Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

Béni

Értettem!
Remélem, intésed megalapozott erkölcsi fölény támogatja. [#wink]

ncw4w5nca

Mindenki csak annyit vegyen el, amire szüksége van! Az ítélkezést pedig hagyjuk az úrra! "Ne ítélj, hogy ne ítéltess"

Béni

ncw4w5nca

Nem hiszem! Miért, ki vagy te, hogy megítélj bárkit is? Hogy betörsz a fórumra, világvége hangulatot keltesz, és hiányos ismeretekkel kritizálsz bármit is!Itt az emberek jó része azon munkálkodik, hogy jobbá tegye a világot! Honnan veszed a bátorságot, hogy ebben megzavarj? ráadásul teszed ezt szent karácsony estélyén!      

ncw4w5nca

Ha ennyire szíveden viseled a világ sorsát, akkor kínálj valami alternatívát!vagy az nem megy ? Igaz fikázni könnyebb!

Béni

Bevallom, ritkán adatik meg, hogy a szándékosan provokatív véleményem szálát felvéve válasz születik. Fiatal és bohó vagyok még (vagy csak bohó?), de meglepő reagálás még nem volt a felvetéseimre. :)
Szívesen elbeszélgetek bárkivel személyesen (is) bármiről.
(A világ jobbá tételét meg felejtsük el! Erre az ember nem képes.)

s7manbs8

5 milliárd év múlva ha a Föld sem lesz már, akkor mit számít, hogy meg akartuk menteni a "világot" ... :)

000000000

Érdekes gondolat.
Tényleg csak kérdezem, hogy amikor kőolaj, vagy földgáz után fúrnak, hogyan akadályozzák meg, hogy ezek a rétegek ne kerüljenek egymással kapcsolatba? Úgy értem, mit tesznek annak érdekében, hogy pl a lerakott cső mellett mondjuk a talajvíz ne szivárogjon le az ivóvízbe.

000000000

Ennek az elképzelésnek annyi a "magva", mint "bétóven a zene mócártya". Jópofa, de semmi több.

keri

Nem a zárt rendszerrel van a baj, hanem hogy szakszerűtlenül átfúrják a vízzáró rétegeket.

Szakszerűen kivitelezett kutakkal/geotermikus szondákkal nincs probléma, de igaza van Béninek, a Magyarok megoldják okosba, ahogy a kutakat is.
Megjegyzem házi körülmények között nem lehet túl sok ember aki 60 méteres kutat fúr.

Apósom pont az alföldön kútfúró. Régebben a vízműnél dolgozott, szóval nem kókler. 80méteres volt a legmélyebb, de átlag 30-40méteres kút elég. Jó hozamú, stabil és minden esetben bevizsgált ivóvíz minőségű kutakat csinálnak.

keri

Valamelyik kormány tagja vagy, hogy a te lopásodon múlik az emberek sorsa? [#hehe][#idiota]

(Nem kell válaszolni csak poénból kérdeztem.)

Mondjuk én talajkollektoros megoldást akarok csinálni, mert a szondás megoldás túl drága.
Az meg 2méter mélyre fektetett csőkígyót jelent, szó szerint nem sok vizet zavarok vele :) Bár tudom hogy az nem olyan hatékony, de nálam a körülményeket figyelembe véve ez gazdaságos.

keri

Lehet hogy csak én nem figyeltem már megint, de semmi ilyet nem tett Béni.
Szemmel láthatólag vízügyes, vagy hasonló szakember lehet és csak tényeket írt le.

Ezekkel vitatkozhatsz. Leírhatod saját álláspontodat, de el kell fogadnod hogy más embernek más véleménye is lehet. Béni kulturáltan írta le az álláspontját. Tedd azt te is. [#love11]

keri

Ha arra gondolsz hogy a világnak jobb lenne emberek nélkül, akkor valószínűleg igazad van, de általános értelemben nagyon sok példát tudok arra hogy tette jobbá az ember a világot.

Gondolj csak bele, hogy betiltották az azbesztet, a freont. Gazdasági indoka nem volt egyiknek sem, mégis megcsinálták. Számos európai országban visszatértek a kihaltnak hitt állatok a környezetvédelmi erőfeszítéseknek köszönhetően, tehát ez is bizonyítja hogy nem volt meddő a próbálkozás, volt értelme.

Persze a széndioxid visszaszorítása keményebb dió, mert nincs igazán komoly, jelenleg is olcsó alternatívája az olajnak és szénnek, de azért apránként ebbe az irányba halad a világ.

bmejdz9nu

1. Vannak levegő/víz hőszivattyúk amik -15C -ig teljes hatásfokkal mennek. Azaz eddig egyenes a COP görbe. -25-nél már... de Magyarországon a téli átlag +4C !!!
Vannak (a többi) amik nem injektorosak és az írány megfordításával (fagypont alatt) jégtelenitik magukat közbe. Ez veszteség. De még jobb mint 1/1-ben villannyal fűteni.

http://www.zubadan.hu/arlista.html" TARGET=_fnew>Pl. mitsubishi zubadan

A víz/víz és kutak... na ez egy érdekes dolog... de a lefektetett csöves rendszer talajmunkája kb. 500ezer Ft és a csövek kb. 100 ezer egy 150nm-es házhoz.
A kútfúrás csövezéssel 7500Ft/m áron megy itt Sopronban. 2x25m kellene = 50mx7500 = 375.000Ft.

A B terv: Egy iszonyatos nagy kerti tó... amit egyébként is kedvelek... kb. 200m-400m3-es és kb. 2-3 méter mély.
Szerintetek ha ez a hőforrás - mertugye totál befagyasztani nem egyszerű a hőcserélővel...

Kisérleteket végeztem a 10m3-es (1,5m mély) kerti tavamon:
Kint: -5C a tó befagyva 10cm-et.
Lég kivág és bele egy buvárszivattyú + hőmérő. 12,5C meleg az alján!
Buvárszivattyú bekapcs éjjelre ... reggelre a jég elolvadt a tavon és a mért érték az alján +8C esett...és csak 10m3 ez a tó...

Egy nagy tóban halakat is lehet már tenyészteni :) Nem röfögnek mint a disznók :) ... és ehető ... de ami lényeg, hogy horgász engedély nélkül foghatóak a halak :) Meg egy szép látvány és ekkora méretben önbeáll azaz alíg kell forgatni ill. tisztítani a vízet. (Persze ez függ a "halállomány mennyiségétől" :)

keri

Számolgattam egyszer. Kb. COP 3-as elektromos fűtés, ami azonos árban van a gázzal. (csak az energia ára)

Viszont nálunk nem 7500/méter a kút fúrása, és nem is elég 50m az én számításaim szerint. Legalább 2-3db 80-100méteres kút kellene a szondákhoz. (130nm alacsony energiás ház)

Bár te a direkt kutasra gondoltál, az valóban a leg olcsóbb kivitelezés szempontjából, viszont 10méternél mélyebb kút esetén a szivattyúzás is jelentős energiát igényel, ami már nem olyan gazdaságos, tehát csak magas talajvíz esetén érdemes ebben gondolkodnod...pl ha van egy nagy kerti tavad :D
Sajnos nekem nincs erre hely, mert 500nm a telek.

Viszont nekem van egy földmunka gépem, ezért nekem a csőfeketetés kb 100liter gázolaj árát jelenti :)))) tehát nekem ez a megoldás az olcsó.