Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

000000000

"Kisérleteket végeztem a 10m3-es (1,5m mély) kerti tavamon:
Kint: -5C a tó befagyva 10cm-et."

Hogy oldod meg, hogy ne szökjön meg a víz?
Fólia, vagy ilyesmi?

Hogy nyerem ki a meleget?
A 12,5 fokos vízzel mit kezdek?
Lenne erről valahol magyar nyelvű infó?
Mert én már sokat keresgéltem, de csak parasztvakítás volt. Lényegében, hogy milyen céget keressek, aki megcsinálja.
Engem a dolog elve érdekelne.
Köszi!

000000000

Ott kőkemény szabályok vannak!
A rétegeket cementezéssel választják el egymástól. És a furat is több részből áll.
Köpenycső, béléscső, termelőcső.
A nem használt rétegek elzárása cementtel.
Komoly technológia a paraszti vízkútfúráshoz képest!
Ha így fúrnának vízkutat a kertbe, akkor azt senki meg nem fizetné.

000000000

Nem kétlem, hogy profin megy a dolog. Nincs egy hozzávetőleges rajzod, hogy a cementezés hogyan és hol történik?

jani300

Hőszivattyúval tudod kinyerni a meleget .
A 12,5 fokos vízből még elfogadható COP tényezővel csinál 35-40 fokos vizet . Ezt egy nagy felületű alacsony hőmérsékletű fűtőrendszer tudja használni .

000000000

Az, hogy hogyan, az biztos, hogy gyorsan kötő, spec cement és nagy nyomással bepréselve.
Rajzzal nem tudok szolgálni. Azt a fúrósoktól lehetne megkérdezni.

000000000

Ez a tó dolog kb ugyanaz mint a csőkígyó csak azt kellene kiszámolni melyik a gazdaságosabb. Ugye hely igény szempontból a csőkígyó nyer mert az semmi a föld alatt. Mennyi a csőkígyóból mennyi energia nyerhető? Meg Keri azt írta hogy a COP3 az ugyanannyi mint ha gázzal fűtenél akkor mi az értelme? Maradok a fánál.

jani300

Azért a hőszivattyúval senki ne verje magát kalandba . Csak úgy van egyáltalán esély rá ha nagyon kicsi a lakás hőigénye. Meg abból kell hozzá sok ami a háborúhoz .

bmejdz9nu

2x25 méter kell fúrni. Ott a víz. 12,5C-os. (Tutira. a leendő utcában több is megy már) az egyik cső 120-as a másik 160-as (? ezt mondták)... állítólag 370W-os motor forgatja... elképzelhető mert a kiemeléshez több energia kell - de amikor megy vissza a víz az meg húzza - ha jól gondlom. (mint közlekedő edények :)

bmejdz9nu

Tófólia. kb. 500Ft/m2. Nem gond. A vízet a tóból egy cső be egy cső ki... semmi cicó és csőkigyó bent.

12 fokos víz az már nagyon jó... több mint 3 COP-ot tudnak ekkor. Ha az előremenő nem több mint 35C. (pl. Padlófűtés)

A hőcserélő elv működik. (Hőlopás - mert a a visszatérő akkor jó 4C-os lesz.

bmejdz9nu

A ház természetesen kíválló hőszigetelésű lenne.  
Ha nem is passzívház, de az ott alkalmazott megoldásokból sok "ötlet" át lesz véve. A telek is természetesen déli fekvésű és rengeteg víz van alatta. Ez is akartam. (ívóvíz minőségű)
A tető és az egész építkezés már úgy lesz megtervezve, hogy szolár rendszerből a legtöbbet lehessen feltenni rá. (+ egyéb helyek)

Minden az energia takarékosságról és az energia "lopás"-ról fog szólni. Eleve már LED világításhoz lesz a villamos hálózat is tervezve. Azaz 12 v. 24V-os kábelek...és relé vezérelt kapcsolás - ha lehet az sem "drótos megoldással" mert a rézdrót már többe kerül mint a profi távvezérlés... stb.

jani300

Igen a szolár rendszert mindenképp érdemes használni . Szerintem 10 millióból nem fog megállni az épületgépészet .

keri

Ennyire nem bonyolult.
Agyagos iszappal töltik vissza az üreget, és a betömörül beton keménységűre és az a vízzárás.

Épületek esetén(toronyházak, hídak) lehet hogy használnak valami spéci keveréket az aljzat erősítésére, de az ott teherhordó.

keri

Az az értelme, hogy a talajhős szivattyúk 5-ös COP-ot tudnak folyamatosan. ( ha nem méretezik alá) 3-as COP-ot a levegősök szoktak tudni legrosszabb esetben. (sima ON/OFF klíma)

A leg hatékonyabb a mély 80-100méteres talajszondás.
Aztán jön a természetes vizek (tó/folyó) hőkinyerése, aztán talajvizes (ha 10méternél kevesebbet kell érte szivattyúzni, mert csak így működik a közlekedőedény) majd a talajkollektoros.

Talaj kollektor esetén kb. 3* akora területet kell alácsövezni, mint a ház amit fűtesz, de ez persze pontosabb számítást igényel, mivel a ház hatékonyságán és a talaj szerkezetén is sok múlik.

keri

Ja meg az a gond a gázzal, hogy manapság már csak méregdrága évente drágán ellenőrzött készülékek, méregdrágán kiépíthető kéménybe bekötve, azt is rendszeresen ellenőriztetve lehet használni, a drágán bekötött gázzal.

Villany esetén semmi ilyen gond nincs...ja és én a nappali áramra számoltam.

Fa fűtés már versenyképes, de macerás budapesti viszonylatban, és ha hatékonyat akarsz akkor ott sem olcsó a kazán, és a kémény.

Egyébként tartalék fűtésnek én is tervezem hogy lesz fafűtés, de szigorúan nem bejelentett és kéménymentes szerkezettel.

keri

Új ház esetén a gáz sem olcsóbb.
Radiátorral valóban esélytelen.
Alacsony hőmérsékletű felületfűtés kell hozzá, és jól méretezett hőkinyerő.