Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

2vkx6unz

Kerihez hasonlóan én is építkezés közben vagyok. Engem is érdekelnek az épület üzemeltetését alacsonyan tartó költésgek, de nem mindenáron. Akkor néhány szóban az épületről: 3 szint (pince, földszint, emelet) apince teljesen a talajszint alatt, lapos tető (10° hajlásszög, fémlemez fedés). Felület/térfogat arány:0,38 hasznos alapterület 182m2. Nyilván az épületet alacsony energia felhasználásúra tervezem. Az épület számított fűtési teljesítmény igénye -15°C külső hőmérséklet esetén ~8kW. A tervezett fűtési rendszer alacsony hőmérsékletű felületfűtés. A hőenergiát levegő-víz hőszivattú biztosítja majd. Eredetileg gáz volt a terv, de a költésgek miatt inkább hőszivattyús lesz. Persze felmerül a kérdés, hogy miért nem talajból nyerem ki a hőt. Egyszerűen a költésgek miatt. Egy kút fűrása a mészkőbe méterenként 11000HUF+ÁFA, és legalább 50 m-t kell fúrni ott van talajvíz. Két kút kellene abból kiindulva, hogy a munkahelyemen 152 darab 100m mély kútból nyerünk 1MW hőenergiát, és hideg napokon -5 fokos islehet a visszapumpált közeg. Szóval ha két kút kell akkor az 2,5MHUF felett lesz önmagában. Biztosan megtérül egy ilyen beruházás? Értem én, hogy mindenki autonóm rendszert akar építnei, de mennyibe is kerül egy ilyen? Megéri?

ncw4w5nca

Mint már az előzőekben írtam, a rendszert tesztelni kell! Az általam, figyelembe vett tényezők alapján jól fog működni, persze az is lehet hogy figyelmen kívül hagytam valamit:)
Ha valami jó hűteni, az pont ugyan olyan jó fűteni, hisz a rendszerbe bekerült hőnek valahol távozni kell erre is érvényes az energia-megmaradás törvényét:)
A  thermoakusztikus motort nem ismerem, De ígérem  felkészülök belőle:)
Itt egy pdf. kutak  http://www.foldenergia.siteset.hu/fajl.php?id=5786" TARGET=_fnew>kutak teljesítményéről
Amerre én lakom, szinte minden háznál van fúrt kút, de jó, ha 1%-a van engedélyeztetve. az interneten kis kereséssel rengeteg okosságot lehet találni kútfúrással kapcsolatban. Szerintem gyerekjáték, főleg ha nem akarsz vizet nyerni belőle. Agyagban igen könnyű, de szerintem mészkőben is megoldható, csak idő kérdése:)
A száraz kút lényege: itt egy hőcserélő van letéve, amiben felmelegszik a lehűtött folyadék, mivel a meleg könnyebb a hidegnél, ezért kis szerencsével cirkulál. Ha nem, akkor egy 50-60 wattos keringtető szivattyú megteszi. Természetesen így több kút kell, de az üzemeltetése sokkal olcsóbb, mint egy visszasajtolásos rendszernél:)
Végül a kivitelezéssel nem lesz gond, vagy legalább is szégyellném magam, ha problémát okozna:)

keri

Apósom kútfúró, de hidd el, nem olcsó, és főleg nem egyszerű egy 50-100méteres kút fúrása.
Ráadásul nálunk köves a talaj, 20 méteren van a talajvíz. Nem éri meg, már utána néztem.

svejk

Csak egy nagyon amatőr kérdés, mert fű vagyok a témához.
25 méteren levő régi fajta un. belógós csőkútból ki lehetbne valamennyi hőteljesítményt kivenni újabb fúrás nélkül?

svejk

keri

Igen.
Kb 5* akkora fűtőteljesítményre képes egy hőszivattyú mint amennyi villanyt betáplálsz neki önmagában, de ehhez a kútszivattyú teljesítménye is hozzájön akkor már nem ilyen jó a helyzet.
Meg elég nagy vízhozam kell.

Nyáron klímázni viszont jó, mert elég  hideg a víz alapból, nem kell hozzá hőszivattyú.

ncw4w5nca

Természetesen alkalmazkodni kell a helyi adottságokhoz. Nálam 56 méter után van agyagkő, de az is leküzdhető:)

svejk

És vissza is lehet valahogy forgatni a vizet? vagy nincs értelme?

ncw4w5nca

Na meg a lehűtött vizet is el kell tenni valahová:)

ncw4w5nca

igen egy másik kútba. Vissza is kell, ha nem akarod egész télen locsolni a kerted:)

besirkyjh

Szia  

Összekel gyüjteni a primörösöknek mert ugy is panaszkodnak az aszáj miatt :)

keri

Elvileg kötelező visszanyomni ugyan abba a talajrétegbe, lehetőleg minél távolabb a kivétel helytől, különben hamar kimeríted a talaj hőkapacitását.

Ez a módszer igazából kb. 10 méternél kisebb talajvíz szintnél gazdaságos.

svejk

No igen de csak egy kút van.
Mittodomén valahogy a köpencsőben visszanyomni és nyáron az üreg aljáról szivattyúzni. ezeknek az alföldi belógós kutaknak elég nagy "üregük. van. Á, de ez biztos felejtős.

keri

Nem lesz így elég hőteljesítménye a kútnak az a baj. A két külön kút azért kell, mert így a köztük lévő földtömeget is használod lényeében, ami pedig már bőven elég egy ház fűtésére.

Viszont most jut eszembe egy olcsó házi megoldás, bár ásott kút volt ahol ezt használták.
Egy csőspirált leküldött ismerős a kút aljára, és zárt rendszerben keringette benne a vizet, így a szivattyú teljesítmény is töredéke volt, és nyáron kellemesen behűtötte a nyaralót szinte ingyen.

Egy próbát megérhet, ha meg tudod oldani.

2vkx6unz

Általában elmondható, hogy a kút ha hőenergiát akarsz kivenni vagy elnyeletni vele akkor a kútban hőcserélő van elhelyezve. A kútból a vizet nem csak a hőenergiát veszik ki vagy nyeletik el. Mint írtam nálunk előfordul, hogy -5 fokos a visszatérő folyadék hőmérséklete a kútból felszívott meg 7-8 fok télen. Vagyis, ha nincs megfeleő hőkapacitása a kútnak akkor simán befagy egy keményebb télen. Minden esetben méretezni kell egy teszt alapján ismerve a kőzetet és a talajvíz tulajdonságait (van e horizontális áramlás és az mekkora).