Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

Rabb Ferenc

Majd ha ráérsz számold össze, hány húsz éve folyamatosan működő elektronikai berendezést találsz a lakásodban.

PSoft

Én,találtam....egyet!

http://www.praktikerwebshop.hu/image.php?id=96254&m=t" TARGET=_fnew>Szerintem,jócskán el is múlt már húsz!:))

Rögtön az elején vettem,amikor megjelent a boltokban,azóta...szolgál rendületlenül!:)

Rabb Ferenc

Ugyanmá! Ez nem elektronikus, hanem elektro-mechanikus. És nincs benne kínai IC, elkó, és hetente frissítendő szoftver [#vigyor2]

p3t7nebn6

Az is látszik, hogy mennyire precedens "hír" értékű az ügy. (rtl tv, rendőrségi útlezárás, kosaras emelő, lakatvágó ember, szemfájós szomszéd interjú)

PSoft

Egy kis 'retro' a boncolós-ban!
[#wave][#vigyor2]

000000000

Harminckét éve csináltam egy digitális órát VFD kijelzős, RT 1982 akármelyik számából, a mai napig megy FOLYAMATOSAN!
MK27 magnó trafójával megy a táp, ami azóta is tökéletesen üzemel!

4ybj8h3c8

Építsd meg mai anyagokból. VFD-t használhatod a régit. A mai hamis alkatrészek mellett jó ha elsőre indul és 2-3 évet kibír.

Bicska

Nem is igaaaz, mert Széles Úr már asszem kb a 6. leggazdagabb magyarrá kűzdötte fel magát (nyilvános listán), szóval ő biztos ocsoér adná az energiát/technológiát. [#vigyor2]

000000000

MM53108 a lelke, meg egy 50Hz-es kvarc oszcillátor.
Volt benne még egy 9V-os SOKOL akku is, de az meghalt időközben.

keri

t5kzsyyvh

kisse bugos a forum, szoval:

a megujulos dolgokban szerintem nem az elektronikus egysegek a dragak. azokbol siman belefer az 5 evente csere.

jobban belegondolva, egy varosias telepulesen nem tul jo otlet egy nagy lapatos szelkerek. akkor inkabb tobb kisebb es mas rendszeru szelturbina, mondjuk a tetore.

keri

Hifitorony mennyinek számít?
Lemezjátszó, erősítő, kazettás magnó szalagos magnó, rádió.
Szíjat kellet cserélni a Tesla magnón...ja várj az már 40 éves...
30 év alatt nincs is motorkerékpárom, pedig van 4darab.
Apámék most cserélték le a 38éves Hajdu mosógépet.
Napelemben nincs semmi mozgó.

De tudjuk mindketten hogy nem a tények érdekelnek, csak kötekszel.

keri

Belegondolva, csak a számítógépet, tv-t és a telefonjaimat szoktam cserélgetni, a többi nem avul el olyan gyorsan. Az első kompakt fénycső ami még tungsram volt, most adta be ment tönkre...nem tudom hány éves, de szerintem az is van 20.

keri

Na meg a radarunk is nagykorú. 20 évet el kell mennie, pedig ebben klisztron van amire a gyártó is azt monda hogy 5évet megy el.

keri

Elég drága az inverter. Ez meg a napelem a költség. Az inverter 10 évet megy el, de tapasztalatok alapján 15-20-at az is kibír.
...és igen, van még használatban 2000 előtt gyártott PC-m eredeti ventillátorral :D szóval ez is hihető.