Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

bicme92us

000000000

Jó a termálvíz, csak a lehűlt vízzel mit kezdenél?

000000000

Mint amit általában a lehűlt termálvízzel kezdenek. Mehet a csatornába. De lehet, hogy először egy "tóba".

000000000

Az alternatív energia álltalában a pénzes emberek szórakozása, hogy milyen jól mutat a tetőn a napkollektor és hogy ők milyen ZÖLDEK!
De viszont hobbynak, időtöltésnek nagyon jó, ha az ember saját magának csinálja.
Én több fantáziát látok a passzív házban, amit keri szeretne csinálni.

s2k5ycubj

Elég csak a "sörkollektorra" gondolni,venni kell egy csomó dobozos sört,(amíg elfogy építhetünk egy cnc gépet)ha elfogyott készítünk egy sörkollektort és ha kész örülünk és fotózunk... Én már láttam működő sörkollektort és napsütéses időben bizony jó meleget csinált egy kisboltban,pedig a spórolós csak egy sima üveglapos verzió volt osb-s házzal és bontott pc ventikkel. Működik...

2vkx6unz

Igen jól veszed ki. Nem célszerű a radiátoros fűtéshez hőcserélőt alkalmazni, DE lehetséges mivel van olyan aminek a kimenő víz hőmérséklete lehet 55 fokos is, de ilyenkor a hatásfok romlik. Hasonlóan a kondenzációs kazánokat sem javasokják radiátoros fűteéhez mivel ott a technológia miatt kellene 52 fok alatt tartani az előremenő víz hőmérsékletét. Ha a radiátorok is úgy vannak méretezve, hogy alacsonyabb hőmérsékletű a víz és ezért a felületük meg van növelve a megfelelő hőleadás érdekében akkor persze itt is lehet kondenzációs kazánnal jó eredményt elérni. A termálvíz nagyon jó lenne, de ott is zárt rendszer lenne az ideális mert néhány év alatt az oldott anyagok kicsapódása sok problémát okozna. Vannak települések magarországon ahol a termálvizet lakások és üvegházek fűtésére használták, használják. Ha jól tudom akkor a termálvízért fizetni kell az államnak... és a kivehető mennyiség is EU szinten szabályozott általában az adott kútra van meghatározva pl a kút hozamának 10%-a vehető ki.

Most épül egy termálfürdő kis hazánkban és az épületek fűtése fatüzeléssel van megoldva, holott a felesleges meleg (~40 fok körüli vizet ,meg a patakba engedik...) Itt még hőszivattyús rendszert sem kellett volna építeni a fűtéshez elegendő lett volna egy puffertartály egy csöves hőcserélővel...

fa_kukac

Nos, ezeket azért nem tudom megérteni, hogy a patakban miért van jobb helye annak a 40 fokos víznek. De hát ez van.

keri

Ja, kolléga is ezt vette, maga építette be.
Akkor jól számoltál 4 év megtérülés általánosan elfogadott.
Viszont jó ha tudod hogy 8-9 hónapon át üzemel  
amikor 100% fedezi a melegvíz igényt.

keri

Főleg nálunk, és főleg ha hivatalosan csináltatod.
Ha magadnak csinálod és odafigyelsz akkor jó esély van rá.

Még a pályázat sem éri meg, mert fele annyit sem adnak mint amennyivel többe kerül hogy nem magadnak csinálod.

keri

Jó kérdés, ennek még nem néztem utána, de elég alacsony a ventilátorok teljesítménye, mivel nagyon alacsony a légcsere arány.
Mindenesetre kisebb a fogyasztása mint amennyit megspórolsz a hővisszanyeréssel.

keri

kb 4-5* annyi meleget ad. Mondjuk 5* annyi nagyon optimális.

Ezt takarja a COP szám. Ne kérdezd minek a rövidítése.

000000000

A pályázat csak parasztvakítás.
Az önerőből is kijöhet, viszont a pályázat úgy van kiálmodva, hogy jó drága legyen és a végén a pályázati pénzt valaki(k) lenyúlhassa.

keri

Jól gondolod.
Jól működő gázos, vagy fa tüzelést nem éri meg ilyenre cserélni, mert az átalakítás horror.

Új építés esetén van esély megtérülni.

Révész Richárd

COP=Coefficient Of Performance

Nem én vagyok ilyen okos hanem a gugli.

Révész Richárd