Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

000000000

Neked egy nagy tó lenne jó és azon egy lakóhajó!
Minden gond meg lenne oldva.

2vkx6unz

Érdekes épület, de szeretném látni mondjuk néhány év múlva is.
Azért van 72centi vastag fala benne 30 centi hőszigetelés (szerintem fújt cellulóz mivel használt újságpapírt írtak). Mi lesz ezzel az anyaggal ha elkezd tömörödni, roskadni netán a légcserélő rendszer hiánya miatt korhadni? Vagy felfedezi magának egy egércslád?
A 29 négyzetméter meglehetősen kicsi, de vannak akik ezt szeretik. A tetőablakot viszont beépíthették volna szakszerűen is. Egyébként valószínű az a leggyengébben szigetelt része az épületnek.

Abban egyetértek, hogy ahogy változik egy család helyigénye úgy kell(ene) különböző méretű épületekbe költözni viszont az átépítésnek, toldozásnak foltozásnak nem vagyok a híve.  

000000000

000000000

A megtérülés, az egy érdekes kérdés.
Szerintem úgy vannak kitalálva az árak, hogy soha nem fog megtérülni.

wcsxp0uxa

Én úgy emlékszem pet palack a hőszigetelés.
29 nm a nettó alapterület .(2 szint , zártkerti ingatlan)
Egyébként egyetértek veled.(a tető ablakot nem tudom , azt amúgy is kerülöm)
Én a mérték tartásra hívtam fel a figyelmet.
Ugye most a passzív ház is divat elmélkedés szintjén, de azt még senki nem írta le mennyibe kerül a ház mesterséges szellőztetésének energia költsége.

000000000

000000000

A fóliás tó azért szerintem rejt némi buktát.
Nem fog megbüdösödni a tó?
Vagy, cserélgetni kell benne a vizet időközönként?

VighLajos

Mert a fa "megújuló" energiahordozó, és kapnak rá támogatást.
[#violent]

000000000

Van arra adat, hogy egy jól kivitelezett rendszer mennyivel ad több meleget, ha az árammal gázt sűrítgetek, mintha közvetlenül vizet melegítenék vele?

2vkx6unz

Erre való adat a COP egy levegő-Víz hőcserélő esetében 4 körüli érték ha jól elmékszem -15°C esetén (Panasonic Tcap berendezése) Nyilván +30 fokban ennél sokkal jobb, de akkor nem kell fűteni. A két megoldás között az alapvető különbség, hogy az egyik esetben a a villamos energia közvetlenül hővé alakul ilyenkor a CPO=1 a másik esetben a villamos energiárt a hő mogatására használjuk. Ugye a -15 fokos levegő már jó meleg (258K) azaz ha ebből még mindig lehet "kivenni" némi hőt egészen addig amíg az abszolút nulla fokig le nem hült. A kérdés az mi az a hőmérséklet ameddig ezt gazdaságosan meg lehet csinálni (1-es COP felett, mivel ez alatt egyszerűbb elfűteni az energiát).
Egy jól kivitelezett rendszer legalább 3-as COP-val üzemel. Kb ebben az esetben lesz a fűtési költség a gázfűtéssel egy árban. Nyilván lehet fával is fűteni ami lehet olcsóbb és drágább is a fa beszerzésétől, víztartalmától, függően feltéve, hogy a rendszer többi része azonos. Általánosan elmondható, hogy hőcserélős fűtés csak akkor gazdaságos ha a fűtés alacsony hőmérsékletű felületfűtéssel működik jól (padló, fal, mennyezet).

s7manbs8

Akkor zöld az ember, ha eleve lehetetlen dolgokon nem is gondolkodik, az is tiszta energia pocsékolás. :)

jani300

Jól van én se gondoltam egész komolyan . De egy talajszondás rendszer azért mégse 10 százalékkal drágább szerintem . A sima cirkós fűtés , és a korszerűbb alacsony hőmérsékletű fűtés , kondenzációs kazánnal között is nagyobb lehet a különbség 10 százaléknál . De csak pénzkérdés .  

jani300

Hát egy száz méter mély talajszondát nemigen lehet csak úgy fusiba letenni . Meg kell tervezni meg szerintem engedélyeztetni is kell . Ezt valószínűleg ki is kell fizetni . Kevesen tudják saját erőből megoldani , pláne hogy jó is legyen .Én ezt is a gépészethez számolnám .

bicme92us

Hát akkor az én tapasztalataim. Fújt cellulóz, papír alapú, ki van találva a technológia, egyik kollégámnak így készült a házának utólagos hőszigetelése, ismerem a kivitelezőt is, sógora, úgy se olcsó.De jó.  A darált papír köré olyan anyagot kevernek, ami irritálja a rágcsálókat és nem költöznek belé. Fojt.köv

000000000

Ha jól veszem ki, akkor egy most jól működő radiátoros fűtést nem érdemes ilyenre cserélni.
Úgy értem, hogy soha nem térülne meg.
Jól tippelek?
Régebben foglalkoztatott ilyesmi, mikor még volt rá lehetőségem, de nem értettem az egész rendszer alapjait. Akivel beszéltem, csak azt szorgalmazta, hogy mikor is kezdheti a munkát?
Engem ne a szisztéma érdekeljen. Hanem, hogy tuti a megoldás.
Tényleg jól hangzik az, hogy a Föld energiáját hasznosítja. De szerintem, nagyon csalóka ez.
Persze, más attól juthat más következtetésre.
A buli a termálvíz lenne.
Ha...
Viszont, azt meg nem szabad, ha jól tudom.