Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

ncw4w5nca

Én egy kicsit soknak tartom a 6x-os légcserét óránként.[#ticking] Esetleg tudnál linkelni a témával foglalkozó leírást?

wcsxp0uxa

Nekem így tanították ,emiatt nem kerestem más forrást. (az értékeket a tapasztalataim alapján valósnak tartom )

szpinya

Sziasztok!
Ha már így benne vagyunk a gazdaságos fűtés témában, lenne egy kicsit más jellegű kérdésem.

Az alapfelállás a következő:
Mivel pálinkafőzdés (is) vagyok, nálunk a főzés előtt kimagvalják a cefrét, így egy szezon alatt (kb 3-4-5 hónap) összegyűlik kb 20-30 tonna gyümölcsmag.
Ennek a magnak a fűtőértéke sokszorosa bármelyik feketeszénnek vagy kereskedelmi forgalomban kapható szilárd fűtőanyagnak.
Hátránya viszont , hogy nagyon gyorsak leég, nem tartja a parazsat.
Lefojtani meg nem lehet az égést mert nagyon begázosodik a magban található szesz miatt és egy idő után bizony berobban. (tapasztalat).
Eddig fóliásoknak és primőr zöldség termelők vitték el automata adagolású kazánokba.
Azt szeretném megoldani, hogy valahogy összepréselem, kockába, vagy hengerbe.
Így könnyebb lenne a raktározása és a szállítása is, valamint azt remélem tőle, hogy az égési fázist is le tudom így lassítani.
Kérdésem mindössze annyi lenne, hogy ki milyen prést tudna ajánlani a tömörítéshez?
Szerintetek le kell-e darálni előtte a a magot, valamint a boltban kapható faforgácsbrikettben van-e szerintetek valami ragasztóanyag , ami egyben tartja az egészet, vagy csak simán a nyomás hatására áll össze a cucc?

jani300

Félresikerült ... Minden vizes fűtésrendszer kivitelezése hasonló alapokra épül , bármi is fűti a vizet . Az alapok ismerete nem hátrány !  

ncw4w5nca

wcsxp0uxa

Mamáéknál vagyok ,itt nekem nem megy hipp-hopp a keresés.

jani300

Neked is javaslom keress rá az apríték tüzelésre , kisajtolt napraforgó magot is égetnek vele azt hiszem .

ncw4w5nca

Szerintem a mag préselése nem járható. Ha járható is, nagyon komoly eszköz kell hozzá, és rengeteg energia. Jobban megéri egy adagolós kazánt beszerezni, valami hasonlót, mint amivel a pelletet tüzelik.

000000000

Ez azért nem teljesen igaz.
A kukoricaszárnak pl sok a hamuja. A vegyes tüzelésűnek kicsi a tűztere pl a bálához. Vagy egész nap üldögélhetnék a kazán mellet, mert folyamatosan pakolászni kéne. Szerintem, a tűzteret nem árt a tüzelőanyag igényeihez alakítani.

000000000

Utólag átgondolva, ott az volt a bukta, hogy a tűztér kazánlemez. Ezzel közvetlenül érintkezett a láng. Ez egy kicsit bekavarhatott.
Talán jobb lenne, ha a tűztér téglából lenne és ez melegíteni a tartályt. Biztosan vannak erre kiforrott elképzelések is, csak még nem találtam rá. Mert ami kazánnál ideális, az nem biztos, hogy egy kemence jellegű dolognál is az.

jani300

Nem vagy egy könnyű eset . Azért apríték tüzelés mert fel kell aprítani . Van egy nagy napi tartálya  abból csiga viszi az anyagot az égőfejhez ott van egy torlasztólap ami érzékeli hogy fogy a tüzelő és indítja vagy megállítja a csigát . Ventilátorral kapja a levegőt . Hasonlít egy blokkégőhöz . Fűrészporral , forgáccsal , meg sok más hulladékkal használják . Le van véve a kazánajtó és keréken betolják a  az égőtérbe az égőfejet . Rajzom nincs róla .

jani300

Szegelgetek figyelmébe ajánlom . Nézd meg biztos szívesen segítenek . De nem én ajánlottam :))

2vkx6unz

Azért nem mindegy milyen vályogról van szó. Elég nagy a szórás a 400kg/m3 könnyű vályog  és a 2000kg/m3 tömör vályog között. Az egyik 1m falvastagság mellett tudja a szabványt a másik nem. Egy szalmával kevert 1600kg/m3 vályog 1m vastagság mellett 0,65W/m2K U értéket tud. Ez manapság kevés. Az elvárt érték külső falra 0,45W/m2K és ez nem egy alacson enegriaigényű épület. Ott 0,25W/m2K alatt kell lenni.

2vkx6unz

Szerintem igen. Nem saját adat, de azért leírom. Alapterület~150m2, 30centi porotherm+12centi grafitos hőszigetelés 3 rétegü üvegezésű nyílászárók, alacsony hőmérsékletű padlófűtés (előremenő vízhőfok 26-31°C) termosztát 22°C. Éves gázfogyasztás 1000-1100m3. Nagyjából ez a fele a te költségednek.