Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

keri

Dehogynem, szépen rádobod a tűzre a gázpalackot, meg az olajos kannát :) csak aztán menj kicsit messzebb, mert jó a fűtőértéke :D

ncw4w5nca

[#taps]Ebben bíztam hogy nem hagyod annyiban, és  nekem nem kell rákeresni[#ravasz1]

szpinya

Mert nem olyan régen, lett beüzemelve egy 6 tagos öntvény vegyeskazán , amivel nagyon meg vagyok elégedve.
A gyümölcsmagnál arra gondoltam, hogy a benne levő olaj és csontnedv lehetne a kötőanyag, plussz a préselést egyből a magozás után lenne érdemes csinálni, mikor még nedves a mag, vagy bekeverni egy adag kifőzött cefremaradékkal, aminek szintén magas a rosttartalma.
Igazából csak arra lennék kíváncsi, hogy kb mekkora nyomásra (csak úgy kb)lenne szükség egy ilyesfajta brikett létrehozásához?

keri

Amit én láttam házi módszert, ott 5tonnás autóemelővel préselték kb. 10cm átmérőjű acélcsőbe a fa és papír darálékot.

Magokkal még nem láttam ilyet, próbáld ki.
Esetleg kötőanyagnak tegyél bele fát.

ncw4w5nca

a cellulózrostok a nagy nyomás ,és hőtől vegyileg kapcsolódna, valami hasonló módon mint a papír rostjai száradáskor( másodlagos hidrogén kötés)

wcsxp0uxa

Igen!
Tudod az életfeltételek nem a marketing-kommunikáción múlik.
A leírásokról csak annyit ,hogy a gyártó cégek kitaláltak maguknak módszereket amivel mérni lehet a termék (épületek) tulajdonságát.(A gyorséttermek is folyamatosan kutatják a termékeik  pozitív élettani hatásait)

Nem kell nekem hinni!

Azért leírom még egyszer:

rossz nyílászárók esetén 10 - 12 x
a legjobb 2 rétegű műanyag 3 - 4x
nekem borovi, fa nyílás záróim vannak 1W/mm*K üveggel ez valamivel rosszabb mint a műanyag.
Még emelet is egy 100-as PVC csővőn szellőzik a lakás.(a kéményseprőnek minden évben az első kérdése)

Ha igazad lenne akkor már rég megfulladtam volna a 10 légköbméteres bungalómban , másodmagammal.(1db 60x150-es műanyag ablak)

Az osztálytermeknek sem véletlenül olyan nagy a belmagassága.

A dédim konyháján ,lehet a mai napig olvasható a kifüggesztett tábla:

Ennek a helyiségnek a kis alapterülete miatt ,a főzés ideje alatt az ajtónak vagy az ablaknak folyamatosan nyitva kell lennie.

A levegő páratartalmának egészséges értékéről akkor még nem is beszéltem. (persze majd te veszel elektromos levegőszárítót)

000000000

Ez egy példaértékű publikáció![#eljen][#worship]
Az ilyeneket szeretem nézni, olvasni!

wcsxp0uxa

Az üzenet természetesen Keri-nek szól.
De ne legyen 1 soros az üzenetem írok még néhány sort.
Passzív ház definíciója: Olyan épület ahol az éves fűtési költség 15000 Ft alatt van.
Tehát az 5nm bungalóm is passzív , pedig csak 7cm vastag a fala.(amikor dolgozunk simán befűtjük ketten két 40W-os pákával)

Padlófűtés:A leginkább egészségtelen fűtési mód. Ezt már a 80-as évek közepén is tudták ,amikor az oxigén diffúziót is felfedezték .(lehet jót is csinálni , de nem elterjedt,és pont azt veszíti el amiért szeretik)

Becsapja az ember hőmérséklet(hőháztartását) érzékelését .(A testünk eme funkcióját a talpon és a tarkón található idegeken keresztül gyűjti be)

Mivel sugárzó fűtés ezért minimális a légmozgás (ez alapvetően jó lenne) viszont a levegőben található por részecskék pont abban a magasságban koncentrálódnak ahol feküdni ,ülni szoktunk .(allergiás tüneteket válthat ki)
Ezt a hatást egy radiátor beiktatásával lehet csökkenteni.(más miatt is hasznos)

keri

Nyilván más a tankönyvünk :)
Megnyugtatlak gyártófüggetlen az enyém is.

De igazad van.
Ugye kényszerszellőzésről beszélünk.

Azt írja, hogy elavult tervezési elvek miatt sajnos 2-es vagy még nagyobb légcsere arányt szoktak javasolni. Ez egyébként munkahelyek esetén helytálló légcserearány, lakóházaknál feleslegesen sok.

Egy felnőtt ember házimunka közben 55-72m^3/h friss levegőt igényel. Alvás közben 17-21m^3/h

Másik meghatározó a levegőcserére, ahogy írtad a páratartalom szabályozása. Ez is maximum kétóránkénti légcserét tesz indokolttá egy az én házam esetén.

Nagymamád feliratát a nyílt égéstér az elszívás hiánya és a minimum 50 éves ház és tervezési elvek indokolták. Nálam nem lesz nyílt égéstér mivel gáz be sem lesz vezetve, és az esetleges kazán is a lakótéren kívül kap helyet.

Passzívház esetén, az elszívás ott történik ahol a pára/szag keletkezik: fürdő,WC,konyha és ott fújják be ahol használod, háló, nappali, dolgozószoba. Ezek között megfelelő tervezéssel és az áramlási út biztosításával átáramlik az egész lakáson.

A légcserélők egyébként páramérővel is fel vannak szerelve. Általában azonban utópárásításra van szükség, nem párátlanításra, hiszen a fő páraforrások nem juttatják a levegőbe a párát, hiszen elszívásra kerülnek.

Egyébként most egy régi klasszikus tégla lakásom van. rosszul tömített geréb tokos ablakokkal, ide szükséges volt a gépi párátlanító, pedig itt szerintem még a 10*-es légcsere is teljesül [#falbav]

000000000

Köszi!
Nem biztos, hogy olcsóbb, mint egy "bálás kazánt" építeni.
De mindenképpen érdekes.

000000000

Szerintem, tévedsz.
Mert egy dolog, hogy mit értünk vegyes tüzelésű kazán alatt és más dolog, hogy ha ezzel, meg azzal kiegészítjük - ami esetenként drágább, mint az alapgép - a kazánt.
Lehetne persze azon okoskodni, hogy egy vegyes tüzelésű elé tolunk egy lepukkant atom tengeralattjáró reaktorát és azzal fűtjük a vegyes tüzelésű kazánunkat.
Szerintem, adná a meleget. Kérdés, hogy nem volna-e egyszerűbb egy másik alapgép?

keri

Engem nem győzöl meg :D

Életem nagy részét padlófűtéses házban éltem le. Mindig sajnáltam azokat akik radiátoros házban élnek [#nyes] mert padlófűtésnél kellemesebb fűtési módot nem tudok elképzelni.
Nincs ilyen por izé, meg allergia, (már akkoriban is ezzel riogattak) a hőérzetem sokkal jobb mint radiátor esetén, infrás képeken jól látszik, hogy sokkal egyenletesebb a hőeloszlás, és nincs olyan légáramlás mint radiátoros konvekció esetén, és padlószőnyeg van sok helyen, tehát még ez sem korlátozó tényező.

Egyetlen hátrányát tudnám mondani, hogy hidegről amikor bemegyek nem tudom min megmelegíteni a kezemet.

000000000

"Padlófűtés:A leginkább egészségtelen fűtési mód. Ezt már a 80-as évek közepén is tudták"

Ez, már akkor is marhaság volt, meg ma is.
Mindent összevetve, 30 éve használom. Nem tartom kizártnak, hogy elég kritikusan szemlélem a dolgokat ahhoz, hogy kiszúrjam az esetleges hibáit.
Én még nem találtam, pedig kerestem.
Egy dolog a parasztvakítás és más dolog a tapasztalat.

"Mivel sugárzó fűtés ezért minimális a légmozgás"

Szerintem, azt te sem hiszed, hogy a 30-40 celzius körüli padló sugározni fog.

Nem 300-400 celziusrúl beszélünk! [#taps]

A por.
Az Asszony megállapítása, hogy a padlófűtés mellet sem kell többször port törölni, mint más fűtési módok mellett.
Persze, ha ritkán takarítanak és kosz van, akkor más a képlet. Viszont a kosz akkor is kosz, ha nem fűtenek.

Amikor a helyiség hőmérséklete kiegyenlítődik, akkor valóban megszűnik a légmozgás. Ezért aztán, annyit sem porol, mint pl a "radiátoros fűtés".
Ilyen állapot, mármint a kiegyenlítődés a radiátornál soha nem fordul elő, mert ahhoz kicsi a radiátor felülete.

Azt figyeltem meg, hogy a nagyon finom por akkor kezd szállni, ha a helyiség hőmérséklete 18 celzius körülire hűl. Viszont, ez igaz minden fűtési rendszerre.  
Ez a tarkós dolog meg már egyenesen nevetséges.
A nagy fűtőfelület miatt a hőmérséklet egyenletesen oszlik meg. Nincs olyan, hogy a tarkóra nagyobb meleg jutna.

000000000

Egyet értek Veled, de én csak kiegészítő fűtésre használnám a padlófűtést, a melegérzet biztosítására. A főfűtést radiátorokra bíznám.
A kimondottan meleg padló a lábizületekre rettentően káros, erre Németországban már régen rájöttek. Kinti -10-15-foknál nem tudod felfűteni a lakást 25-30- fokos padlófűtéssel.?

000000000

Ezek a "tudósok" végül azt is kisütik, hogy a nyugat-római birodalom azért bukott meg, mert a tehetős polgár padlófűtéses házakban élt.
Mert mindkettő igaz.
A bukta is, meg a padlófűtés is. Nyomai a Flórián-térnél is látszanak, ha jól emlékszem a közterület nevére.
Igaz, ott nem meleg víz adta a hőt a padlónak. hanem meleg füst.
Attól, hogy KÜLÖN igazak az állítások, még nem lesz közöttük okozati összefüggés.

Én már olyat is olvastam, hogy most jobban élünk, mint bármikor.
bennem a hiba, hogy én nem ezt tapasztalom?
Lehet.
Ez a tudósok megállapították ...
Ilyet bárki leírhat.
Akár egy publicista is, ha rendelt nála valaki egy radiátoros fűtést magasztaló cikket.
Aki vevő rá, az vevő. Aki, meg nem, az jobban jár.