Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

keri

2011-es KSH adatok szerint Németország energiafelhasználásának 20% származik megújulóból. Persze lehetséges hogy ebben a járművek is benne vannak már. A csúcsteljesítmény pedig megint egy más adat, és azért abban igaza van Ferinek, hogy optimális esetben is csak 50% lehet a megújuló, hiszen a másik felét gyors reagálású hagyományos erőműveknek kell kompenzálni a zöld erőművek ingadozásai miatt.

ncw4w5nca

Feri nem kell 40-60 évet vissza menni! Ez most is megvan más címszó alatt, a "szegény rászoruló" politikus elit részére! Úgy mint: lakástámogatás, Gépkocsihasználat luxuskivitelben, költségtérítés bemondásos alapon, stb[#wow3]

ncw4w5nca

A százalékoknak nincs semmi jelentősége, nem is ezen akartam lovagolni. Ettől még ki kell fizetnem a villanyszámlát, addig amíg meg nem építem a saját energia rendszeremet. De csak is saját erőből, amiről nem tud az állam az nem is fáj neki:)Biztos ami biztos! Még az sem lehetetlen, hogy egyszer megadóztatják. Mostanában nagyon találékonyak adó terén!

000000000

Az anyjukat kúrják szájba, ahányan csak vannak!!!!
Egy kutyarosszt többre becsülök, mint egy politikust!!

svejk

ncw4w5nca

A szívemből beszélsz vbodi, de hiába szidjuk, őket az nem változtat semmin! Tegyünk inkább ellene. Építsünk hatékony olcsó házi energiaellátó rendszert, és tegyük közkincsé. Az így termelt energia után nem kell áfát fizetni, sőt semmilyen adót sem. Nekem van egy elképzelésem, ami megépítésre, és tesztelésre vár. Talán egy év múlva neki tudok kezdeni. Geotermikus fűtést akarok abszorpciós hőszivattyúval, ennek a működtetéséhez nem kell áram. Igaz a szakirodalom szerint abszorpciós hűtő hatásfoka rosszabb minta kompresszoros hűtőké, de ott a hulladék hőt nem használja lakásfűtésre. Mivel az abszorpciós hő szivattyú, sokkal magasabb hőfokon üzemel, ezért be akarok iktatni egy áramtermelő stirling motort. A hulladék hő meg megy a puffer tartályba. Ha süt, a nap az működteti a rendszert, ha nem süt, marad a fa (saját termés:). A puffer tartály 50 m3-es lesz (pince hő szigetelve) így viszonylag kis hő különbséggel is sok energiát tud tárolni. Nyáron a napenergiát stirling motorral akarom hasznosítani, a szükséges kollektort fóliából akarom megépíteni. Felül egy illetve két réteg fólia alatta 10cm-re egy kifeszített vászon matt feketére lefestve, ez alatt pedig egy nyári hő tükör fólia, ami ívesen van rögzítve. Ennek az ívnek a fókuszában van elhelyezve egy matt fekete cső, amiben a levegőt keringtetem. A cső felett egy kisebb hő tükör, ami csökkenti a hő kisugárzását.  Ezzel a rendszerrel az infravörös sugarakat fókuszálom, így nem kell követni a nap járását. Végül az egész alatt hőszigetelés. A keletkező hőt agy négyhengeres stirling motorral akarom hasznosítani, ami autógenerátorokat hajt. A motorhenger 200literes hordóból lesz építve, regenerátorral, és hatékony vörösréz hő átadó rendszerrel. Ezt a rendszer fogom megépíteni, és tesztelni. Amennyibe kellő hatásfokkal működik, a pontos leírását közzé teszem. Várom a véleményeket ezzel kapcsolatban.  [#wave]

keri

Sok sikert hozzá, de azért azt vedd figyelembe az energiamegmaradás törvényét :)
Egyszerre minden nem fog hatékonyan működni, de ha mégis akkor kérjük a leírást :)

Pl, ha értelmes teljesítményű stirling motort össze tudsz rakni, az sokakat érdekelne.

Nekem talajkollektoros hőszivattyú, napelemek, napkollektor, 1-2köbméteres puffer, fatüzelés rásegítés, vastag hőszigetelés, hőcserélős szellőztetés lesz. Ezek biztosan működnek.

000000000

keri

Ezzel inkább hagyjál.
Még mindig nincs engedélyem, mert linkelt a tervező, iszonyatosan elbaszta az önkormányzatnál, szóval kirúgtam, lehet elölről kezdeni az egészet.

ncw4w5nca

Az energia-megmaradás törvényét maximálisan tiszteletben tartom, se meg, se át nem akarom hágni:)

Szerintem pont az egymásra épülő rendszerek tudnak jó hatásfokot elérni, na persze az más kérdés, hogy az egyes rendszerektől mit várunk el

A talaj kollektoros rendszer nem rossz, csak hőtermelés szempontjából nagyobb az energiaigénye, mint például az 50 m-es száraz kútnak. Nem mindegy hogy 7C°-ról vagy 15C°-ról kell kitermelni a hőt.

keri

Valóban a sok és minél kisebb energia lépcsőkkel dolgozó rendszerek a jó hatásfokúak, elég csak megnézni egy erőművi gőzturbinát, nem véletlenül van ott sem a sok turbinalapát. Csak arra céloztam, hogy a sok ide oda energia küldözgetés közben el ne vesszen a cél :)

Meg azért ezeket megbízhatóra is kell csinálni.
Ebből a szempontból az abszorpciós hőszivattyú mondjuk jó, és egyszerű is a kivitelezése, de fűtésre csak a fatüzelés kiegészítésekén lehetne használni, hűtésre, sokkal jobb, közvetlen napenergiás meghajtással.

Én http://www.mme.wsu.edu/~matveev/tae.htm" TARGET=_fnew>egy thermoakusztikus motort akarok majd csinálni. Ez energia kicsatolás egy rezonanciára hangolt rugó/dugattyúval és rajta lévő lengőtekerccsel történik. A dolog visszafelé is működik természetesen, tehát hűtésre/fűtésre is lehet használni ha megfelelő frekvenciájú hangot küldesz be a csőbe.

Ráadásul ha a csőbe nagynyomású héliumot, vagy nitrogént töltök, (hidrogén lenne az optimális, de azzal sok a macera) a hatékonysága is növekszik, a rendszer jellegéből fakadóan pedig nem nehéz nyomásállóvá tenni.

Talajszonda.
Igen tudom hogy sokkal hatékonyabb, de megfizethetetlen. Méterenként több mint 10ezerért fúrnak. Ez nagyon nem éri meg, ráadásul mindenféle engedélyezés kell, idióta bürokratáknak.
És nem is biztos hogy 1 lyuk elég.
A kollektort meg kvázi ingyen telepítem, mert van egy bobcatem :)

Kristály Árpád

keri

http://www.tvarchivum.hu/?id=33769" TARGET=_fnew>Így gondoltam. Mint hőszivattyú, de a NASA használja űrszondákban is, mint áramforrás.

keri

Na ez jó, ennyire jó irodalmat még nem találtam róla.