Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

keri

Akkor itt a gond. Csak azért hogy írjál valamit, ne írj :)

000000000

Igen, láttam hogy csinált ilyet Dan Rojas.
Csak egy probléma, hogy kell egy keret ami megtartja a vákuumot plusz egy vákuum szivattyú.
Egy csíkot kifeszíteni 2 rúd közé egyszerűbb. A legjobb lenne megívelni picit de ahhoz kellene egy olyan hosszú lemez mint a csík vagy műanyag de honnan szerzek pont akkora ívelt műanyagot. Szóval műanyag kilőve.

Rabb Ferenc

A ilyen eszement baromságok mindig rendkívüli támogatottságot élveznek sajnos az élet minden területén  [#mf3]

s7manbs8

keri

Neked olajkutad van, hogy ennyire zsigerből ellenzel minden ilyesmit?

keri

Nem hülyeség. Legalább 100 éve ismert megoldás, csak javítottak a hatékonyságán.

Rabb Ferenc

A folyékony nitrogén előállítása nem tartozik a költséghatékony megoldások közé. Aztán ezt kell marha nagy vákuumfalú tartályokban tárolni, amit jó volna addigra kitalálni. Ezután visszamelegítve fújnák vele a passzátszelet...

Tudod ezek csak addig jók, amíg kapják rá a vissza nem térítendő állami támogatást. Vagyis más farkával verik a csalánt.  

Olyan mint most az ingyen tankolható (feltölthető) elektromos autó. Persze, hogy olcsó a felhasználónak, ha mások fizetik a számláját. Mert ugye azt senki nem hiszi, hogy az áram az csak úgy ingyér jön a drótból

Rabb Ferenc

A hülye ötleteket ellenzem csak zsigerből, meg utálom a lelkes nyálverő támogatóit

Olajkutam sajnos nincs, mert rossz helyen, rosszkor születtem. Édesapám két földterületén is volt egy-egy olajkút Zalában. Öt perc alatt államosították, aztán több mint harminc évig termeltek a kutak... Szóval nem vagyok Jockey csemete

keri

Még mindig nem értem mire ez a nagy indulat részedről.
Attól hogy te nem látod a lehetőséget egy fejlesztési irányba még nem biztos hogy ők az idióták.
Sűrített levegőben energiát tárolni hatékony dolog.
Kriogenikus gáz tárolás szintén hatékony és elterjedt dolog.
Az hogy te 30 éve láttál egy nitrogéngenerátort ami nem volt hatékony, még nem biztos hogy nem tudják megoldani.

keri

Amúgy meg szerinted vizet szivattyúzni egy tározóba hatékony dolog? Nem beszélve a kiépítési költségéről, a környezeti károsításról és arról mennyivel kevesebb energiát lehet tárolni helyzeti energiában?

Ezekre a tárolókra nem csak a megújuló erőművek miatt van szükség, hanem a hagyományos erőművek kiegyenlítésére is jobb, mint méregdrága gyorsreagálásu erőművekkel kiegyenlíteni a fogyasztás ingadozását.

Rabb Ferenc

"Sűrített levegőben energiát tárolni hatékony dolog."

Mondod Te. Ez az egyik nagy tévedésed a sok közül! Az egyik legrosszabb hatásfokú energiaátalakítás. Kb 15-20%. A csavarkompresszorok valamit javítottak ezen, de nem sokat.  

Csakhát kurva praktikus a felhasználása, ezért a nagy népszerűség. De attól energetikailag még nagyon rossz.  

Szóval erre a nagy indulat  
[#integet2]

Rabb Ferenc

Ne keverd a dolgokat! A Duna éjjel kettőkor is pont ugyanúgy folyik, mint tette az esti csúcsfogyasztáskor. Tehát ha ezt az "üresjáratát" használják (használták volna) a tározó feltöltésére, akkor az valóban szinte ingyen van (lett volna)

A környezetvédelmet ne keverd a műszaki dolgokkal. Az egy külön téma, és a kettő végeredményének az összevetésekor lehet csak közel helyes döntést hozni.

Nem a Prédikálószeket kellet siratni a Pilisben a tervezett nagymarosi erőmű tározója miatt, hanem azt, hogy 15-20 év múlva iszaptenger lett volna a Kisalföld, és a fél Dunántúl

s7manbs8

Globálisan kell(ene) gondolkodni és lokálisan cselekedni, haha. :)

Hülye azért nem vagyok, csak olvasgattam, gondoltam lesz , aki ért is hozzá.

keri

A személyeskedést leszámítva mégis mire alapozod ezt a véleményedet?

Nem a gumis műhely berendezéseiről beszélünk most, bár műszaki indokokkal azt sem támasztottad alá, hogy egy dugattyús gép hatásfoka miért lenne rosszabb ha levegő hajtja mint amikor benzin égetünk el benne rengeteg pocsékba menő hulladékhővel.
Mellesleg tudom mért rossz egy gumis műhelyben a kompresszor hatásfoka, de ha te is tudnád nem kezdtél volna bele ebbe a vitába.

Szóval vedd ki a fejed a homokból és nézz körül egy kicsit, mert nem attól lesz igazad, hogy fröcsög a habos nyál a szádból.

Kezdetnek, ha hajlandó vagy újat tanulni:
http://en.wikipedia.org/wiki/Compressed_air_energy_storage" TARGET=_fnew>Sűrített levegős energiatárolás