Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

wcsxp0uxa

Igen , ez így szokott terjedni.
86-92 ig magam is többet csináltam ,olcsó vezetékekből. (persze mester irányítása alatt(apukám), azért is léptem le ,mert még most is inas lennék)
Még többet csináltunk újra , más szakik után.
A minőségi munka az életre készülő alkotásoknál a legfontosabb. A diffúzió leginkább a kezeletlen acél alkatrészeket támadja meg.
Én már találkoztam a pusztításával.

keri

A veszteség ott keletkezik a melegebb fűtővízzel, hogy magasabb hőmérsékleten kell tartani és ott nem olyan hatékony a fűtőberendezés.

Az is igaz, hogy lehet alacsony hőmérsékletű fűtést csinálni radiátorral is, csak jelentősen meg kell növelni a hőleadó felületet.
Vannak ilyen sarokba rakható szegélyfűtések, meg a fancoil még ami modernnek számít, de nekem nem tetszik...a munkahelyemen ilyen van.

30% alatti páratartalom van a túl erős légcsere és a párologtatók hiánya miatt, a fancoiltól meg rendszeresen huzatot kapok.

A szegélyfűtés jó lehet, kb. mint a falfűtés.
Ha valamelyik helységben kevés a padlófűtés ilyenekkel tervezem a megerősítést.

wcsxp0uxa

Ja a fény: egyszerre bír anyag és energia lenni , kedve szerint viselkedik .
Egyesek szerint képes az időt is manipulálni.

keri

Én úgy látom, hogy a fizikai alapokban közel esik mindkettőnk álláspontja, csak a szubjektív véleményünk tér el. Ezen meg minek vitatkozni?

000000000

A teljes fűtési problémát én ilyen mélységben nem ismerem, csak amivel a hétköznapokban találkozhattam. Ezt a szegély dolgot még csak nem is hallottam.
A padlófűtésről, radiátorosról, meg a konvektorosról vannak tapasztalataim.
A konvektor, az a másik véglet. Iszonyat pazarlás és semmi komfort.

keri

Nem csodálom. Magyarországon még én sem láttam.

ncw4w5nca

Én nem kétlem a te abszolút mindentudásodat,[#vigyor2] csak arra voltam bátor utalni ,hogy egy objektív mérésnek nem szabad befolyásolni a mérendő körülményeket!

000000000

A sugárzásra hoztam csak példának.
Ez a tér-idő dolog az már a fantázia világa.
Mint a csattogós lepke, csak több fantáziával. Mert ugye, hogyan lehet úgy valamit igaznak elfogadni, ha nem lehet bizonyítani?
Mondjuk, hittanórán jó poén az ilyesmi.

A padlófűtésre vonatkoztatva.
A dolog úgy áll, hogy a melegebb padló ahogy melegíti a nálánál hidegebb levegőt, mozog.
Mikor a levegő átmelegedett, minimális a levegőmozgás. Mert azért a falaknál, stb, csak hűl egy kicsit a levegő.
Csak feltételezem, ha a szobában vákuumot létesítünk, hatástalan marad nem csak a padló fűtés.
Meg, lényegében minden, mert ha nincsen levegő, akkor nem is lehet felfűteni a levegőt.

Egy példa a fűtésszerelő MESTEREKRE.
Ahol laktam, az egy kisváros. Megvan a maga befutott fűtésszerelő kisiparosa is.
Egyszer nálunk járt a környék új gazdagja a feleségével. Nagyon megtetszett nekik a kényelmes, meleg.
Meg is bízták a MESTERT, hogy csináljon nekik olyat. Az, kezdetben le akarta őket beszélni. Mikor úgy látta, hogy nem megy, akkor jó drágán felvállalta a melót.
Egyszer jön az asszony, hogy náluk jobb lesz a fűtés a mienknél is.
Nem vagyok irigy, de rákérdeztem, hogy hogyan? Elvégre, én csak magam feje után, meg egy prospektusból vágtam neki az egésznek.
Újgazdagné büszkén mesélte, hogy a csőre perlitbetont tesznek és legfelülre 1 cm vastag parafát, hogy takarékoskodjanak a meleggel.
Hát, én rögtön padlót fogtam.
Ki is szaladt a számon, hogy az a fazon, aki ezt kitalálta, iszonyatosan nagy marha.
Az asszony kiakadt és keresetlen szavak kíséretében elviharzott.
Többet nem is találkoztunk.

Egy idő után hallottam az ismerősöktől, hogy az terjed, hogy én becsaptam őket a padlófűtéssel, mert meg lehet fagyni mellette.  
nem értették, mert nálunk mindig jó idő volt.
A tanulság.
A fűtést a város legdrágább mestere csinálta és mégsem működik jól, akkor az csak rossz lehet.
Annyit lehetett még tudni, hogy radiátorokat szereltek fel, mert fáztak.
Ilyen ez kérem.
Megtette a hatást a parafa. Gondolom.
A vakondokok már hőgutát kaptak, de a lakásban meg lehetett fagyni. [#nevetes1]

ncw4w5nca

Ez számomra új! Tőled hallom először hogy a fény anyagi tulajdonsággal bír. Akkor mármost értem, hogy tudja Sándor, József, Benedek, zsákban hozni a meleget [#wow1]

wcsxp0uxa

Láthatod a mai világban ez inkább alapműveltségnek számít. Amíg nem olvastam utána még tüzet rakni sem tudtam .(pedig már az ősember is tudta ,hogy kell)

ncw4w5nca

Látod ez a különbség közöttünk! Én mindenfajta előképzés nélkül fel tudtam gyújtani a szomszéd szénakazlát[#wink]

keri

Pontosabban hullám és részecske tulajdonságokat is mutat. Mindig azt amire éppen vizsgálod.

Ezt már Newton idejében is tudták csak megnyugtató magyarázatot nem találtak rá a mai napig.

wcsxp0uxa

A relativitás elmélet szerint (már nem tudom az értéket) ,nagy tömegvonzás esetén a fény is hajlik . (fekete lyukak)
Itt a naprendszerünkben egyetlen élő példa van erre amit ,meg tudtak mérni . A nap körül keringő Merkúr idő "vesztése" (ezt sem tudom pontosan). Nagyon kicsi idővel gyorsabban teszi meg az utat mint kéne.

keri

De említhetnéd a GPS műholdak időeltérését is.
Ha nem vennék figyelembe, akkor használhatatlan lenne.

ncw4w5nca

Még valami! Légyszi linkeld már be azt a forrást, ahol fény anyagi mivoltáról olvastál! Szívesen átolvasná, már csak azét, hogy ne hülyén kelljen meghalnom [#idiota]