Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

pbalazs

Bár túl sokat nem foglalkoztam a dologgal, úgy tudom, hogy a Peltier a két oldala közti hőmérséklet különbséggel arányos áramot termel, azaz nem elég egyik oldalát felmelegítened, hanem egyidejűleg a másikat hűteni kell.

Lőrincz Tibor

A peltier-nek kb. 5% hatásfoka van ha villanyt akarsz termelni vele. Hűteni jobban tud, kb. 15% a hatásfoka ilyenkor. Viszont a napelemek ára nagyon zuhan mostanában, szerintem inkább azzal érdemes áramot termelni.

s7manbs8

Én is úgy láttam, hogy  a napelem a biztatóbb ebből a szempontból.

s7manbs8

Én se ezzel foglalkozok hivatás szerűen, csak pár napja véletlenül találtam ilyen kis napelemet és onnan jutottam el a Peltier elemig is. A HESTORE.hu oldalon láttam ilyen 40W-ost, vagy 2500Ft körül.

Kristály Árpád

Halihó Mindenkinek!

Akinek esetleg naphiánya van....
http://www.builditsolar.com/Projects/WaterHeating/water_heating.htm#Compost" TARGET=_fnew>Napenergy.....napenergy...

Üdv.: Árpád

s7manbs8

A csodálatos jövő megérkezett:  

http://index.hu/video/2012/07/12/elektromos_busz/" TARGET=_fnew>Villany busz Kínából

No comment. :)

xg2w6ib9x

Azért az az állítás, hogy "nulla a károsanyag-kibocsátása" egy kicsit ferdíti a valóságot. Ennek is van károsanyag-kibocsátása csak a káros anyag nem ott keletkezik, ahol az energiát felhasználják, hanem ott, ahol a villamos energiát előállítják (pl. hőerőműben).  
Troli buszok már sok évtizede működnek eredményesen. Egy kicsit olyan ez mintha újra feltalálnák a meleg vizet.
Persze mindezzel együtt jó, hogy legalább történik valami kísérlet az áldatlan városi légszennyezés javítására.

000000000

De az erőmű akkor is állít elő energiát ha nem használják fel,mert tudomásom szerint nem akkumulátorokra vagyunk rákötve amiket csak feltöltenek ha lemerülnek.

Rabb Ferenc

Az energiamegmaradás tétele fordítva is érvényes!!!

Az erőmű(vek) pontosan annyi energiát termelnek, mint a pillanatnyi fogyasztás. Mert nincs tárolási lehetőség.

000000000

Akkor "üresjárat",amikor csak forog a turbina és termel áramot,de nem használják fel nincs is?Bár ha jól gondolom ha vesznek le a turbináról áramot akkor nehezebb is forgatni,de így-is úgyis forgatni kell,ha nem használnak fel sok áramot akkor is vagy rosszul gondolom?

s2k5ycubj

A turbina tengely mindig 1500-as fordulaton van tartva az 50Hz-es hálózati frekvencia miatt,ha több a terhelés nagyobb nyomatékot kell termeljen a turbina  a generátornak.

Rabb Ferenc

Üresjárat van. Akkor a turbina és a generátor forog, de nem termel áramot. Olyan viszont nincs, hogy termel áramot, de azt nem használják fel. Azzal mi lenne???  

Erre írtam, hogy az energiamegmaradás törvénye visszfelé is érvényes. A semmiből nem lehet kinyerni energiát, de a meglévő sem tűnik el nyomtalanul.

wcsxp0uxa

Ha túltermelés van akkor például a tiszalöki (több is van ,de nem biztos ,hogy Tiszalökön , de csak ez jut eszembe. Itt keltem át olyan úszó hídon ,hogy bevésődött a neve.) tározót kezdik feltölteni szivattyúkkal , aztán leengedik .

xg2w6ib9x

Ez az akkumulátoros autóbusz projekt akkor lenne igazán környezetbarát, ha mondjuk külön szélgenerátorai lennének az üzemeltetőnek és arról töltenék az akkukat.
Valószínűleg elég bonyolult menedzselési feladat lenne összehangolni az energia igényeket az aktuális időjárási (szél) körülményekkel, de ma már megold a technika ettől bonyolultabb feladatokat is.

000000000

Igen valami ilyesmire gondoltam "akkumulátor" alatt.