Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

000000000

Nem totálisan teljesen mindegy menyire hatékony egy kondenzációs gázkazán ilyen gáz árak mellet?  
Arról már nem is szólva, hogy úgy manipulálják a fűtőértékét és ezzel az egy egységnyi energiahordozó árát a szolgáltatók ahogy kényük kedvük tartja.  
Majd ha újra annyi lesz az egységár és vele az egyértelmű elszámolás a mint 20 éve akkor lehet miről beszélni, de addig nagyon úri kiváltság ezzel fűteni.

jani300

De a kondenzáció elvét lehet használni minden víz hőhordozós tüzelési rendszernél .
Ezért érdemes beszélni róla .

g89ketty

Valóban meggondolandó ha valaki új kondis kazánt szereltet fel, mert egyszuszra jelentős érvágás. Szerintem csak padlófűtéshez éri meg. A gáz ára és fűtőértéke nem játszik, mert az ugyanúgy hat minden fűtési rendszerre. Én a meglévő lengyel öntöttvas kazánomat alakítottam át (új égő+lángterelő) + kondis feltét+ csappantyú. Minimum -10%(többet nem merek írni mert kinevettek). Néhány tízezer Ft.(a gázszelep a régi égőről megvolt) ami az első idényben bőven megtérült, ha a sőrt nem számolom.

000000000

Nem feltétlenül a gázkazánt akartam propagálni.
A kondenzáció nem fog működni alacsony felületű, teljesítményű radiátorokkal, akármivel is fűtesz.
Egyébként nem feltétlenül kell kidobni minden meglévőt.  
Általában nem azonos méretűek vannak úgy sem felszerelve, lehet dominószerűen is lecserélni.
A nagyobbakat a kisebbek helyére, és csak a hiányzókat pótolni.
Egyre érdemes még gondolni: az oxigén diffúzióra.
A hagyományos műanyagcsövekbe bediffundál a levegő oxigénje, és megeszi a hőcserélőt.
Vagy többrétegű csövet, vagy réz vagy más fém csövet lehet használni.
Az iszapgyűjtő is javallott.
Maga a radiátor méretezés sem ördöngösség.
A radiátorokon meg van adva a W teljesítmény különböző vízhőfok mellett, érdemes az alacsonyabb vízhőfok melletti teljesítményt figyelembe venni, azt is megfelelő teljesítmény tartalékkal.

000000000

Mivel itt egy darab radiátor nincs ez valahogy nem igazán érint :)  
Mellesleg barkácsol az ember magának egy vagy több sörkollektort azzal is megtakarít annyit, ha nem többet mint ezekkel a kondenzációs bohóckodásokkal.  

s7manbs8

Az állatokról kéne példát venni, azok nem sokat tüzelnek. :)

Gyati

Hogyne tüzelnének, akkor nem lehet bírni a kanokkal!  :)

000000000

A vezérlésen is lehet rengeteget spórolni.
Én kondenzációs kazánt vettem az felújított házba amit vettem, de még nincs beszerelve, csak a csövek, burkolás, stb. van kész, így nem tudok beszámolni róla.
Viszont a lakásban, amiben lakom, kiment a régi kéményes kombi kazán, újat kellett vennem.
Ennek már modulált láng vezérlése van, ami azt jelenti, hogy "analóg" jelleggel vezérli a gázt, nem pedig "digitálisan" full gáz - vagy kikapcsol.
Nem püfög, gyönyörűen levettem a max. lángot, inkább tovább melegítsen max. közepes láng erősséggel, míg eléri a szoba vagy a vízhőmérséklet maximumát.
Így nem ezerrel égeti szét a hőcserélőt és a kéményt.
Ja és ez egy olcsó 110.000 Ft-os kombi kazán.
Egyébként dobjatok rám követ, én nem látom a túl nagy árkülönbséget a kondenzációs kazánnál.
a fűtésrendszer anyagárának nincs a fele sem a kazán.
A radiátorokon, a fittingeken kell megfogni a pénzt.
Nem azon, hogy olcsó rosszt veszel, hanem azon, hogy összeírod tételesen az utolsó csavarig mi kell típus szerint, és kérsz árajánlatot 100 km-es körben mindenkitől.
Nem a mester veszi meg, és rakja zsebre az árkülönbözetet.
Másik kérdés, hogy a radiátoroknál érdemes vastagabb lemezből készült megbízható márkát választani, és lehetőleg ragaszkodni a 600 mm-es standard magassághoz, az az olcsóbb.
Magyarországon 30-55 Watt teljesítmény kalkulálnak légköbméterenként, szigeteléstől, fekvéstől, és földrajzi helytől függően.
Én a felső határra terveztem, pedig meleg, napos helyén élek az országnak, és a nyílászárók is hőszigeteltek. (3 rétegű Kömmerling ablakok 0,6W/K)
Lényeg a lényeg, több, mint 100.000 Ft (!) volt a különbség a fűtésszerelési anyagokra adott ajánlatok között, kazán és cső nélkül.
A kazánt netről vettem meg, holland gyártmányú, de Hajdú márkájú kondenzációs kazán. Úgy 260.000 körüli árra emlékszem, + 25 ezer volt a speckó felszerelőkeret puffertartállyal, meg vettem hozzá külső hőmérőt is.
Intelligens, a család szokásaihoz alkalmazkodik, kelésre készít csak melegvizet, stb. Számítógépes interfész is van rajta.
a csövet (5 rétegű műanyag-aluminium) pedig helyben.
Azért helyben, mert 100 méteres tekercsben árulják, nekem meg 110 méter körül kellett.
Min. 50 méteres darabot visszavesznek, így nem maradt ki nálam.
Vettem 2 tekercs 100 méterest, és felváltva vágtam belőle.
Így sem toldás, sem 1 centi maradék sem maradt, a többit visszavették.

g89ketty

Igazad lehet, ha az összes technológiai hűtőfolyadékos dobozból kollektort készítek akár az -50%-ot is elérhetem. Kössz az ötletet![#wink]

000000000

Nem feltétlenül csak ez a megoldás-
A lényeg a folyamatos vezérlésen és megfelelő tüzelőanyag adagoláson van.
Szerintem akkor megy el sok veszteség, amikor túl van vezérelve, adagolva a kazán. Akár fával is, amikor a "kéményen csap ki a láng".
Ha bármilyen megoldással, viszonylag kevés lánggal, jobbára parázzsal jó hőátadással tudsz fűteni, akkor is eléred a célt.
Akár egy jól megépített nagy cserépkályha sem rossz.
Én a gázt a kényelem, az adottság és a feleségem miatt választottam.  
[#worship][#worship][#worship][#worship]
Ő nem akart kandallót és cserépkályhát sem, de majd később meggyőzöm.

000000000

Igen a CNC gép humán interface hűtő illetve védőitalának a dobozait pont erre a célra érdemes felhasználni.
És még össze is köti a kellemest a hasznossal.
Csak egy a gond ezzel, hogy én speciel nem vagyok oda a benne található védőitallal.  :)  

000000000

Itt nagyon könnyű megoldani, hogy ne keljen gázt használni, mivel nincs ezen az oldalon infrastruktúrája.
Ahhoz meg erre az oldalra áthozzák simán 500,000Ft-os számlát nyújtanak be egy hitvány csőcsonkért.
Tehát ha 2 millióból megúsznám az átállást gázra akkor a seggem a földhöz verném.  

Bicska

Nekem az a bajom a padló-, falfűtéssel (feltéve azt hogy ez ildomos a kondenzációs kazánhoz), hogy pesti vagyok, társasházban lakom, ide horror munka & pénz ezeknek a megoldásoknak a  kivitelezése.  
Egyrészt vissza kellene bontani egy csomó parkettát, ami önmagában egy vagyon, másrészt több köbméter salakot vagy mit kellene kihordatni, majd jöhet a teljes lakás új aljzata (beton+szigetelés). :S - Úgyhogy remélem, hogy túlméretezett radiátorokkal is megoldható a dolog.
Ilyet vettél?
http://netkazan.hu/data/termekek/h/a/hajdu-hgk-24-24-kw-os-fali-kondenzacios-kombi-gazkazan_n.jpg" border=0>

000000000

Akkor b@$ák meg.
Mindenféle rendelkezésre állást, infrastruktúra és rendszerköltséget számláznak.
A gáz mellett a kényelem szól, nem az ára.
Még fél misi puszira?
Azért 10 évig simán akár fát is vágnék, vagy tüzelnék mással, de elvből nem fizetném ki.
A házba rendeltem netet családi csomagban TV-vel együtt.
Variált a T-Home, hogy IP TV-t ne, inkább SAT TV-t adnak, mert ennyit tud a sávszélesség.
A Sat TV-t fel is tették, pár nap múlva meg jött egy fickó egy darab csavarhúzóval a zsebében netet szerelni.
Mondom a telefonvonal kint van az utcán, ahogy azt a megrendeléskor letisztáztuk, és rendszerük le is ellenőrízték.
Térképe nem volt, elment. Később szóltak, hogy net nem lesz, mert a belvárosban az utcáról az utcafronton lévő családi házba nem éri meg bevinniük.
Semmi gond tezsvírem, lehet vinni a tányért is meg a beltérit, menrt én meg nem őrzöm, másnap már kint lesz a kuka tetején, mivel nem TV-t rendeltem.
Aztán a tányért le sem szerelték, a beltérit meg saját költségükön elszállították.  
[#nyes][#nyes][#nyes]

g89ketty

Az én égőm ki-be kapcsolgatós (digitálisat nem írok mert az ma mindenben a leges-legmodernebbet jelenti). A padlófűtés hőtehetetlensége nagyon nagy és ha a be és kikapcsolást is a léghőmérséklet vezérelné, attól tartok, hogy nagy lengések lennének. Úgy készítettem a szobatermosztátot hogy ne a hiszterézise szabja meg a bekacsolási időt. A beállított értéket figyeli és ha kell néhány percre bekapcsol,de elindít egy 10 perces időzítőt (min.10 percet megy egyfolytában az égő). Ezeknek az "impuzusoknak" a sűrüségével van szabályozva a hőmérséklet (frekvencia moduláció, szörnyű miket írok). Természetesen, ha 10 percen belül visszahül a termosztát akkor folyamatosan megy az égő. Ha a hiszterézisre bíznám a kapcsolgatás akkor a beállított értéknél percenként kapcsolgatna (gondolom én).A moduláltnál folyamatosan megy a szivattyú, vagy az is "analóg"?