Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

PSoft

A harmadik szomszédom is használt egy darabig..."visszafeleforgóórát"

Pedig,se szélkereke,se "napkonektora" nem volt!:)

Aztán...egyszer csak jött a 'kommandó'...
(fotók...készültek a 'visszafeleforgóról'...bőven)

Ahogy hallottam...qrva drága fotók voltak.:)

etc77f5nr

Sehol nem írtam visszafele forgó órát. Olyan van ami a bejövő és kimenő fogyasztást mér. Mind1 lényegtelen. Nem tudom elképzelni, hogy olyan zajos lenen mint egy asztalos üzem. Kulcson az exemnél amikor kint voltam kb 50m-re volt a nagy szélerőmű, kint lehetett hallani, de nem volt zavaró. Akinek meg nem éri meg egy kis szélzaj azt, hogy szinte ingyen van a villany akkor az ... na mind1 :)

etc77f5nr

Jaj most nézem nem nekem szól, mind1 akkor is :) Aki egy ilyet "felhúz" a kertbe, az nem hiszem, hogy olyan idióta, hogy azt hiszi titokban marad és nem veszik észre, ergo tuti volt építési engedély rá, a szomszéd aláírta, később pedig lehet a szolgáltató szólt bele a dologba. Lefizette a szomszédot, hogy mószerolja be.. :) Lényegtelen, saját tulajdon megrongálása, én a markolót tettem volna ott tönkre a helyszínen...

keri

Digitális.
Egyik skála a betápláltat a másik a fogyasztottat mutatja, a különbözetetet kell fizetni, de lefotózom neked ha kíváncsi vagy.

keri

Először is olyan napelem kell aminek az áramát bírja az akku, utána már csak egy feszültség korlát kell, de inkább valami kapcsoló üzeműt javaslok mert az analóg nem bír túl sok áramot....persze kicsi napelemnél jó ez is.
Amit te linkáltél az az áramot is korlátozza, ez a rész felesleges, mert a napelem árama elég stabil az expozíció függvényében, tehát nem fog megszaladni.

Bicska

Ezt egyébként nem értem, biztosak vagytok benne hogy kell a szomszéd hozzájarulása a saját tulajdonomon való ténykedéshez....?!

keri

Jó hát az is jó rezsicsökkentésnek ha "ügyes" az ember, de ez legálisan működik :)

keri

Amúgy meg ja, én sem építgettem, vettem egy szabályzót készen. 5000forint alatt van még itthon is 1 táblához elegendő szabályzó.

keri

Nekem ez a http://panelectron.hu/PSRtoltesvezerlok.html" TARGET=_fnew>PSR8-as van.
Itt egy kicsit drága, nekem mondjuk ismerős boltos hozta, lehet azért volt olcsóbb :)

PSoft

Jaaa...jaaa!

Utána meg,jött Neki a "totális rezsicsökkentés".
Mászott az eon-os,aztán...bedobta a levágott drót végét az udvarba.:)

keri

Megvan a helyi szabályozás hogy milyen építményekre kell építési engedély. Pl Garázst 10nm-ig építhetsz, elég utólag bejelenteni.
30nm-ig oldaldal nélküli fedést építhetsz engedély nélkül.
1m mély vagy 1m magasságig szintén nem kell semmilyen építményre engedély
Oszlopot is állíthatsz pl szélkerékkel, de csak 6méterig, felette engedély kell.
Háztetődre is szerelheted engedély nélkül ha nem éri el a 6métert.

Ha meg építési engedélyt kell kérned, akkor kiküldik a szomszédoknak az engedélyezési eljárás alatt, és fellebbezhetnek ellene. Ha nem teszik és nem kötnek bele valamibe, akkor hatályba lép és erről értesítenek, neki állhatsz építeni. Ha nem azt építed amire engedélyt kaptál akkor megintcsak bonthatnak, vagy büntethetnek.  

Szalai György

Köszi, a digitális ismerős, dolgozok vele.
Az indukciós/örvényáramú „visszafelé forgó” típusúra lettem volna kíváncsi.