Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

keri

kb 30 éve megy apáméknál is. Anno azért lett ez, mert nem volt pénz radiátorra. Lehet hogy radiátor lobbi terjeszti ezeket?

Amúgy nem tudom nálad hogy van, de nálunk abszolút karbantartás  mentes annak ellenére hogy sima vastagfalu PE csövek vannak beépítve (akkoriban ezt gyártották padlófűtésre, nem ilyen 5retgű méregdrága csodákat.)

000000000

"a melegérzet biztosítására"

Ezt én is így csinálom, de nem csak a fűtéssel.
[#nevetes1]
ruhát veszek magamra, hogy a test hőjét ne hagyjam megszökni.
Mert ha a bőröm körül 20 celzius alá kerül a hőmérséklet, úgy ÉRZEM, mintha hűvös lenne.
Minél lejjebb megy a hőmérséklet, annál inkább ÚGY ÉRZEM.
Ha nagyon lemegy, már azt hiszem, hogy fázom.
[#nevetes1][#rinya][#nevetes1]

keri

Nem meleg a padló, csak simán nem hideg, kényelmesen felfűti a lakást.

jv7pu3a5p

Ezzel én is egyetértek. Az egész házban padlófűtés van. Még lent a szuterénben is. A legjobb fűtési megoldás szerintem, és gazdaságosabb vele fűteni mint radiátorral.  
És jelenleg a legnagyobb előnye, hogy a legkisebb csajszi gond nélkül csúszik mászik rajta és nem kell félnem tőle, hogy felfázik. :)

jv7pu3a5p

Apropó egy hátrányát tudom felsorolni de ez is kompenzálható. A nagy hőtartás miatt későn reagál a fűtési igényre és nagy a hőingadozás.  
De egy jó fűtési vezérléssel teljesen kisimítható. Most írom épp a programját ennek a PWM alapú vezérlésnek, kinti hőmérséklet figyelembevételével...

wcsxp0uxa

Tudod érdekes dolog az evolúció:
Sok ismerősöm már nem bírja a napfényt ,szemüveg nélkül.
Most lassan elfelejtenek izzadni.
Az írás is elsősorban kéz-agy koordináció ,néhány vezető demokráciában már nem is akarják tanítani.
Sokan gondolkodás helyett inkább azon agyalnak kit kéne felhívni.(piti ügyekben)
Napestig sorolhatnám......
Ezek elsőre mind kellemes dolognak hatnak.
Tudod a betegségek addig távoliak amíg nem vagy érintett.
A padlófűtés természet ellenes állapot .
Még a 100°C szaunába is szobahőmérséklet van a padló közelében .

2vkx6unz

Miéer csak kiegészítő fűtésre? megfelelően méretezett gépészet esetén 31 fokos előremenő víz elegendő lehet akkor is ha kint -10 fok van.

Ha padlófűtés mellett van radiátor is akkor oda a gazdaságos működés mert a rediátor miatt fel kell melegíteni a vizet 50 fok fölé hogy a radiátorok jól működjenek.

000000000

Nincs mit és nem is lehet karbantartani.

Az "ötrétegű" nem padlófűtéshez való, ha jól tudom. Inkább valamilyen burkolat alá, radiátorhoz.
Én amikor ide költöztem és újra kezdtem a fűtés megvalósítását, a legolcsóbb csövet kértem. Ez egy áttetsző és szerintem egyrétegű cső. Szemre a tulajdonságai (a színén kívül) ugyan azok, mint 30 éve. Nagy ívben hajlítható. Az "ötrétegűvel" ellentétben.
Viszont a gyártó szerint, erre már 80 celzius is megengedett. Más kérdés, hogy ember nincs, aki ezt túlélné.
Tartósan, már a negyven celzius előremenő is sok, még -30 külső hőmérséklet mellett is.
Ez egy vert falú épületrész, eredeti födémmel amiről beszélek.
Nem a leggazdaságosabb födém a fűtés szempontjából, de amikor készült, erre volt általában lehetőség. Szinte minden parasztház jellegű épület ilyen.

A padlófűtés, nem egy "dinamikus" dolog.
Ez tény.
De ritka, hogy az évszakok percenként váltják egymást.
Állandó hőmérsékletű falak, mennyezet és persze padló, csak állandó hőmérsékletet tud biztosítani.
Az állandóságból az is következik,hogy szellőztetés után nagyon gyorsan visszaáll az előtte lévő hőmérséklet.
Érdekesek a hőkamerás megfigyelések. nekem ilyenre nem volt módom. A tapasztalataid az enyémeket támasztják alá.

jv7pu3a5p

Akkor nyáron nem szabad álldogálni az 50-60 fokos betonon sem?

000000000

"A padlófűtés természet ellenes állapot ."

Ezt már nem lehet kiállni.
ha jól veszem ki, akkor a nyár is az, mert meleg a Föld a talpunk alatt. [#nevetes1]

Igen, olvastam, hogy a napfény is káros.
Persze a biószolárium!
Az egészen más. [#awink]

Lényegében a padlófűtéssel a nyarat varázsolja az ember a lakásába. Persze a napfényt leszámítva.
Mitől rossz az embernek az egyenletes hőmérséklet?

keri

...és olyan állat hogy zsiráf nem létezik ;-)

Semmi gond. Nem akarlak meggyőzni. Tőlem barlangba is költözhetsz, ha attól úgy érzed jobb neked. Nekem meg ez jó, és te sem menthetsz meg tőle. [#integet2]

keri

nálunk sima , kapcsoló magasságban elhelyezett bimetálos termosztát volt sokáig, az stabilan tartotta a hőmérsékletet, tény hogy lassú a reagálása de én ezt nem hátrányak tartom

000000000

Ahogy mondod!

A dologban a radiátor a parasztvakítás, mert a radiátor rontja az egész hatásfokát.

000000000

Aki még nem tapasztalta a padlófűtést.
Én zokniban szeretek járkálni a lakásban (ez alapjában véve magánügy). Csak azért írom, mert nem érzem a padlót se hidegnek, se melegnek.
Ez az izület dolog butaság. A tarkó, az meg már tréfának is erős.

Nekem is mondta egyszer az egyik szomszéd, hogy azért nem jó a padlófűtés, mert fázik az ember lába.
Én erre csak azt tudtam mondani, hogy igen. de csak télen és hidegben.
Egyébként, nem szokott.
Hol ebben a képletben a padlófűtés?

2vkx6unz

Részben ellentmondanék. Egy napsütéses nyári napon hol lesz melegebb? A talpad alatt vagy a fejed magasságában? Padlófűteésnél elvárás, hogy az előremenő víz ne legyen 40 foknál melegebb, egy jól méretezett fűtés esetén legfeljebb 30 fokos. Ezt nem érzed melegnek ha rajta állsz.  

Ahol dolgozok ott a fűtés a mennyezetbe van építve és ott sincs 30 foknál melegebb víz a rendszerben ennek ellenére jól működik, nincs hideg.

A légcserére egy kicsit visszatérve: az én házamnál a 0,8-as légcsereszám esetén 8400W -15 fok külső hőmérséklet mellett a hőveszteség óránként. 6-os légcsereszám mellett ez 41kW lenne óránként változatlan feltételek mellett. 0,1 légcsere mellett 3,9kW. Szerintem belátható, hogy egy hőcserélős légcserélő berendezés aminek 1-es légcsere mellett ~350m3 levegőt kell kicserélni óránként általában kevesebb mint 100W elektromos teljesítmény kell. 70% termikus hatásfok mellett akkor ~3kW fűtőteljesítmény takarítható meg.
Ha a brutális 6-os légcserét számítjuk akkor 2100m3 levegőt kellene kicserélni ehhez valóban kell egy nagyobb motor legyen 1kW, de ebben az esetben is 70% termikus hatásfok mellett ~26kW fűtőteljesítmény takarítható meg.

Persze ehhez az épületnek amúgy gáztömörnek kell(ene) lennie és nem volna szabad olyan ordas kivitelezési hibákat elkövetni mint pl. a polisztirol szigetelést vakolatlan falra néhány pogácsával felragasztani...