a kondenzáció létrejöjjön, a fűtési rendszerünk visszatérő ágában lévő víznek kell minél alacsony hőmérsékletűnek lennie. Ez a hőmérséklet max. 50'C-ot jelent. Ha ezt el tudjuk érni, akkor érdemes beruháznunk a kondenzációs készülékre.
Időjárás követő szabályzás használatával elérhetjük, hogy a rendszer folyamatosan a legalacsonyabb hőmérsékleten üzemeljen, biztosítva így az optimális működési feltételeket és a lehető legnagyobb energia megtakarítást, ugyanis a kondenzációs készülékek – működési elvükből adódóan - részterhelésen és alacsony fűtési hőmérsékleten magasabb hatásfokkal üzemelnek.
Nyilván alacsonyabb fűtővízhez nagyobb felületű radiátorok, és/vagy jobb szigetelés kell.

000000000

Ahogy utánanéztem, ez a pártunk és kormányunk által erőltetett turulos, szittya kazáncsere, ugyan az, mint az elvtársi panelprogram.
Már megint a "panelprolik" fogják megszívni. Nem kicsit! Nagyon!

A paneproli "megtisztelő" kifejezés nem tőlem származik!

g89ketty

Köszönöm, hogy hozzászóltál! Épp most készültem fohászkodni, hogy bárcsak ránk pillantana egy szakember aki megerősítené vagy javítaná a témában elhangzó véleményeket. Az életünk harmadát átalusszuk a felét végig fűtjük, nem mindegy hogyan és mennyiért.