Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

jani300

Olajfűtéssel kapcsolatban elég sokat keresgéltem infók után . Hulladékolajhoz már itthon is gyártanak levegőporlasztású olajégőt , 400 körül van az ára . Lehet csak nálunk tilos égetni , hulladékégetőnek minősül és ha méreti az ember kicsiben olcsóbb a gázfűtés . Sok régi olajégőt alakítanak át , ezeknél gyakori hogy meggyullad a nyitott előfűtő tartályban az olaj . Jó égővel teljesen automatikus az üzeme . Ülepíteni , szűrni kell az olajat de így is van üzemzavar . Rendszeresen kell takarítani a szűrőket , nem a legtisztább munka .

jani300

svejk

svejk

De ám legyen:

A válaszom a "A fáradt olaj veszélyes hulladék nem égetheted engedély nélkül."  figyelmeztetésedre, és Ebálint báriumos megjegyzésére:

Szerinted manapság kit érdekel, amikor a városszéli "népség" akkora szmogot csinál rossz légköri viszonyok közt, hogy az egész város fuldoklik.
Sajnos az energia árak miatt egyre jobban már nem csak a "népség" teszi ezt.

Vegyék vissza korrekt áron, a fáradt olajat és már meg is oldódik a probléma.  

Egyébként én panelban lakom, tehát különösebben nem érint (még :(), csupán megjegyeztem, hogy milyen jól működött évekig a hulladék olajakkal való fűtés a haverom műhelyében mindenféle drága kütyük nélkül.

ebalint

Én a semlegesben válaszoltam.

Továbbra is tartom, hogy a tökéletes égés mellett is mindenféle fémoxidok kerülnek a levegőbe. /amennyiben fáradt olaj alatt fáradt olajat értünk/

jani300

Miért akarnám  Veled összerúgni a port ? De hiába élsz ám panelban . Pécsett a fűtőerőmű rönkfákkal fűt mint a népség . Lehet nem füstöl annyira de az erdők fogynak erre fele .

svejk

Már máskor is észrevettem, hogy mi ketten nem igazán értjük egymás nyelvét, mondanivalóját.
Elnézést kérek tőled, hogy esetleges zagyvaságaimmal, csapnivaló fogalmazáskészségemmel megzavartalak! [#worship]

jani300

Azt hiszem ez fordítva igaz . Én látom és tisztelem a tudásod . Inkább én írok zagyvaságokat . Semmiképp nem kell elnézést kérned .

jani300

Használt olaj tüzelésről : Tökéletesen el lehet égetni . Barkácsolóknak ajánlom tanulmányozzák a tüzelőautomata és a lángőr működését mert jó nagyot lehet vele durrantani . Egyébként mezőgazdasági hulladék aprítékkal is sokan tüzelnek , teljesen automatikusan .

2f428kduf

Kissé későn szólok az olvadt só, mint hőtároló tekintetében: csak látszólag olvad, saját kristály-vízéban oldódik fel, közben több mintegy nyolcszor több hőt vesz fel, mint a víz. Ha rá bírod, hogy ujra szilárd  legyen (megfagy), ezt a hőt vissza adja. A szilárdulást egy rezgés is kiválthatja, ismerhetitek a zsebben hordható kézmelegítőt: forró vizben folyadékká alakítod- a benne lévő pattintó lemezkével elidítod a szilárdulást. meleg lessz. Ilyen anyag a rögzítősó (natrium-tioszulfát), ugy 32 fokon müködik. Más szulfátok más hőfokon, de mindegyik ilyen hőfok körul.

ebalint

... Más szulfátok más hőfokon, de mindegyik ilyen hőfok körul. ...

Hát ez ebben a formában nem biztos, hogy megállja a helyét. Elég sokféle szulfát van.

2f428kduf

Ha kiváncsiak az Urak, szívesen utánanézek, vagy harminc éve, akkor még voltak jó műszaki könyvek,megjelent egy könyv a napkollektorokról, használatukról, abban megtalálom a pontos adatokat.

keri

Utána néztem és igazad van.
2milla a környezetvédelmi engedélyezés egy legális fáradtolaj égetőnek, ami persze nem ugyan az mint amit annak árulnak a legtöbb helyen.

Technologiailag pontosan le van írva, hogy kell égetni a fáradtolajat. Nem teljesíthetettlen, de nem is sima olajkályha kell hozzá. 1100fokra kell hevíteni, meg mindenféle leválasztó kell az égéstermékre, meg folyamatos kibocsájtás mérés. Nem olvastam át a szabályozást részletesen de megtalálható a neten.

Mondjuk a bürokrácia kevésbé zavar háztáji viszonylatban, de amiket leírtak hogy mik vannak az olajakban, hát nem a fémoxidok aggasztanak leginkább, hanem a PCB, és hasonló társai, amit csak oxigén befúvással lehet elégetni, amúgy meg a világon a legerősebb rákkeltő anyag és azt hittem hogy a 80-as években teljesen betiltották.

Azért szomorú vagyok, mert az volt a tervem hogy fáradtolajas fűtésrásegítésem lesz, mivel elég könnyen hozzájutok használt hajtóműolajhoz.
Növényi olajat lehet ugyan legálisan égetni, de az meg nem termelődik számottevő mennyiség a családban, szóval marad a sóolvadékos hőtároló, és a sűrített levegős pufferrek :)

keri

Amit te írsz az is egy irány volt, főleg háztályi hőtárolásra, de manapság nem eröltetik, mert ami hatékony lenne az drága is. Olcsóbb annyival nagyobb víztartályt telepíteni.

Amit én írtam az valódi olvadt állapot 300fokos hőmérséklet felett, és nem a halmazállapot váltást használja ki, csak a sima olvadt fajhőt.

Voltak kísérletek 700fokos NaCl-os rendszerrel is, de az már károsította a berendezést is.

Sajnos pontos összetételt nem találtam a googleval, pedig érdekelne.

ebalint

A mai olajadalékokat nem ismerem, de biztos, hogy "mások", mint 3o éve...

A PCB a poliklórózott bifenolok rövidítése.
Ezzel időnként joggal pánikoltatják a népet, de sokszor csak a sokk okozása, hogy egyesek gazdasági előnyt szerezzenek.
Rendesen kimutatni sem könnyű, mert azokon a helyeken ahol keletkezik, nem ennek az előállitása a fő cél. Amúgy ppb mennyiségben sem engedhető meg a késztermékek nagy részében, pl. növényvédőszerek.
A motorolajokba klórózott szénhidrogéneket érzésem szerint nem nagyon alkalmaznak, mert a motor nem igen kedveli a sósavat, ami esetleg keletkezik.
A fáradt olajban, ami motorolaj, hajtóműolaj volt eredetileg minden "mocskot" tartalmaz, ami a környezetéből bele kerül. Itt biztosan kerül bele fém is.

Többek között ezért kell gázmosót alkalmazni egy becsületes égető után is. A magas hőmérsékletű égetés - plazma égő - célja az, hogy az esetleges PCB se tudjon kikerülni a környezetbe, mert a magas hőmérsékleten ezek is elbomlanak, azaz elégnek. Itt persze állandó ellenőrzés folyik, amit a hatóság elég szigorúan ellenőriz. -remélem-