Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

ebalint

A magas hőmérsékletű technológiákban hőcserére alkalmaznak sóolvadéko(ka)t.

Amihez volt szerencsém, az kb. 360 'C on üzemelt.
A berendezés primer körében eutektikum volt, ami egy szigorúan meghatározott arányú sókeveréket jelent. Az ilyen keverék olvadáspontja jóval alacsonyabb, mint az összetevők bármelyike lenne. Az ilyen folyadék jól keverhető, szivattyúzható, de veszélytelen mesterség, már a hőfok okán sem.

Ha hozzávesszük, hogy a szekunder kör esetleg viz/vizgőz, ami ezen a hőfokon azért jelentős nyomással rendelkezik, elég komoly technika kell.
A szerkezeti anyagok egyéb okokból sem a biliacél kategória, de pl. a sóolvasztó lehet, hogy csak sima kazánlemez.

A sóolvadéknak a hőtárolás céljaira szerintem csak a magasabb hőmérsékletű tárolás miatt van értelme, de itt meg a szigetelés kell, hogy komolyabb legyen, azaz drágább.
u.i.:
A hosszú "i" használatát kb. ismerem, de ezen a gépen bonyolult...

ebalint

jav:

...de veszélytelen ... helyett, de nem veszélytelen!!

2f428kduf

Kerinek:   Csak néhány ilyen só-összetételt ismerek:
-Nátriumszulfát+10 viz=glaubersó,251kJ/kg, ez   kis hiján 6-szorosa a víznek.Szokás 10-15%konyhasóval eutektumot képezni, ezek nem hajlamosak a kiválásra, és még 3-5%borax. Ez 32 fokon müködik.
_a fixirsó 43-54fokon müködik, de jóval drágább. Ez se rossz:209kJ/kg
A höcserélő elég bonyolult.

keri

Nem mondod hogy a fixir ilyet tud. Régen magam hívtam a filmeket, úgy rémlik még van valahol, kipróbálom :)

s7manbs8

Rabb Ferenc

A víz hőkapacitása (lánykori nevén fajhője) kb 4,2 kJ/kg. Ennek hogyan hatszorosa a horribilis 251kJ/kg???

És egyáltalán honnan vetted ezeket az irreálisan nagy értékeket

http://www.glink.hu/?subpage=kezikonyv&kezikonyv=hotani_anyagtablazatok&table=glink_table_szilard_szervetlen_vegyuletek_c_fajhoi" TARGET=_fnew>Szerény képességeimmel csak ilyen pitiáner anyagokra leltem...

s7manbs8

dcsaba

Hát én ezt kurvára le fogom egyszerűsíteni... :-D
10um szűrő, olajszivattyú, légbefúvó, levegőbe olaj beporlaszt, ott elég s meleg van... :-D

jani300

svejk

Ha Te 10 mikronos szűrővel akarod szűrni a szedett-vedett fáradt olajat, akkor a szűrőtakarításba vagy cserélgetésébe már eleve bemelegszel. :)

jani300

Még hogy nem gondolkodunk egyformán ! A fára szoktam mondani hogy többször is lehet vele melegedni .

jani300

svejk

jani300

Szia ! Már ne haragudj de most már kíváncsi vagyok mi módon tüzelted el a 600 liter olajat eddig .

4um5b65d

Tudsz valami jó szűrőberendezést. Nekem is van egy komplett olajégőm, gondoltam egyszer beüzemelném.
Én leginkább valami centrifugális szétválasztásra gondoltam. Csak hát nem egyszerű a folyamatos etetés és lecsapolás.