Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

jv7pu3a5p

Kinti nulla fok esetén reggel egyszer 3-4 óra alatt felfűt 22 fokra. Majd csak 24 óra múlva kacsol be újra, mert csak éjjel fog leesni a hőmérséklet. Éjjel nem fűtök csak ha 19 alá esne. (Nem tudunk melegben aludni.)
Ezért este már "hideg" a padló.  
Viszont tettem egy kísérletet, hogy minden órában bekapcsoltam a fűtést egy kicsit. A hőmérésklet stabil volt, és a padló állandóan langyos volt. Ezért akarok írni ilyen progit, ami figyeli a hőfokot és aszerint változtatja a a PWM kitöltési tényezőjét. A kinti hőmérséklet pedig a PWM frekit fogja változtatni. Legalábbis ez az elképzelésem.
Ilyen elven működő termosztátok léteznek, csak ugye nálam az nem működik. :)

wcsxp0uxa

Igen ,mint ahogy a padlófűtés is sugárzó fűtés.
Még ha ellene is szavaz a fórum .
Ugye itt valaki említette a 31°C fokos előremenő vízhőmérsékletet padlófűtés esetén . Fokozom akkor a csúcsig a hangulatot , max 27°C lehet.
A nap sütötte betonnal most nem állnék le vitatkozni ,mert közel sem vagyok belgyógyász.
A többrétegű csövek pont az oxigén diffúzió miatt lett kitalálva.
Egyébként éppen emiatt a reakció miatt nem is szoktam elmondani senkinek ezeket a dolgokat.(itt megtehetem)
Talán nekem is rosszul esne ha valaki a padlófűtésemet kritizálná amivel olyan elégedett vagyok.(érdekes általában nagyon büszkék rá az emberek) Vitatkozni sem velem kell ,hanem Komáromi Alajosné fűtés tanárommal .

000000000

A célt ugyanaz szolgálná alu vagy müanyag vagy anak konbinácioja inkáb ez alap anyag sprolás jön ki manapság gyártás alat alu az egeket veri a müanyag meg ocsooo inkább az számit igazán ezt az egész csökigyot mire is teszik rá az még költségesebb a kiépitése hötükör..isogyapot..hungarocel acelhalo vagy a drága padlofutés saját medence elemes tartoja m2 arany áron!
De ez csak az én vélemémen az is hogy a padlofütés igazán jonagy pénzkidobás és koprso szög is egyben csak sokan nem hiszik el hogy csak árt aki felete tartozkodik!
Nincs ot gond a radiátoros fütésel lényeg az elhelyezésekben  rejlik pesze ezt lehet konbinálni még több fütési megoldásal is kinek mi tetszik....

wcsxp0uxa

Alapvetően a hőátbocsájtás elvén működő fűtések rosszabb hatásfokkal bírnak ,mint a sugárzó fűtések. De csak amiatt mert kevésbé érzékenyek az épület hőmegtartó képességére.
példa:
Hideg kora őszi estéken sem radiátorokat tesznek a terasz vendégeinek ,hanem magas hőmérsékletű sugárzó fűtéseket.

000000000

wcsxp0uxa

Nem olvastad Keri-nek a levezetését mennyi levegő kell 1 embernek 1 órára? (én kicsit többre emlékeztem ,de helyes az adat)
Egy jó kéményen ki lehet próbálni mindenkinek csukott nyílászáróknál.
Csomó minden hiányzik a levezetésedből.
Például a hulladék hő hasznosítása , ami minden passzív háznak a fűtése.(nehogy elinduljatok a kukázás irányába !)

000000000

"Talán nekem is rosszul esne ha valaki a padlófűtésemet kritizálná"

Szerintem, ne keverjünk oda hangulati elemet, ahol nincsenek.
Az első padlófűtésem megépítése óta szereztem tapasztalatokat.
Akkor még gázzal fűtöttünk.
A gázóra által mutatott fogyasztás, nem hangulati elem. A hőmérő által mutatott érték sem hangulati elem.
A MÉRT adatokat összevetve más rendszerek MÉRT adatival összevetve, szintén nem hangulat eredménye.
Viszont, az a spekuláció, amivel előálltál, az csak olyan propaganda szöveg. Akit eddig halottam ebben a témában, mindenki azt a "német kutatást" hozta fel példának.
Igazából nem tudta senki pontosan megnevezni sem a "kutatókat", sem hogy milyen indíttatással is készült a jelentés, ha volt egyáltalán ilyen.
Egy ilyen ködös hivatkozás a TAPASZTALAT ellenében, harmat gyenge.
A mások padlófűtésem úgy készült, hogy volt alkalmam összevetni más rendszerekkel is. ha a tapasztalat negatív, kizárt, hogy azért elkövessek egy másik hibát, hogy az elsőt igazoljam.
Ha nem vált volna be a második esetben, biztosan más megoldás után nézek. Ha hiszed, ha nem, nagyon gyorsan belátom a tévedésemet és tovább lépek.
Nem vagyok önmagam ellensége.
Ez, viszont már csak hangulati aláfestés. a tényeket a gázóra, meg a hőmérő szolgáltatta.

"Alapvetően a hőátbocsájtás elvén működő fűtések rosszabb hatásfokkal bírnak"

Valójában, nem tudom, hogy ez hogyan jön ide?
Ez esetben tök mindegy a hatásfok, mert a környezetnek le nem adott hő, nem veszik el.
Tök mindegy, hogy sugárzás, vagy áramlás.
Mármint a konkrét esetben.
Amennyi hőt átadott a cső a betonnak, azt átadja a környezetnek. Amit nem adott le, az meg a csőben maradt.
Nem kell ezért pótolni a kazánnak semmit pluszban.
Hogy ehhez a dologhoz nagyobb felület kell?
Kit zavar?
Akkora a "fűtőtest", amekkora a helyiség alapterülete.
Én az elméleti megközelítéssel nem tudok mit kezdeni. Viszont a gyakorlati tapasztalat, nekem elegendő.
Ezzel a fűtési móddal pedig csak jó tapasztalataim vannak.
Ami "hátránya" van, hogy nem lehet parkettás a szoba. Ezt még valahogy elviselem. [#nevetes1] a kedvező áron kapott komfortérzetért cserébe.

000000000

Többször előkerül nálad a hő sugárzásának kérdése.
Nekem az egésszel kapcsolatban csak annyi fogalmam van, ami az általános ötödik osztályából megmaradt.
Hát, az azért kevés egy doktori értekezéshez alapnak.
De ha jól emlékszem, a hő sugárzással, áramlással és vezetéssel terjed.
A sugárzás az egyetlen, amihez nem kell semmilyen közeg. A nap is így melegíti a földet.
Én nem nagyon hiszem, hogy egy harminc fokos beton vákuumban képes lenne átadni a hőjét egy tőle, akár csak 10 cm távolságban levő bárminek.
Szerintem a sugárzás, nem igazán a padlófűtés sajátossága.
Sugárzással nem hiszem hogy bármit is felmelegíteni.
Mint mondtam is az elején, én csak az ötödik osztályos fizika ismereteimre alapoztam.
Szóval, tévedhetek is.

B.Zoltán

Már nem bírok csendben maradni én sem.

20 éve csináltam a padlófűtést, 22 Ft-os magyar csővel, akkor volt a nagy oxigéndifúzió mizéria, meg hogy milyen ártalmas a keringő víz a csőben az emberi szervezetre. Ennek ellenére felvállaltam a padlófűtést, mert az asszony egyszer volt a szomszédban, és úgy jött haza, hogy neki kell padlófűtés. Még szerencsére meg lehetett oldani a padlófűtés, eredetileg nem volt tervezve, de azóta is nagyon nagyon örülök, hogy így döntöttük. Tulajdonképpen szobánként 5000 Ft többletet jelentett akkoriban, nem volt nagy kiadás, mert a radiátor 25000-30000 Ft volt már akkor is.
A szomszédom 80 Ft-os (oxigéndifúziós) csővel csinálta 20 centinként, én 10 centinként a magyar csővel, nekem 27-28 fokos a padló, egyenletesen, nem lehet érezni melegnek, és tökéletesen kifűti az egész házat.  
Igaz, hogy három helységbe raktam radiátort (nappali, két háló) amíg a padlófűtés nem lett beüzemelve, és ezeket nem érdemes most már leszerelni. Ezért ha hirtelen akarunk meleget, megvan a lehetőség, hogy a termosztátot rátekerjük a radiátoron, de padlófűtés mellett nem szoktak bekapcsolni maguktól.
A kazánnak a hőmérséklete 45-50 fok -10 fokos külső hőmérsékletnél, a padlófűtés meg 35-38 fokot kap.

Nagyon meg vagyunk elégedve vele, és szerencsére, amikor nincs bekapcsolva a padlófűtés, akkor szokott reklamálni a nejem, hogy fázik a lába.
Szerintem ezek a rémhírek a valóságban nem igazolódtak számomra, és az oxigéndifúzió is olyan, mint a Calgon: többe kerül mint a mosógép.
Az egyik barátom közvetlen a kazánról (Éti 25) működteti a padlófűtést 30 éve, hőcserélő nélkül, azt mondta nekem, ha kilukad, ott a hegesztő, behegeszti, de még nem volt rá szükség. Természetesen 22 Ft-os csővel csinálta ő is a fűtést, és nem oxigéndifúziós csővel.

ncw4w5nca

"Egy jó kéményen ki lehet próbálni mindenkinek csukott nyílászáróknál." Ezzel csak az a gond, hogy a kéményben kialakuló huzat az épületben  bizonyos fokú vákuumot hoz létre. Ez viszont nagy mértékben megnöveli a nyílászárók légáteresztését!  

keri

Ó, én vele is vitatkozok örömmel :D
Erre utaltam a zsiráffal is, mivel az Brit akadémia kijelentette, hogy olyan állat nem létezhet, amikor az első rajzokkal hazatértek a felfedezők.

De nem 25 éves vagy az adatlapod szerint, ezért feltételezem nem mostanában vizsgáztál ebből.
Nem gondolod hogy változhatott azóta a világ és a technológia?

Még 30 éve is tökéletesen elfogadott volt a gravitációs keringetés és hogy a kéményen keresztül több száz fokos gázokat kell a szabadba engedni. Mára ez is elavult, de nem azt mondta senki, hogy téves elképzelés volt, csak más szempontok, más lehetőségek voltak.

Műanyag kémény? Ha megemlíted a tanárodnak akkor, páros lábbal rúg ki az iskolából. Manapság meg ez a legmodernebb, leghatékonyabb.

wcsxp0uxa

Nagy különbség van a sugárzás és a hőátbocsájtás között.
Hőátbocsájtás jön létre például 2 függőleges lemez között (radiátor) , áramlik benne a levegő .Így működik a hőcserélő is ,kis méret nagy teljesítmény.
A hő : Az anyag elemi részecskéinek mozgásából származó energia.
Az abszolut 0 foknál a részecskék hőmozgása megszűnik.
Hősugárzás: Az elemi részecskék ütközésük során adják át egymásnak az energiát.
Padlófűtés: alacsony hőmérsékletű sugárzó fűtés
cserépkályha-kemence: közepes hőmérsékletű sugárzó fűtés <90°C
szieszta kályha: magas hőmérsékletű sugárzó fűtés <300 (ezt csak tippeltem most)

wcsxp0uxa

Igazad van változott azóta 1-2 dolog.
De az alapok nem ,csak az üzleti fogások.

wcsxp0uxa

Nem is olyan rég még azt hitték a föld banán alakú!

wcsxp0uxa