Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

3vv2btrhv

2vkx6unz

Ez így tényleg elég aggasztó...
Amit én megnéznék:
- mennyire háztömör az épület? A sopntán filtráció elég sokat tud rontani a helyzeten. (Blower door teszt)
- használat módja. Pl mennyit és milyen módon van szellőztetve az épület?
- a fűtetlen pince hőmérséklete? Ott lehet veszteség ha szabadon áramlik levegő és hideg is. Gyakorlatilag itt van az egyik leg vékonyabb szigetelésed a 6 centivel.
- födém szigetelése szerintem kevés a 10 centivel legalább 25 centire növelném és nem a tekercses semmire nem jó kőzetgyapottal, hanem valamilyen tömörebb táblás kőzetgyapottal, a 10 centit kicserélném ha az tekercses anyag volt.
- beállíttatnám/elleneőriztetném a kazánt (a fogyasztását is)
- ellenőriztetném a gázórát...

2vkx6unz

Energetikai szempontból jó az épület, semmi csicsa! A felület térfogat arány biztosan nagyon jó, a garázs puffertérként funkcionál.

3vv2btrhv

A Blower Door próbát elsősorban passzív házaknál használják, de minden olyan épületnél érdemes elvégezni, ahol fontos, hogy minél kevesebb energiával fűthető legyen.

A mérés azt mutatja meg, hogy mennyi levegő távozik a lezárt épületből óránként. Ez elsősorban a kivitelezésen múlik, vagyis hogy mennyire pontos a tömítés a különböző csatlakozásoknál és réseknél.

Egy átlagos magyarországi házból óránként a térfogata többszörösének megfelelő levegő is elszökik. A passzívházaknál ez nem lehet több, mint a térfogat 60%-a.  

A mérési eredményekkel a kivitelezők bizonyítani tudják az elvégzett munka minőségét, a háztulajdonosok pedig egy esetleges adásvétel során az épület légtömörségét.

ezt lehet házilagosan is mérni

3vv2btrhv

3vv2btrhv

http://www.energymasterhomeinc.com/siteimages/2009/10/blower-door-depressurization-test.jpg" border=0>

bicme92us

h2o

A légtömörséget nem tudom, de most már érdekel. Valahogy megnézem. Bár, szellőztetés nélkül eléggé hamar elhasználódik bent a levegő... kérdés a kettő mennyire függ össze?
A pince ilyenkor 15 fok körül lehet. Persze előfordulhat, hogy a 6cm hőszigetelésen keresztül azt is fűtöm. Sajna már max. a pince mennyezetre tehetek némi hőszigetelést.
A pincén nincsenek hőszigetelt ablakok (csak  5db 90x40-es...)
A födém szigetelését javítani fogom. A tekercses miért nem jó (több rétegben)?
Nem tudom be tudják-e állítani rendesen a kazánt (szekértelem, akarat). Így is kevesellték az 50°C-ra állított használati meleg vizet.
A gázórát most cserélték. Nem tudom, hogy épp időszerű volt-e, vagy azért, mert évről évre egyre kevesebbet fogyasztottam.
Nem tudom, hogy a szolgáltató mennyit játszik a gáz minőségével, valamint az ország különböző területein ez mennyire lehet eltérő?
Ami még sokat számíthat, az a földrajzi elhelyezkedés. Lehet, hogy vadember háza kevésbé szeles és hideg országrészben áll.
Ami még érdekes, hogy az én ablaküvegeim 10°C alatt elkezdenek párásodni.

Ja, még annyit, hogy az előremenőmnek a naximuma a 38°C és a visszatérőre vezérlek (28-30°C-ra).

jani300

Szia ! Szerinted itt már tudja hova tenni a kukoricaszár kévét Szegelgetek ?

bicme92us

Dehogy. Komposztszerüen össze kell vágni, darálni.

bicme92us

Én erre válaszoltam a 3. lehetőségre.
"Jól bele kavarsz, de legyen.
Szerintem alapból nem.
A vegyes tüzelésű kazán úgy alkalmas pl olajra, vagy gázra, ha a tűztér ajtaja helyére olaj, vagy gázégőt teszel.
Viszont, nehéz elképzelni rá olyan feltétet, hogy a bálaszalma, vagy kukoricaszár is jól tüzelhető legyen benne.
A vegyes szó csak arra utal, hogy fát, vagy szenet lehet benne égetni."

jani300

Ez lemaradt :)) . Csak bosszantó hogy szegelgetek direkt értetlenkedik . Ugyanazt a fórumot ajánlottuk neki .

keri

Gyakorlati tapasztalat a 9 hónap.

Óránként 6* levegő cserélni?????
Ezt honnan vetted? Nem szélcsatornát üzemeltetek [#circling]
Az én házamban (130nm) 3-4 óránként kell cserélődnie a levegőnek, a tankönyv szerint.

Kisebb légköbméter esetén is 1-2óránként kell egyszer.

Általános ökölszabályként a ventilátor által elfogyasztott energia 10*-ese nyerhető vissza.

(forrás: Thomas Königsten "az energiatakarékos építkezés kézikönyve")

keri

A fa gyantája a ragasztóanyag, fabrikettnél.

Miért nem csinálsz/veszel egy adagolót?