Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

ncw4w5nca

bmejdz9nu

"...a tóban nem lesz elegendő hőkapacitás arra, hogy végigfűts egy telet."
A tó elég 2-3m mély lenne...azaz nagy felületen érintkezik a víz a fagyhatár alatt = melegítené.
Arról meg ne is beszéljünk, hogy vannak napok amikor felmelegszik az idő pár napra. Ekkor az egész tavat is felmelegíti. (pl. mint most a napokban lesz)
Tehát a kerti tó nem lenne a a fólia és a föld között szigetelve. A víz pedig egy jó hővezető anyag...
A dolog addig mehetne amíg a 200-300m3 2-3méter mély víz azaz tó csutkáig teljes egészében befagyna ... Ez szerintem lehetetlen.

Ettől függetlenül vennék egy levegő/víz rendszert. Ahogy írtad a költségeket - ezek mind elkerülhetőek. Sajnos nem csak a kazán van hanem... sok egyéb "járulékos" költség. A kéményseprő díja meg évente :) + fenntartási költségek.

Egyébként nálam a telken stabilan van sok víz 25m-ren. Ezért vettem ott a telket.

bmejdz9nu

Ausztriában 0,98Euro 1 liter fűtőolaj. Van akinek olajfűtése van itt Sopronban... Kintről hozatja. Teljesen legális.

wcsxp0uxa

A mi házunk 50-be épült a nyílászárók és redőnyszekrények miatt vidáman megvolt a 10x érték óránként.(2008) Ez nem érezhető huzatnak ,csak húz az ablak-nak. A filtrációs hőszükségletet egyébként mi még a tapasztalati állandó alapján számoltuk. A nyílászáród ha nem valami tényleg spéci , akkor ennyit tud. A 2452-es hozzászólásban látható nyílászárók például 4x levegőcserét csinálnak az épületben.
(Én ennyivel számolnám ,a saját ablakaimhoz sem kaptam semmiféle specifikációt) Az biztos 1 kémény sokkal inkább növeli a külső filtrációs hőszükségletet , mint 1 zárt égésű.
De itt a példám : 85nm külső alapterület
                  sima lángmodulos készülék (2 kémény van)
                  Idén Decemberben idáig 170m3 gáznál tartok , fa semmi .
                   100 as gravitációs szellőzés

bmejdz9nu

A kondenzációs kazán nálam is nagyon csökkentette a fogyasztást. Rendkívül hasznos volt megvenni.
A "kémény" az oldalfalon megy az eresz mellet... a régi kémény pedig egy jó "átjáró" lett a szinek között. (3 szintes a mostani ház. és kb. 280m2) ... Ezt akarom kisebbre lecserélni... egyszintes és szuper szigetelésűre. A lehető legtakarékosabbra. Mert persze a pénz a bankba szépen hoz most kamatot, de ez nem lesz mindig így...és az a legolcsóbb energia amit el sem használunk :) Nyugodtabb lennék nyugdíjas koromra, ha egy szinte rezsi nélküli házat tudhatnák magamnak - megnyugtatóbb mint egy devizabetét a bankban:)

2vkx6unz

Azt nem érten hogyan csinál 4 szeres légcserét. Legyen egy helység 10m2 alapterületű. A térfogat 30m3 ekkor ugye 4x légcserénél 120m3/h a téfogat amit meg kell mozgatni. Legyen egy 120x120-as ablak körben a tok mellett 0,5 cm légrés. Ekkor az átáramló keresztmetszet 0,024m2 ekkor a 120m3/h légcseréhez 1,38m/s sebességel kell beáramlania a levegőnek. Ahhoz, hogy ez ki is menjen egy 90 centis ajtón kell egy 26 mm légrés (változatlan légsebesség mellett). Nyilván az ablak körül sincsen /ekkora/ légrés és a küszöb és az ajtó között sincs ekkora. Csökkentsük a légrést az ötödére azaz 1mm-re az ablaknál ekkor a légsebesség azonos átáramló térfogat mellett megnő az 5*-ére ez esetben 7m/s-ra azaz ~25km/h sebességre. Gondolom ültél már kerékpáron és ekkora sebességgel haladtál is. Márpedig ha igen akkor ez a sebesség már lobogtatja a pólót ...
Az ilyen sebességgel beáramló levegő már nem "húz az ablak kategória" hanem "fúj a szél a házban, vagy fütyül a kulcslyuk". Az adataid alapján nincs meg a leírt légcsere a házban vagy a hőmérésklet közelít a kintihez. Mivel ez utóbbit nem tartom valószínűnek marad az első.

A 100-as csövön az épületben levő levegőt 183m3-re becsülve (68m2 alapterület és 2,7m belmagasság) 6,4m/s légsebesség mellett lehetne kicserélni azaz 23km/h légsebesség mellett. Ez egy átlagos családi ház méretben nem valósul meg gravitációsan.

ebalint

Ezek alapján lassan én is hozzá merek szólni...

Építés nálam is több, mint 20 éve történt, anyagok ami kapható volt. /magyar

Eddig működik, tudom, hogy a mai anyagok jobbak,ráadásul minden beszerezhető.

Fűtés ma már csak gázzal. kb. 24000 Ft/hó/

8o m2 20-22 'C, kb. 45-60 m2 10-20 'C, ez viszont radiátor, rosszul szigetelt körülmények mellett.  

wcsxp0uxa

Nem akarok rugózni ezen tovább.
A konyhai elszívó (ventilátor) berendezésünk 4-5-600m3/ó  névleges szállítási képessége sem okozott semmi tájfunt a lakásban .(nyitott nyílászáróknál sem) Viszont az agyamra ment a zúgása ezért kiheréltem , most ez is graviba megy. (nem is lehetne máshogy használnom ,ezt is ellenőrzi a kéményseprő)

wcsxp0uxa

azért egy példát nyomok még:

(Nagyjából ennyi lehet a légcsere nálunk)

300m3 levegő 0c°- ról 20c°- ra történő felmelegítéséhez szükséges energia:

300m3 x 1Kj/m3*c x 20°C = 6000Kj

mivel ez 1 óra alatt megy be ,és 1w az 1j x s ezért:

6000/3600= 1,66kW

de ha azt nézem mennyi gázt kell elégetnem:

1m3 földgáz = 22000kj  

cirka 4 óráig elég ennél a légcserénél.(kondenzációsnál biztosan)

Na persze ez is csak elméleti számítás !

jani300

Próbáltam más lehetőséget mutatni a tüzelőanyagok terén . Azt írtad tanyán laksz ott szokott lenni mezőgazdasági hulladék . Ha neked egyszerűbb nyugodtan vegyél mindenfajta tüzelőre egy kazánt .

2vkx6unz

Be is fejezhetjük, de amit leírtál az csak ~1,6-os légcserre! Eredetileg 6-os volt!
A példádban csak a levegőt melegítetted fel és engedted ki a szabadba.

Hatos légcsere mellett majdnem a négyszeresét kellene elégetned.

wcsxp0uxa

Csak hasaltam az adatokat .
De kezdem belátni ,hogy tényleg nem reális a 6x légcsere manapság.(de az 1 alatti sem , vagy már nem így számolják)

ncw4w5nca

Ha ezt kérésemre tegnap linkeled, akkor most nem kellene rossz szájízzel gondolni egymásra, és ez a csomó szájtépés is elmarad.

keri

Ugyan. Miért kéne rossz szájíz ide?
Szerintem ez egy kulturált vita volt.