Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

svejk

keri

jv7pu3a5p

Nehogy visszamond az a legjobb :D
Helyileg hol van? Közelben? :)

t5kzsyyvh

koszonom az infokat! es tenyleg hozza a leirt teljesitmenyeket? par eve tervezgetem, hogy csinalok levegos kollektort, de ahogy figyelgetem az idojarast errefele, valahogy mindig felhos az eg. kulonosen az oszi-teli honapokban.

jv7pu3a5p

Ugyan nem tőlem kérdezted de válaszolok, mert itt vagy tőlem egy köpésnyire, nálunk kb ugyanannyit süt a napocska. :))
Egyébként van egy átlag az egész országra az pedig úgy néz ki, hogy 1kW napelem egy év alatt 1000 és 1200 kW/h energiát termel. Persze sok mindentől függ, egyik év sem egyforma de általában hozza amit kell.
Sosem hónapra lebontva kell nézni, hanem egész évre. Hisz amit nyáron megtermeltél és visszaadtál az ELMÜ-nek, azt télen visszaveszed tőle, így egy évben nullára lehet kihozni a visszatáplált és fogyasztott értéket.  

keri

Kőbánya határában a Sportligetnél.
Nekem jobb mert a család is arra felé lakik.
700nm-es telekkel és egy beton födémes kádárkockával, viszonylag nagy pincegarázzsal, és egy lakható régebbi 2szobás mellék épülettel, amiből a műhelyem lesz.

Nem pont olyan mint én megálmodtam, de elég közel áll hozzá.

keri

Éves szinten többet hoz mint amit a gyártó pesszimistán meghatározott.

A teljesítménye ilyen hűvösebb időkben több mint névleges, nyáron melegben kevesebb. Jobb adatlapokon megadják a hőfüggését is, de kb. azonos mindegyiknek.

Éppen tegnap dicsekedett apám, hogy valamelyik zárt felhős napon is 9Kwh termelése volt, de kollégám tapasztalata alapján vannak olyan télen 3-4 napok amikor elhanyagolható a termelés, de ennél hosszabb egybefüggő sötétség nem szokott lenni. Visszatáplálósban nem jelent gondot, mert a kora tavasztól késő őszig pozitív a termelés, télen meg ezt a pluszt használja el. Nem is érdemes nagyon visszatáplálni, csak annyit amit éves szinten el is fogyasztasz.

keri

http://www.naplopo.hu/tudastar/napsugarzasi-adatok" TARGET=_fnew>Itt vannak részletes mérések.
Gyakorlatilag rajtuk kívül senki nem méri ilyen részletességgel és egyébként hitelesített műszerekkel.

t5kzsyyvh

koszonom neked is..
ez a 1kW/1000kW egy eleg jol megfoghato ertek, jol meg lehet hatarozni mennyire is eri meg.
a visszataplalos bulival egy problema van, a kiszolgaltatottsag.

t5kzsyyvh

jah..tudomanyos hirekben olvastam mar olyan napelemekrol amik egy felhos napon is jol hoznak, de az olcsobb napelemeknek kell a kozvetlen napsutes.. jo lenne onellatonak lenni az energiaban is, csak lenne mar egy olyan kurmanyunk aki hitelekkel tamogatna az ilyen beruhazasokat (az egyszeru polgaroknak is).

etc77f5nr

Sajnos nem tudsz független lenni. Az szolgáltató kell neked mint akkumulátor. Mert ha rendes akksikkal szeretnéd megoldani az nagyon drága megoldás, mivel ez a technológia nem tart még ott (legalábbis mi nem tudunk róla..), hogy olyan minőségű és élettartamú akksikat gyártsanak, amiket nem kell pár évente lecsserélni. Tehát a szolgáltató kell. Hallottam valami olyasmit is, hogy amit te termelsz azt ő 100% áron "megveszi" de visszafele már 300%-os áron kapod meg, ezzel elérve azt, hogy a szolgáltató ne legyen veszteséges. De ez mindenre így igaz sajnos, ha te kiköltözöl a semmi közepére, akkor sem lehetsz független mert a föld az államé.. Azt ne kérdezd, hogy az állam kitől vette meg a földet amin te élsz, vagy akár mondjuk a Dunát Tiszát... Biztos a  jupitertől :))) Sajnos az állam és a szolgáltatók ezzel tisztában vannak és olyan törvényeket intézkedéseket hoznak amitől te tőlük fogsz függeni. Kb annyira értelmetlen mint a csatornadíj. 1m3 kiengedd víz kifizetése után kikell fizett 1m+ csatornaadót is még akkor is ha te azt a vizet megittad, mert szerintük az lefolyott a csatornán. :)

s2k5ycubj

Már régóta vannak 20+ év élettartamú akkumulátorok és azok bizony jók,de drágák. Jelenleg a lúgosok bírják ennyi ideig a legkevesebb befektetéssel. És utána ráadásul felújíthatóak.

t5kzsyyvh

en abban remenykednek (tudom naiv vagyok), hogy elobb-utobb azert normal arban kezdenek arulni DC cuccokat, amikkel kvazi kozvetlenul lehetne hasznalni a megtermelt aramot es egy minimalis pufferelesen kivul nem kellene akksi hegyekben gondolkodni sziget uzemmodban.

a visszataplalasnal en is hallottam horror storykat. a szolgaltatoknak ugy kellenek az ilyen kuncsaftok mint a kozigazgatasban az ugyfelek. :DD

etc77f5nr

Egy háztartást ellátó akksi bank sztem milliós befektetés és ez csak az akksi. Lehet, hogy a 20év élettartammal árban ugyanott vagy, mintha fizetnél a szolgáltatónak. Előnye, hogy független vagy, hátrány, hogy hirtelen nagy befektetés.

etc77f5nr

Ha belegondolsz majdnem minden cuccod DC-vel működik. Főleg a szórakoztató elektronika. A laptopod is DC vagy az asztali géped, a telefonod, a monitorod, a TV-d. Ha szeretsz barkácsolni a turmixodat is lehet DC motorral hajtani, kérdés, hogy teljesítményileg megéri-e. Hozzávagyunk szokva, hogy bedugjuk a konnyektorba.. mmint a dugvillát... Bár aki szereti az élvezetet.. :)