Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

jv7pu3a5p

Az ilyen szkeptikus embereket úgysem lehet ész érvekkel meggyőzni.  
Megmosolyogtató itt néhány hozzászólás.
Aki nem akar napelemes rendzsert építeni, ne tegye. Szíve joga.  
Nekünk egy hónapja hozták meg a digitális ad-vesz mérőt. Azóta 70%-ban villannyal fűtők, a terv a közel jövőben, hogy visszaadjam a gázórát.
Mivel magunk csináltuk a rendszert, megtérülés olyan 6 év körül van valahol. És ugye ez a mostani "Viktor kedvezményes" villannyal számolva. De tudjuk, hogy ez az ár nem fog ezen a szinten maradni...

4ybj8h3c8

Nem olvasod elég figyelmesen a szkeptikus embereket, ennek ellenére leírtad a varázsszót:
"Mivel magunk csináltuk"

A másik variáció legjobb esetben is minimum a duplája, ha nem háromszorosa, és máris ugrott a 6 év megtérülés, jó ha 15 alatt kijön.
Nincs itt semmiféle szkeptikusság, józan paraszti ésszel kell számolni és máris kiderül kinek éri meg. Én is olvasgatom a napelemes PR cikkeket, sokat kell belőlük szűrni, hogy a csipetnyi valóság fennmaradjon a rostán, és azt az apróságot sem illik elfeledni, hogy a rothadó nyugaton, ahol nem szárnyal és vágtat a gazdaság, erősen támogatják ezeket a rendszereket, nálunk inkább a "büntet" kategória alatt lehet megtalálni az állam hozzáállását az energiatakarékos rendszerekhez.

4ybj8h3c8

Ha nem használsz valamit rendszeresen, az újszerű marad. Az NDK turmixgépem 25 éves, és hiba nélkül ketyeg, viszont minden más konyhai cucc sajnos már eljutott a kétéves periódusába, többet nem bírnak.

jv7pu3a5p

A hozzászólásodban egyetlen dologgal értek egyet, az állami támogatással. Az valóban rosszul áll nálunk.

Ez a fő probléma, azt gondolod tájékozott vagy de nem vagy az. Ha nem magad csinálod egy átlag háztartás méretű (3kW) rendszer kb 200-300e Ft-tal kerül többe. Akkor is benne vagy maximum 8 éves megtérülésbe.  
Na persze nem mindenkinek kell ilyen rendszer, mert aki egy LEDes lámpával világít és egy 30W-os kis Tv-t néz csak annak nem éri meg, mert az engedélyeztetési dokumentáció is többe kerül mint 5 évi villanyszámlája.  

Szólj ha érdekel, küldök hozzád valakit aki 8 évi villanyszámlád árából felépíti neked a rendszert, Te pedig egy sörrel a kezedben végignézed. :)
(persze csak akkor ha van legalább évi 3000kW/h fogyasztásod)

4ybj8h3c8

Ne küldj senkit, ha hozzád hasonló nagy arccal rendelkezik, nem fér be az ajtón.
Szeretem az olyan egyszerű embereket, akik információ nélkül döntik el rólam, hogy nekem mi a jó.
Ennyi, itt fejeztem be veled, ha nem tudsz lenézés és arrogancia nélkül egy ilyen egyszerű témáról beszélgetni, akkor keress valaki mást, akinek oszthatod a nem létező eszed.

fa_kukac

jv7pu3a5p

Tehát ha valaki azt mondja Neked, hogy nem vagy tájékozott akkor annak nagy az arca. Hát jó.  
Én nem sértegettelek Te viszont igen.  
Vagdalódzol itt 15éves megtérüléssel, saccolgatsz, én leírom a tényeket és máris nagy arcom van. (gondolom itt az a baj, hogy megdőlt az elméleted)
Én is befejeztem. (már bánom is, hogy hozzászóltam a témához, csak gondoltam segít pár embernek, hogy nem a hülyeséget olvassa)

4ybj8h3c8

Látom most is csak az arcod tudod tupírozni.
Akkor merüljünk bele mélyebben, talán képes leszel normális beszélgetésre, én bízom benned.

Az a fránya tény, aminek ismerete nélkül lazán lehülyézed a másikat, az a tájolás.  
A házam elég egyszerű, régi parasztház, hosszú, ennek köszönhetően a hasznos felülete két irányba helyezkedik el. A harmadik irány az, ahonnan a nap a hasznos órákban süt. Hogy értsd: a 11 és 2-3 közötti elfogadható hatásfokú irány olyan felületen éri a napelemet, ahol a hatásfoka lazán kiröhögi az elméleteidet, és az áram termelése jó ha eléri a 30-50 %-ot. Részletezzem tovább is, miért beszélsz marhaságot, amikor egy átlag fullos telepítést próbálsz ráhúzni a körülményeimre? Vagy azt is megpróbálod elhitetni velem, hogy megéri teleállványozni a kertet és arra szerelni, vagy megéri a tetőn egy olyan rögzítési rendszer kialakítása, ami a hasznos időszak felé tudja irányítani a napelem felületét?
Sajnos az ilyen apróságok is beleszólnak a telepítésbe, gondolom telepítő lehetsz, ha ennyire preferálod a bulit, elfelejtve közölni a buktatókat. Ja, és ez csak egy a sok közül, amik lazán évekkel tolják ki a megtérülés időtartamát.
Kezded érteni, miért nem szekptikusság az, ha nem akarok valamit letelepíteni, aminek a gazdaságos működtetéséhez nem megfelelőek a feltételek?

jv7pu3a5p

Igen.  
Azt gondolom ez az egyetlen ami rentábilis. Továbbá nem igényel karbantartást, csendes.  

jv7pu3a5p

Aki sérteget azzal én nem akarok kommunikálni.
Csak egy megjegyzés: Nem vagyok telepítő, benne van az adatlapomban mivel foglalkozom.

4ybj8h3c8

"Ez a fő probléma, azt gondolod tájékozott vagy de nem vagy az."

Aha. Szeretem a mimózákat. Szálka, gerenda megvan?

A témához?
Tudod mit? Maradjunk abban, hogy te vagy az ész, én meg a hülye, mert nem telepítek fel valamit a tetőre, ami a nap felében eleve árnyékban van és ezért nem tapsikolok, hogy jaj de jó, biztos megtérül öt év alatt, ha a napelem a működési idő fele alatt eleve nem kap napfényt, csak szórt fény éri.

jv7pu3a5p

Rossz lóra tettél, engem nem tudsz provokálni.  
Én is bemásolhatnám neked a korábbi mondataidat, mert már rég nem arról beszélünk mint amit Te sérelmeztél a napelemes rendszerrel kapcsolatban, de mint mondtam végeztem veled.
Már így is többet szóltam hozzád mint kéne...

keri

Tudjuk be a frontnak.
Nekem is vannak rossz napjaim amikor mindenkit elküldök a picsába, de ma pont nem. [#hawaii]

Viszont azért elgondolkodtató, hogy azt aki, konkrét mérések, saját tapasztalat alapján ír valamit az van le "nagyarcozva"?

Apám lusta volt. Ő hátradőlt és nézte sörrel a kezében, ahogy felszereli egy cég, minden ügyintézéssel együtt a napelemet. kb. annyival volt drágább amit LZ írt.

Erre számoltunk 7,5év  megtérülést.
De persze mondhatod, hogy rosszul számoltunk. Nyilván nehéz elosztani a villanyszámlával az napelem számla végösszegével.

Másik kolléga saját maga rakta fel és intézte az ügyeket, neki 7,5évet számoltunk, de annak ellenére hogy délnyugati irányba rakta fel, többet termel a névlegesnél, meg a fűtést részben, a melegvizet, gázt is kiváltotta vele így pedig már 6év a megtérülés.

Ezen felül vannak 20 éves rendszerek, ha nem is sok mert 20 éve még tényleg nem érte meg, csak kísérleti darabok voltak, ráadásul gyengébb minőségű napelemek, és inverterekről van szó, sok tapasztalat felhalmozódott azóta hogy mi az amivel üzembiztos.

Az irány sem túl nagy kifogás. LZ-nek sem jó a tető elhelyezkedése. Neki egy kerti pavilon teteje van napelemből az ideális irányba. Apámnak sem jó a tető, neki a garázs van lefedve.

Kétféle ember van. Aki azt keresi hogy valami miért nem működik, és van aki azt látja mindenben, hogy mégis hogy működhet.

Tény hogy szükségeltetik némi kockáztatható tőke egy ekkora beruházáshoz, de már van tapasztalat, tehát nem vakon ugrasz a mély vízbe.

keri