Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

jani300

A hűtőszekrény is egy hőszivattyú . Ahhoz hogy hideg legyen benne fűti szépen a konyhádat . Méghozzá jobban mint a bevitt villamos energia szerit kellene .

000000000

Köszi!
Ezt a példát még emésztenem kell, mert nem értem a lényegét.

keri

Panelt talán itt is találnál, de házat a külvárosban 30 milláért csak egy 80nm-es ikerházfelet kapsz. Ennyiből én 130nm-es családi házat építek 2* nagyobb telekkel. Ebben az árban már a gépészet is benne van, igaz én elképesztően sok pénzt megspórolok azzal hogy mindenhez értek és megveszem a szükséges szerszámokat/gépeket, segédmunkást meg kapok ocsóért.

Talán a betonozás és az ácsmunka az egyetlen amit szakemberre fogok bízni, de ott is közvetlenül a mestert bízom meg, nem az építési próbálkozót.

keri

Ha egy gázt elkezdesz sűríteni, akkor az melegszik. Ha tágul, akkor lehűl.
A hőszivattyúban van egy kompresszor ami sűrít, így van egy meleg oldali hőcserélő, illetve van egy expanziós szelep, ahol kitágul, ez a hideg oldali hőcserélőre megy.

jani300

Ezért halott Pécs , lassan utolérjük Komlót . Itt már 10 alatt van öreg ház 300 nm telekkel a belvárosban . A 10 évvel ezelőttihez képest fele a házak értéke .

keri

Öreg bontandó házzal (ugye ez inkább értékcsökkentő tényező, mivel a bontás van vagy 2milla) 530nm telekkel, 13,5M-ért vettem a ferihegyi reptér közelében.
Ugyan ezen a környéken volt 30milla az új építésű ikerházfél.

jani300

wcsxp0uxa

Látom beindult a fantázia.......
Én is foglalkoztam a spórolással eleget....
Nézzünk egy egyszerű esetet :
Napkollektor(a legolcsóbb vákuum csöves) ,zárt rendszerű , hálózati nyomásra.
Gyakorlatilag pont kitermeli az árát a lehetséges élettartam ideje alatt, a többi eszköz ennél rosszabb megtérüléssel bír.
Ugye manapság már egy mosógépet sem tudunk megjavítani házilag , kíváncsi vagyok ,ki merné megrizikózni a házi barkácsolást .(a gari elvesztéséért cserébe)
Tavak: még a Velencei tó is gondozásra szorul.(De mondhattam volna a Fertő tavat is )
Kutak és egyéb vezetékek a föld középpontja felé  : Már többször is írni akartam , a természet megbünteti a fosztogatóit minden esetben.
Röhejesnek érzem ,hogy dobálóztok a kilowattokkal , milliókkal ,miközben egyszer sem számoltatok megtérülést.(nekünk legalább is nem mutattátok be)( az indoklás is annyi volt csak ,hogy nem fizetünk másnak)
Szemeteket vessétek a 2010 -es év házára  , kicsi alapterületű ,kis energia igényű.http://www.youtube.com/watch?v=tmMLYHLWdhQ
Számomra ez a fenntartható ....

000000000

Valamikor a nyolcvanas években épült Balatonkenesén a MÁV gyermeküdülőben egy új étterem aminek a tetején már nem emlékszem mennyi de talán több mint 10 cm vízréteg volt gyöngykaviccsal együtt.Ez hűtötte a födémet.

jani300

Szerinted miért említettem hogy tíz milla vagy több ? Ha most veszel rajta fát tuti elfűtesz vele tíz évig , akár egy kétszintes házat . A megtérülésről meg azt állítja a legtöbb cég amióta léteznek kb annyi .

keri

1 éven belül térült meg kollégámnak a vákumcsöves napkollektora. Gyakorlati számlákon jelentkező megtérülésről beszélek.

Te egy kicsit drágán vehetted ha neked 7év a megtérülés. (ennyi garit szoktak adni a csövekre)

Számolunk megtérülést, de nem fogom neked bemásolni a komplett engedélyezési és energetikai számítást hogy higgyél nekem, mert nem izgat hogy hiszel e nekem, elég ha én hiszek magamnak, rád meg még csak véletlenül sem akarom ráderőltetni :)

keri

Ja és ha 10millából veszel fát, akkor azt a szoba közepén égeted el tábortűzként?
Azt vedd figyelembe hogy gépészet mindenképpen szükséges, és az nem olcsó semmi képpen sem.
A megtérülést az egyes megoldások különbözetére kell számolni, így meg kb 10%-al drágább. Azért így már jobb a kép.

wcsxp0uxa

Nem kerül az annyiba egyik félnek sem.(legalább is gépészetileg , hacsak nem a legújabb japo zenélő budit rendelik , meg hasonlókat)(a földmunkához nem konyítok).
Ezeknél  a technológiáknál az a legnagyobb buktás ha szerelőt kell hívni hozzá.

wcsxp0uxa

A legolcsóbb zárt tároló rendszerű hmv nap kollektor = 120.000Ft
1 évben 30.000 Ft-ot spórolhatnék vele . (5x6eFt)
Tehát 4 év a készülék , a beépítési költségek nincsenek benne.
A csövek tömítései a rossz nyelvek szerint nem bírnak ki 7 évet sem.
Ha strandot üzemeltetnék akkor lehet megtérülne. 1 év alatt .
Ami teszteket olvastam ,ott nem térült meg a befektetés ,pedig az eladó cég csinálta.  
Persze pályázati mani esetén más lehet a tészta.

2vkx6unz

Ahogy elnézem Te egy nyitott rendszerben gondolkodsz. Szerintem a tóban nem lesz elegendő hőkapacitás arra, hogy végigfűts egy telet. Mindenképpen méretezni kell. Ha hideg van akkor a tavad is elkezd lehülni és az épületed is több hőt igényel miközben a talajjal érintkező felület amin a tó hőt tud a telejból felvenni nem változik.
Egy zárt rendszerről van némi információm. Először készítettek egy kutat csak azért, hogy a talaj tulajdonságait felmérjék. 100m mély, zárt rendszer Rehau talajszonda. Néhány hónapig mérték a kinyerhető energiát. A kivett folyadék hőmérséklete 15°C volt. Megvizsgálták, hogy modjuk 1 hét után milyen mélységekben mennyit csökkent a hőmérséklet a kútban és azt is, hogy a kitermelés után mennyi idő alatt regenerálódik a talaj. Az eredmények alapján a fúrtak még 179 kutat [#kacsint]

Egyébként én is levegő-víz hőszivattyús fűtést akarok beépíteni, mivel a többi megoldás nagyon drága lenne mivel mészkövön áll a ház ezért a talajszonda nem lenne olcsó, a kutas megoldás szintén problémás mert talajvíz 50 m-nél mélyebben van. A gázos megoldásnál ez még mindig olcsóbb. Gyakorlatilag a hőtermelő egységet kell megváltoztatni mivel alacsony hőmérsékletű fűtés votl eleve tervezve. Ha így vizsgálom a dolgot akkor egy jó hőszigetelt kémény ~540000HUF, kell egy hátkosaras létra mivel nincs tetőkibúvó ~60000HUF, tetőjárda mivel a kéményseprőknek olyan igényeik vannak ~300000HUF és kell egy jó kazán min. ~600000HUF. Na ezeket összeadva egy levegő-víz hőcserélő már olcsóbb, vagy marad még napkollektorra is.