Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

2vkx6unz

Szerintem sem tudod préselni. A faapríték, vagy szalma présekben nem alkalmaznak kötőanyagot. Viszont van jópár feltétel aminek teljesülni kell. A víztartalom legyen 12%alatt, megfelelő méretre kell darrálni nem tud mit kezdeni egy nagyobb fadarabbal. A kimeneti csövet szokták fűteni és az valamennyire összesüti az anyagot.
Mindkét lépés energia igényes, csak akkor éri meg foglalkozni vele, ha van folyamatosan nyersanyag amit fel lehet dolgozni, egyébként a berendezések soesem térülnek meg.
Ha van ilyen mennyiségű mag akkor azt egy automata vegyestüzelésű kazánban el lehet tüzelni.

000000000

"3 rétegü üvegezésű nyílászárók"

Igen!
Ez kulcskérdés!
Sokat emlegetik a falakat. De ez csak egy dolog a sok közül.
A két réteg üveg nagyon sovány, bármennyire flancos a keret.
No meg, ne feledkezzünk meg a födémről!

000000000

A vegyes tüzelésű, azt jelenti, hogy a legprimitívebb kazán. Ebben semmi csiga, meg biz-basz.
Tűztér, meg rostély, oszt jónapot. Nem?

h2o

Na várj csak!
vadember példájában csak 30-as Ytong fal + 5cm szigetelés szerepelt. Ezt az enyém "veri", mert 37,5cm Ytong. A többi stimmel.
Az egyik lényeges különbség, hogy ő kondenzációs kazánt használ, én sima zárt égésterűt, valamint nekem nincs szilárd tüzelésű kazánom, így nem azzal nyomom fel 21°C-ról 23-ra a hőmésrsékletet és nem csak addig, amíg otthon vagyok.
Ezekből a különbségekből adódhat dupla költség?
A +2°C 12% körül van. A kondenzásicós kazán mennyi lehet? 30%? De hol a többi?

jani300

A kondenzációs kazán 10 százalékkal jobb de csak ha tud menni kondenzációs üzemben . Arról nem írtál mennyi az előremenő vízhőmérséklet és mik a fűtőtestek .

7hm9f07vp

Eladó:32-35db fogaskerék.6pár kúpfogaskerék nagyátmérő 40-60-80-100mm.kisátmérő 30-40-50mm kb.20-22db.fogaskerék nagyátmérők 60-30mm tengelyméret 10-8mm kb.Ha valakit érdekli a dolog pontos méreteket küldök.Fogszám,átmérő,szélles.Összes ára 10000Ft

jani300

Akkor a vegyesben nem is lehet fűteni olajjal meg gázzal ? Ha beleöntöm kifolyik a rostélyon  :)

h2o

Pedig bíztam a kondenzációs jobb hatásfokában...
A kazánom előremenője 50°C, a padlófűtés előremenője 38°C. Vannak radiátoraim is, termosztátos szeleppel.

2vkx6unz

Ebben az esetben szerintem valahol elmegy a meleg. Nyílászárók milyenek? Van-e valamilyen Szellőztető a nyílászáró tojában?
A födém hőszigetelése milyen?
Van-e terasz vagy erkély? Ha igen akkor azokon van-e mindenhol legalább 10 centi hőszigetelés?
38 fokos előremenő az jó meleg. Majdnem 80W leadott hőteljesítményt jelent egy négyzetméteren. Ez nem elegendő? Miért? Kicsik a helységek vagy túl sok a bútor és csökkenti a felületet?
Érdemes egy hőkamerás vizsgálatot csináltatni vagy egy infrás hőmérővel a kritikusabb pontokat végigmérni. Durva több fok eltérés mindenképpen gyanús.

000000000

Jól bele kavarsz, de legyen.
Szerintem alapból nem.
A vegyes tüzelésű kazán úgy alkalmas pl olajra, vagy gázra, ha a tűztér ajtaja helyére olaj, vagy gázégőt teszel.
Viszont, nehéz elképzelni rá olyan feltétet, hogy a bálaszalma, vagy kukoricaszár is jól tüzelhető legyen benne.
A vegyes szó csak arra utal, hogy fát, vagy szenet lehet benne égetni.

h2o

Na igen, jönnek a kényes pontok. 8-)
Elvileg 1.1-es üvegezésű, Panoráma 3000-es nyílászáróim vannak. Viszont ami érdekes, hogy a belső párkányra helyezett hőmérő akár 2°C-al kisebb értéket mutat, mint az ablaktól mondjuk 20cm-re levő (bár magasságban is van kb. 60cm különbség a két pont között). Szellőztető nincs a tokokban, csak a konyha falába van beépítve egy higrosztatikus légbevezető (110-es, ha jól emlékszem). Terasz az van és nincs hőszigetelve.
Amin még javítanom kell, az a födém szigetelés. Jelenleg csak 10cm kőzetgyapot van fent, de ha mondjuk 20-25cm-re növelem, akkor vajon mekkora energiaszükséglet csökkenésre számíthatok?
A 80W-ot hogyan számoltad? Milyen sűrű csövezéssel? Olyat nem írtam, hogy a bevitt hőteljesítmény nem elegendő...
Bár nem tudom, hogy vadembernek milyen nyílászárói vannak és milyen a födém szigetelése, de még mindig nem igazán látok 100% energiaszükséglet eltérést.
Persze, ha a sok kicsit összeadjuk és még hozzávesszük, hogy aránylag szelesnek mondható területen fekszik a ház és talán még hidegebb is van errefelé (ÉK), akkor lehet, hogy végül összejön...

vadember

Akkor egy kis kiegészítés hátha segít miért több a te fűtésed.
Nálam nincs pince és a padlófűtés alatt 10 cm nikecel van. Fafödémes a ház ami fölött 20 cm üveggyapot van leterítve mindez "bedobozolva", hogy lehessen rajta járni.
Nem tudom nálad milyen a födém de a magyar építőipar a beton födémet a koszorú felől többnyire csak az 5 centis nikecel-pozdorja párossal fedi.
A lábazat is le van szigetelve 4 cm-es hőszigetelő lemezzel.
A garázsba ér be utoljára a víz itt már csak 12-15 fok van és ez levesz a lakótérből helyet.
Fűtéskör 38 fokos vízzel megy.
A kondenzációs kazánban a párából nyert energián kívül talán még többet jelent a lángmoduláció. Amikor fűt nem teljes erővel ömlik a gáz mint a hagyományos kazánoknál, hanem épp csak annyira amit a beállított hőfok kíván. Nem is megy ki meleg a kéményen. 40 fok körül lehet a füst míg a hagyományosnál 150 fokot szoktak írni. Az egész kémény egy 80 mm-es műanyag cső.- Csak tudnám miért került a két méteres szakasz 60 ezer Ft.-ba!- Ráadásul érzékeli a visszatérő víz hőfokát és még keringeti a víz de már a lángot lezárja.
A ház hőveszteségéhez ha jól emlékszem a falazat kb. 30 százalékkal járul hozzá.A többi a nyílászárókon a födémen a lábazaton a padlón és a kéményen távozik.
Ma reggel 22 fok volt bent amikor felébredtem, napközben 6 fok odakint. Du.3-kor indult be a kazánom, addigra hűlt le 21 fokra a hőmérséklet.
Három és fél éve lakjuk a házat 1080 köbméter gáz fogyott idáig.

vadember

Nekem fa nyílászáróim vannak 1.1 es üveggel.
A ház:
http://www.imgserv.com/images/2012/12/28/qsTb3xnJ.jpg" border=0>
A födém:
http://www.imgserv.com/images/2012/12/28/5y9DpXiE.jpg" border=0>
A kandallókályha(szerintem üvegajtós kazán):
http://www.imgserv.com/images/2012/12/28/MvoPu.jpg" border=0>
A gázkazán alatti csőhálózat:
http://www.imgserv.com/images/2012/12/28/buXi4NET6.jpg" border=0>

h2o

Akkor a különbségek:
  - kondenzációs kazán       --- zárt égésterű (lángmodulációs) kazán
  - 30cm Ytong+5cm nikecell  --- 37.5cm Ytong+5cm nikecell
  - 10cm nikecell a padlóban --- 6cm nikecell a padlóban
  - 20cm födém szigetelés    --- 10cm födém szigetelés
  - 4cm lábazati szigetelés  --- 2+2cm lábazati szigetelés
  - 5cm tektalan?            --- hőszigetelt Ytong koszorú elem
  - 124m2-30m2               --- 124m2
  - nincs pince              --- teljesen alápincézett
  - 21-22°C                  --- 22-23°C

Ezekben én nem látok olyan egetverő különbséget! Lehet, hogy az apró részletekben rejlene a titok?
Az ablakaid milyenek?
A (nem fűtött) pincét pozitívnak, vagy negatívnak tarod energetikailag?
Nekem évente majdem 2x annyi gáz fogy, mint neked 3 év alatt!
Nem értem honnan ez a hatalmas különbség. Pedig jó lenne tudni, hátha sikerülne csökkenteni az energia igényt.
Mondjuk a födém szigetelés növelésének hatására nagyon kíváncsi leszek.