Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

Bicska

Sziasztok! És ha már itt tartunk mi a vélemény a lakás szellőztetésénél a hőcserélőről? Mert aktív szellőzés ilyen szigetelt házakban mindenképpen kell, de hőcserélők is szép árban vannak...?!

000000000

A szigetelés vastagságát a végtelenségig lehet növelni.
10 cm szigetelő 50 százalék megtakarítás.
20 cm szigetelő 100 százalék megtakarítás.
30 cm szigetelő a kazán gázt táplál vissza a hálózatba. [#rinya]

De tényleg?

Rabb Ferenc

Próbáld ki, aztán számolj be az eredményről. Kíváncsian várjuk [#guluszem1]

000000000

Írtam,hogy amilyen vastag elfér!
Nem feltétlenül kell lőréssé alakítani az ablakokat:)
Mikor bejött a szigetelés,5cm-t raktak szinte mindenhova! Most már nagyjából a dupláját.
Gondolom nem a fizika változott meg...

keri

Elég jó dolog, de ugye ennek csak akkor van értelme, ha más már nem hiányzik a passzívházhoz. Légtechnika tervezést igényel, különben akár ronthat is a komfort érzeten, aztán rögtön igaza lesz azoknak akik hülyeségnek tartják.

A csicsa kombinált hőcserélők borzasztóan drágák, de egy sima levegő hőcserélő két csendes ventillátorral nem olyan vészes, csak nehéz megtalálni. Csinálni sem bonyolult ha van hozzá affinitásod.

Normál háznál elég egy páratartalom vezérelt kényszer szellőzés. A hőcserélő sem követelmény. Egy jó kivitelezés esetén már ez is meggátol minden párát, penészt, felesleges hőveszteséget.

keri

Optimális ablak szerelés ha a hőszigetelésben van az ablakkeret, így nem kell az ablaknyílást csökkenteni a hőhíd elkerülésére.

000000000

Szerintem tökéletes a #3404 hozzászólásodban leírtak.

m6j2vsrdz

Ha most építkeznék, az alap felső 40 cm-ét ezzel csinálnám:
http://www.izonil.hu/esztrichbeton.php" TARGET=_fnew>Isonil
Van egy mintadarabom itthon, szuper. Meleg, úszik a vízen és vízzáró, de könnyű. Ideális.
A hagyományos alapot kívülről érdemes szigetelni.

Rabb Ferenc

És miből gondolod, hogy egy házat is elbírna??? Mekkora lehet egy "vízen úszó" anyagnak a nyomószilárdsága? Tudom, a hajó is úszik a vízen, pedig vasból van és az és nagyon erős [#vigyor2]

Mintha teljesen más felhasználásra javasolná a gyártó. Ő már csak tudja...

m6j2vsrdz

Könnyűszerkezetes házat bőven kibirna, és vasalható. Födém szigetelést csináltam vele.

m6j2vsrdz

Ismét csak azt tudom írni, nagyon jó anyag. Szálerősítés is van benne, tapintása szokatlanul meleg. Utálják a kőművesek, mert nehéz bedolgozni. De ha egyszer bent van...
A méretezése pedig építészi kérdés, nem látom akadályát a tervezésnek.  

Rabb Ferenc

Úgy legyen! Meg különben is, ha már egyszer bent van akkor biztosan jó ...

Gyati

m6j2vsrdz

"Mekkora lehet egy "vízen úszó" anyagnak a nyomószilárdsága?"
http://nap-kollektor.hu/hirek/aerogel-a-hoszigeteles-forradalma" TARGET=_fnew>Bizony nagy lehet.

http://hu.wikipedia.org/wiki/Aerog%C3%A9l" TARGET=_fnew>Saját súlyának akár kétezerszeresét is képes megtartani.

Ma még drága, de már szériában alkalmazzák.

2vkx6unz

Svájcban már elég régóta habüveget használnak az épületek alatt hőszigetelésenek. Szóval van olyan anyag amire fellehet építeni egy házat.