Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

keri

Az nem rossz.
Milyen hőszivattyú és mennyiért?
Nekem a klíma tud ilyet, de az 0 fok alatt már nem az igazi.

gaspa

A módszer nemigen követhető,90 ezerért vettem egy víz/levegő 12kW-os klímát,ezt használom levegő/víz-ként némi plusz elektronikával.Azidén már teljesen ezzel fűtök,-10 fokban is egész jó volt,kb 6kW-al ki lehet fűteni a lakást.Egyébként a neten megnézhető az összes mért adat,napelem,szélgenerátor,hőszivattyú,a  wea.biosolar.hu/drones/3/  oldalon.

keri

Nekem még kell egy kis hőszigetelés a házra, de azzal együtt olyan 9kW fűtőteljesítményre számoltam úgy hogy kint -20fok van. Megnyugtató hogy levegős hőszivattyúban is ennyi gyakorlati potenciál van.

gaspa

A szigetelés rengeteget számít,a legjobb befektetés.Én tavasszal szigeteltem és betettem egy Dallas érzékelőt a tégla-szigetelés határra,a megadott oldalon van grafikon a jótékony hatásról.

000000000

Eszedbe ne jusson a szigetelésen spórolni!
Amilyen vastag elfér,olyat használj! Mindenki megbánja később a spórolást...Csak kicsivel drágább a vastagabb,de hamar megtérül.
Nekem 30 mm-100 mm közötti szigetelésem van.
Ha most állnék neki,jóval vastagabbat tennék fel!

Rabb Ferenc

Azért a külső hőszigetelő réteg vastagságának túlzott növelése felesleges. Ha egy kicsit utána számolsz (vagy keresel egy-két grafikont) kiderül, hogy kb 8-10 cm-ig jelentős a javulás. Ettől vastagabb réteget alkalmazva a hőátbocsátás már csak igen kis mértékben csökken. A grafikonokon a görbe ellaposodik.

Tehát max 8-10 cm vastagságig érdemes elmenni. Alatta és felette szinte csak pénzkidobás mert nincs jelentős gyakorlati haszna. A vékonyabb nem szigetel eléggé, a vastagabb viszont már nem szigetel annyival többet, mint amennyivel többe kerül.

keri

Nem terveztem spórolni rajta :)
Passzívház lesz a végcél, és olcsóbb most vastagabbat feltenni, mint utólag újra csinálni.
Szerencsére a ház amit vettem, elég jó alap ehhez a célhoz, és még nem rontottak el rajta semmit :)

keri

Igen, sajnos ez a fizika már csak ilyen.
Ha felezni akarom a hővezetést, akkor kétszer vastagabb szigetelés kell (kétszer annyiért) miközben a megtakarítás minden költség duplázás után csak a maradék fele lesz.

Én is valahol ~10cm környékére számoltam a költség/megtakarítás optimumot. És 8centi már bőven jó klímát is teremt.
Ráadásul hagyományos 2 rétegű ablakokkal, már az ablakok lesznek az elsődleges gyenge pont, tehát hiába növeled a szigetelést duplájára, a megtakarítás  nem fele lesz, hanem még kevesebb.

Legjobb befektetés a tető szigetelése, mert az eleve olcsóbb, mint a homlokzat, és az energia ~30%-a ott megy el.

pvmyc6p5

Ezzel a "sógorok",meg a friccek biztos vitatkoznának.
Nem egyszer láttam ,építőanyag szállítás ,rakodás közben a kint épülő házakra 25-30cm !!! szigetelést raktak.
Biztos nem annyira hülyék,hogy feleslegesen pakolják a ház oldalára a pénzüket.

Rabb Ferenc

Vissza nem térítendő állami támogatásból sok mindenre telik. De számolj, vagy nézd meg http://www.zoldbolt.hu/hirek/tudastar/az-optimalis-homlokzati-hoszigeteles-kivalasztasa" TARGET=_fnew>ezen a linken lévő grafikont. Van sok másik is, hasonló eredménnyel. Mint ahogy © keri írta - a fizika már csak ilyen...

Az első 10 cm majdnem ötödére csökkenti a hővezetést a második 10 cm még hoz valamennyit a konyhára de a harmadik 10 centi már szinte semmit.

És gondolj bele, hogy nézne ki egy 120 centis lábazaton álló ház ahol a falak 20-30 cm-el túllógnak az alapon :))

keri

Erről van szó. Aránytalanul vastag szigetelés kell ha kicsit akarnak javítani.
Viszont szinte egy passzívházhoz is elég a 20-30centi.

Nem hülyék végül is, csak náluk máshogy jön ki a gazdaságossági számítás.
Én ~20centist akarok, de nem azért mert gazdaságos, hanem azért mert az a mániám, hogy nyugdíjas koromban ha nem lesz pénzem elhajtom a francba az összes közműszolgáltatót és nem tudnak velem semmit csinálni :D persze egy AK47-est is be kell még szereznem, de még messzi van a nyugdíj :D

Rabb Ferenc

Kalasnyikovval akarsz tüzelni? Nem rossz ötlet! Csak elég zajos, és nem illik egy igazi öko házhoz...

keri

Az csak azért kell, hogy elhajtsam a behajtókat, akik a napelem által termelt energia után akarnak adót szedni, merthogy biztos vagyok benne hogy még kitalálnak valami ilyesmit.

2f428kduf

A Kedves Vezér fejében már biztos gyökeret vert a gondolat.
Az a baj, csak fejszével lehet kiverni belőle(AK47-esem nincs).

gaspa

Ezzel a 10 cm-rel én is egyetértek,az is számít hol milyen tél van,szerintem a mi teleinkhez elég.Nekem is 10 centis van,pár sorral előbb ajánlottam a méréseimet,azért egy grafikont felteszek,amin látni lehet mit számít a szigetelés a valóságban,egy http://kepkezelo.com/" TARGET=_fnew>http://kepkezelo.com/images/7h7ty5qslobznkjehb7a.jpg" border=0> van a tégla/szigetelés határán.