Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

PSoft

Még,a hőelemes lángőrhöz visszatérve...

Aki esetleg nem látott még ilyent,a "boncolós" topic-ban mutatok egy szétszedett MMG-s,hőelemes lángőrrel szerelt gázszelepet.

A komfort gáztűzhelyeket is ilyen szelepekkel szerelték.

ncw4w5nca

Akkor nyilván neked elég gagyi változatot sikerült beszerezni[#smile] A 2253-ös hozzászólásomban linkelt dokumentumok egyike említi! Ha átolvasod biztos megtalálod XD

000000000

Na ezt a http://www.youtube.com/watch?v=DIHYDTC_ZGM" TARGET=_fnew>wind cube os dolgot nem értem. Hogy gondolják hogy a ház falán ez forogni fog? Ha egyáltalán lenne szél földszinten mert a te házad az egyedüli ház a környéken. Akkor sem müködhet mert a ház fala megállítja a szelet. Esetleg minimális hatásfokkal működhet ahhoz képest ha a tető fölé raknák pár méterrel.

000000000

Már nem azért de 2-3% a peltier modulok hatásfoka. Ennél még a legrosszabb kompresszoros megoldás is jobb.
Kicsi hűtőknél szokták használni. Vagy incubátorként árulják és akkor a meleg felét fordítják befelé.

keri

Én úgy gondolom hogy a fallal párhuzamos légáramlatokat használja ki, bár arra meg nem tűnik a legoptimálisabb formának.
Ez inkább valami dizájner megoldás, nem mérnöki.

keri

80%-os az enyém is, csak nem úgy ahogy azt Berényi József gondolja :)
Mert ez csak a hűtési teljesítmény/elektromos teljesítmény.
Ilyen értelemben pedig a kompresszoros 300-500%-os.

ncw4w5nca

Igazad van az 1-2%-ot illetően, ha hőbből áramot akarsz termelni! De amennyiben hőt akarsz szivattyúzni egész más a helyzet! Kerié 80% tud, ennél vannak gyengébbek, de sokkal hatékonyabbak is. Mint pl.   http://ekh.kando.hu/downloads/termoelem/termoelektromos_effektus_gyakorlati_alkalmazasa/termoelektromos_effektus_gyakorlati_alkalmazasa.pdf" TARGET=_fnew>ebben a dokumentumban tárgyalt rendszeré (SZER)

ncw4w5nca

A kompresszoros hőszivattyu csak nagyon kicsi hőkülönbségnél tudj(ha tudja) az 500%-ot!  
úgy látom te nem olvastad az általam linkelt dokumentumot, vagy csak nem akarsz tudomást venni róla![#vigyor2]

keri

Belenéztem, de nem olvastam, mert komplett doktori disszertácót linkeltél :))
Tudod, én már a 160 karakteres generációhoz tartozok [#email][#vigyor]

Mondjuk ezt a kandós jegyzetet is azzal kezdik, hogy ma még nem használják áruk és hatásfokuk miatt[#whatever] Na meg ugyan azt a bizmut-telúr PN átmenetes Peltiert méregetik ők is amivel a procimat hűtöttem régebben :) amit te írsz az elmélet egyenlőre.

Laborban létező nanotechnológiás cuccokról már hallottam amik a napelemhez hasonlóan de infra sugárzásra vannak kihegyezve de mintha ezek is inkább csak 30%-ot tudnának.

ncw4w5nca

Keri a végét olvasd el! Nem értem minek kéred, hogy linkeljek valamit, ha te nem tisztelsz meg azzal, hogy elolvasod! Persze nem kell elolvasni, de akkor ne is mondj róla véleményt! Az sem mindegy, hogy az a 30% áramtermelés hőenergiából, vagy hőszivattyúzás! A peltier modult direkt kis alkalmazásokra tervezték, ahol nem elsődleges szempont a zöld üzem! Nagyon vékony, ezáltal szinte nulla a hőszigetelés, így hihetetlen nagy a hő visszaáramlás! Ezt a rengeteg hőt újra és újra át kell szivattyúzni, anélkül hogy ez teljesítménynövekedést okozna! Megfelelő felépítéssel lehet jó hatásfokot elérni, természetesen az már nem fog elférni egy procin. Végül, pont azért linkeltem ezt, mert ez úgy írja körbe, hogy a laikus is megérti    [#idiota] Részemről ejtve a téma[#wave]

keri

Na ne kapd fel a vizet, inkább Boldog Karácsonyt! [#law][#worship]

A kandós jegyzetet átfutottam.
Értem én, csak a rózsaszín szemüvegem nincs nálam :)

Nem is akarlak lebeszélni, próbáld ki, tedd közzé, mi meg majd ámuldozunk, de én személy szerint nem látok benne fantáziát a technika mai állása szerint. Ez persze nem jelenti azt hogy nincs is benne, ez az én véleményem ami nem kötelezően azonos a tieddel.

000000000

ncw4w5nca

Nem hiszem, mert a cégeket, akikhez köthető, felszámolták. Árulták a szabadalmat az egyik cég vagyonaként, (SER) de mostanára nyoma veszett.  Jövőre, ha itthon leszek szabin, megpróbálok utána járni. Igaz a cég tulajdonában csak 49% volt, ahhoz pont elég, hogy betekintést nyerjek:D

ncw4w5nca

Miből gondolod, hogy a publikációm a témáról belefér 160 karakterbe[#ravasz1] Na meg itt egy eszköz, valaki kitalálta, megépítette, hivatalos intézményben tesztelték, kiértékelték, és publikálták! Ennek ellenére te szerinted "a technika mai állása szerint" ez nem lehetséges![#schmoll2] Akkor miért is ámuldoznál [#zavart2]

000000000

Érdekes cucc. Ha ez képes lenne hőenergia 30%át árammá alakítani az durva lenne.