Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

2vkx6unz

Az csak az egyik baj, hogy nem lesz elég hőkapacitása, de a visszasajtolt víznek mi lesz az eróziós hatása? Tudod garantálni, hogy az 50-100m mélyre visszasajtolt víz nem szennyeződik semmivel a kiemelés és visszasajtolás után? Én eddig csak zárt rendszerrel találkoztam.

keri

Kevered a dolgokat.
Ha 50-100 méterre le tudsz fúrni akkor már nem kell visszasajtolni mert oda jó a zárt szonda.
Visszasajtolni a 10 méteres talajvizes rendszerhez kell, és az nem kifejezetten artézi víz felénk, de amúgy sem a szivattyú+hőcserélő szennyezi jellemzően a vizeket.

2f428kduf

Nem szeretnék Okoska sorsára jutni, de nálunk, Déldunántúlon a -5 fokos víz nem folyik vissza a kútba. Az már jég.

keri

Pesten más a helyzet [#hawaii]
Mi fagyállót használunk zárt rendszerű hőszondához :)

ncw4w5nca

Ha nem szeretnél Okoska sorsára jutni, akkor olvass figyelmesebben!! Ugyanis,  -5 fokos a visszatérő folyadékról van szó nem -5 fokos vízről. Ami lehet fagyálló folyadék is :)

keri

Ugyan, itt mi mindannyian szeretünk okoskodni, beszállhat ő is nyugodtan [#wink]

ncw4w5nca

Persze, természetesen, csak a felvezetés miatt nem hagyhattam ki [#vigyor2]

2vkx6unz

Nyilván 50-100m kútmélység esetén zárt rendszerűt kell alkalmazni, bár én minden esetben ezt tenném még akkor is ha 10m mély a kút. Egy szivattyú aminek ilyen mélységről kell kiemelnie a vizet az önmagában csúnyán elront(hat)ja a hatásfokot. Mivel a kút macerás én maradok a levegő víz hőszivattyúnál -15 fokig az is jól működik annál hidegebb meg ritkán van és szerencsére nem túl hosszú ideig akkor meg marad a cserépkályha...

ncw4w5nca

Ígéretemhez híven utána néztem a termoakusztikus-generatoroknak. Sajnos azt kell, hogy mondjam, nem nyűgözött le! A linkelt cikk pedig tele van ostobasággal! Pl: a hanghullámok a cső végéről lepattannak és 180 decibelre erősödnek. Máshol a visszaverődő hullámok rontják a hatásfokot, mert kioltják egymást, az az visszaalakul hővé! Ebben a cikkben pont fordítva. Másik, nem tudtam, hogy az alumínium ilyen hihetetlenül jó hangszigetelő. A180 decibel-t zümmögéssé tompít. Végül 1000C°-os közegben hogy is tud 0C°előállítani, ami hatékonyan tudja hűteni a nyári hőséget? Mivel a rendszerbe bekerülő hőnek csak a 20%-át tudja hasznosítani. A maradék 80%-al mi is lesz?[#confused]

keri

cikket nem olvastam, de ez is csak egy stirling motor tulajdonképpen, csak itt nincs dugattyú

ncw4w5nca

#2179-ben ezt írod "energia kicsatolás egy rezonanciára hangolt rugó/dugattyúval és rajta lévő lengőtekerccsel történik" Akkor most van dugattyú, vagy nincs?[#vigyor5] Különben ennek a szerkezetnek semmi köze a stirling motorhoz, talán annyi, hogy ennek is a hőtágulás az alapja.

keri

Membrán, tolólap, hangszóró, akármi.
De most kötekszel, vagy simán nem érted a működésének a lényegét?

Az eredeti értelemben véve nem stirling motor, de fizikai értelemben az. Ugye a stirling motor annyit csinál, hogy összesűríti a levegőt, amitől felmelegszik, leadja a hőt, áttolja a másik hengerbe ahol kiterjeszkedik, felveszi a hőt, visszatolja az első hengerbe. Az összes stirling megoldás így működik...nem mintha olyan sok lenne, kb. 2 féle :)

Itt csak annyi a különbség hogy nem kell súrlódó dugattyú a sűrítéshez, mert a hanghullámok magától sűrítik és tágítják, valamint viszik át a meleg és a hideg oldal között a munkaközeget.

Persze ezt kell gerjeszteni/kicsatolni valami mechanikus eszközzel, de ennek nem feltétlenül kell tartalmaznia súrlódó alkatrészeket, hanem közel veszteségmentes mechanikai megoldásokat lehet alkalmazni, mint egy rugóra felfüggesztett membrán.

A rezonáns hangolásra azért van szükség mert súly nélküli membránt és lengőtekercset nem lehet csinálni, így meg mindenképpen van rezonanciája ami akkor hatékony ha egybe esik a munka frekvenciával.

s7manbs8

Akkor valami szuperfolyékony, meg szupravezető meg mit tudom én milyen alkatrészekből kéne ezeket megoldani, meg olyanokkal, ami nem -270fofkon működnek olyan viselkedést mutatva.

ncw4w5nca

Igen keri kötekedtem, de csak azért, hogy lásd, figyelem mit mondasz![#ravasz1]

Viszont a stirling motorral kapcsolatban tévedsz! Igaz lehet hőszivattyúként használni, de nem ez az elsődleges célja. Mint ahogy a könyveket is lehet ágylábnak használni, tökéletesen funkcionál, de mégsem erre találták ki:)

A Stirling motor vagy más néven hőlégmotor, külső hőbevezetésű hőerőgép, ami a hőenergiát mechanikus mozgássá alakítja! A szakirodalom 3 típust említ, de a Youtube-on sokkal több verzió létezik! Működési elvét tekintve viszont mind ugyan az. http://hu.wikipedia.org/wiki/Stirling-motor" TARGET=_fnew>stirling motor Wikipédia

A termoakusztikus-generatort szerintem sokkal körülményesebb megépíteni házilag. Na és a hatásfoka is elmarad a stirlingéhez képest.

keri

Hát, eltér a véleményünk, de amíg nem építjük meg addig csak elvekről vitatkozhatunk :)

Szerintem jóval egyszerűbb némi csövet összerakni mint egy dugattyús gépet.