Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

4ybj8h3c8

Akar a franc provokálni, inkább nevetek rajtad.

Szóval, a témához is hozzá tudsz szólni azon felül, hogy szerinted hülye vagyok hozzá, vagy megpróbálsz meggyőzni arról, hogy a napenergia hasznosításra tervezett és telepített eszköz megtérülési ideje nem függ attól, hogy az eszköz és a Nap között a hasznos idő közel felében egy tetőgerinc helyezkedik el.
Pillanatnyilag itt tartunk. Érvekkel is rendelkezel, vagy csak ez a gyerekes duzzogás megy?

4ybj8h3c8

Pontosan ezért írtam le az elhelyezkedést. Az irány sajnos a legnagyobb kifogás, mivel nincs olyan tetőfelületem, ami az energiatermelés szempontjából legfontosabb időszakokban a Nap felé néz. És akár tetszik nektek, akár nem, ez sajnos a megtérülési idő legfontosabb eleme. Ha valami alapjárat közelében ketyeg a nap nagy részében, az nem fogja nekem visszahozni a mai árakon több mint millás befektetést.
A kerti pavilon teteje full árnyékban van egész nap, a fát ami takarja ezért nem vágom ki.
Ha máshová teszem, jeleztem ezt a variációt is, akkor a kertben kell lefoglalni egy olyan területet, amit erre szintén nem fogok feláldozni, és az elhelyezés ott jóval komolyabb tartószerkezettel bír, mint ha a tetőre van feltéve, tehát máris borul a "saját magam, és akkor olcsó", mert kell egy olyan masszív álványrendszer, ami alaphangon is jóval a százezres tétel fölött van, ami ismét csak a megtérülési időt növeli.

Lehet róla vitatkozni, de ha az okostojás nem kijelenti alapból, hogy hülye vagyok hozzá és küld valakit, aki elmagyarázza, hanem van annyi agya, hogy kérdez, akkor biztos más stílusban küldöm el oda, ahová való.

keri

LZ-vel elégé melléfogtál. Elég szerény csóka, pedig lenne mire nagyarcúnak lennie.
Az okostojás én vagyok. [#bee1]

wcmwugefi

Annak idején is hasonló viták voltak, amikor az első utasszállító gépeket rendszerbe állították, hogy sosem hozza vissza az árát. Erről beszéljünk a Lufthansa-val mondjuk.  
Aztán a hibrid autókra mondták ezt. A priusomat annyiért vettem mint egy ugyan ilyen kategóriás és felszereltségü akármi mást. Csak a 400nm nyomatéka mellé 4.2 l/100 az átlagom.
Az emberi természetbe van kódolva, hogy a teljesen ésszerű és egyértelmű újításokra gondolja, hogy nem jók, mert a szokásai rabja?
Hogy az ingyen energia drága? Nem. Ingyen van.
Soká hozza vissza az árát? igen. Az atomreaktor is...

4ybj8h3c8

Ez nem látszik az írásain.
Senkit nem akarok cseszegetni, de sajnos vagyok olyan, hogy nem hagyom magam.
Pont.

Még mindig azt mondom, nem a rendszerrel van bajom, hanem azzal, hogy nálam a használhatóság megoldása olyan többletkiadásokkal jár, ami nagyon durván megdobja a megtérülési időt. Szerényke ezt vagy megérti, vagy nem, nem izgat.

4ybj8h3c8

Jó a példa.  
Viszont egyéni szinten te szívesen beruházol valamibe, ha tudod, hogy a megtérülés kétséges, de nem baj, majd 50 év múlva kiforr a rendszer, oszt aki akkor telepít annak majd jó lesz.

keri

Igen az emberi természet ilyen.

Akinek nincs felesleges pénze az nehezebben kockáztat. Ugyan akkor hajlamosak vagyunk a saját választásunkat egyetlen és jó megoldásnak tekinteni, mert valahogy igazolni kell magunknak hogy jól jártunk a döntésünkkel.

Csináltak egy ilyen pszichológiai kísérletet. Kicsaltak az emberekből pénzeket valami bóvli eladásával. Azok akik többet fizettek, hajlamosabbak voltak jónak feltüntetni, maguknak is megmagyarázva miért jártak jól, mint aki árában vette ugyan azt.

4ybj8h3c8

Jelen esetben ez nem a pénzen múlik, hanem a körülményeken. Mi a fenének ruházzak be egy 100 éves házba, aminek a feltételei nem megfelelőek, és nem akarok örökre itt maradni. A vevő nem fizeti meg, elvinni nem érdemes, szóval nagyon sok olyan körülmény van, ami nálam eleve kiüti az ilyen irányú fejlesztést.
Maradok a mágia oldalán, az továbbvihető.

t5kzsyyvh

le tudnad irni hogy apad rendszere milyen?
kb. olyasmi erdekelne, hogy milyen napelemek(nem gyarto) mekkora felulet es mekkora a kiszedett teljesitmenye.. nagyon erdekelne egy tobb eve mukodo rendszer tapasztalata...
es ha nem intimpistaskodas egy nagysagrendi koltsge mekkora volt?

koszi!

keri

Hát te is elég nagy tahó módon kezelted, pedig semmi olyan nem írt, legfeljebb azt hogy tévedsz...ami tényleg elég bosszantó tud lenni de nem személyeskedés, csak tény...és te nem írtad hogy a te esetedben nem éri meg, hanem általánosságban a mi példánkra írtad, amik tapasztalati alapúak.

Ha nem általánosságban írtad, akkor meg rosszul fogalmaztál, mert én is úgy értettem, nem csak LZ

Világos. Neked adott körülmények között nem jó. Elfogadja ezt a legsötétebb zöld is.
Van némi kockázata a dolognak, de nem nagyobb mint más hasonló megtérülésű befektetési formáknak. Ha nincs felesleges pénzed akkor persze reális dolog a biztonságosabb megoldásokat preferálni.

Én amúgy nem adok 50 évet neki. 10 év és kötelező lesz, ahogy a hőszigetelés is, pedig annak is komoly ellenállása volt és van a mai napig, pedig most már egyértelműen bebizonyosodott hogy nem csak a fűtésszámlát csökkenti, de a ház komfortját is javítja...persze 80centis vályog falnál nem szükséges. Az alapból elég jó.

jv7pu3a5p

Tavasszal fogom bővíteni a rendszert a keleti (nem egzakt kelet, délkelet-nél keletibb) oldallal.  
Barátom csak a keleti oldalra tudott napelemet rakni mert rosszul terül el a háza és bizony igen meggyőzőek a mérései.  
Összehasonlítottuk és kiderült, hogy 10%-kal termelt csak kevesebbet a keleti oldal mint nálam a déli.  

jv7pu3a5p

Na csak azért írtam, mert ha keresel még házikót, nem feltétlenül létszükséglet a déli nagy tető. :))

keri

Pár hónapos apámé még csak. A kollégámé a régebbi.
Kollégának 1,5millióba került a 3,6kw-os rendszer névleges teljesítményűek, Fronius inverterrel, de ő a szlovákaktól magának hozta a napelemet.
Apámé is ekkora teljesítményű SMA inverterrel.
Polikristályos cellákból áll. Nem tudom mennyit fizetet pontosan, ha jól emlékszem 2millió alatt.

kb. erről van szó, ezt az egyik reptéri ismerős csinálja, de persze érdemes körbenézni más cégeknél is, és alkudni keményen :D
http://www.solar.ledstore.hu/akciok/napelem-akcio.html" TARGET=_fnew>http://www.solar.ledstore.hu/akciok/napelem-akcio.html

keri

Francba akkor mondja vissza? Most éppen egy közel déli fekvésűre adtam ajánlatot :D

De amúgy is már beterveztem egy fedett beállót is oda is lehet pakolni  majd...ha elfogadják az ajánlatomat.

4ybj8h3c8

"Ez a fő probléma, azt gondolod tájékozott vagy de nem vagy az. "

Legközelebb majd egy ilyentől elnézést kérek. Addig ne vegyetek levegőt.