Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

ncw4w5nca

keri

OK, számoljunk kicsit, csak  hogy lásd nem lehet csak úgy dobálózni a szivattyúkkal :)

Az én házamra 5kW átlagos fűtésteljesítményt számoltak. Ez COP5 esetén 1000W villany. Ugyan ez 370W-os szivattyúval COP 3,65. Vagyis akár egy levegős hőszivattyú is jobban megérné nekem. Átlagban az is tud ennyit és olcsóbb a telepítése.

keri

És ha nem a tó vizét szivattyúzod, hanem az aljára leteszel egy csőkígyót akkor fagyállóval sokkal alacsonyabb visszatérőd is lehet, és a szennyeződésekkel sem kell foglalkozni, mert zárt a rendszered.

jani300

Látom értesz hozzá . Annyit fűznék hozzá hogy a talajszonda és a talajvíz között az a különbség hogy az egyik rendszer zárt a másik nem és ebből adódik hogy más teljesítmény kell a szivattyúzáshoz , persze nem neked mondom . Nekem úgy magyarázták hogy egy tél végi hosszabb kemény hidegben könnyen lelehet fagyasztani a talajt akár több méter mélyen is persze zárt rendszerrel .

bmejdz9nu

... Nincs kémény és nincs kéményseprő díj sem :) Jan 1-től ha jól halottam a kéményseprési díj 2X-re drágul.
A kondenzációs kazán műanyagcsöve is kémény :) Ezért a kémény adót arra meg kell fizetni.

... kb. 10-12Kw-os hőszívattyúra gondoltam... legyen tartalék. De amilyen olcsók a németeknél, lehet hogy 1 levegőst és 1 vízest is veszek :) A levegős max a medencét fűti nyáron (ekkor a COP5 is megvan) és télen tartalék ha a kút valamiért megállna.

A villanyt is csökkentik januártól :) A villanyfűtés pedíg sokkal egyszerűbb mint a gázos... hiszen kéményt sem kell építeni és a kazán sem foglalja a helyet a házban. (ez kb. 6-8m2)... Ha meg nem gáz akkor meg a tüzelőanyag raktározása és mozgatása/szállítása is gond és pénz. Én meg azért kényelmes ember vagyok. Ha ez nem lenne akkor egy automata pellet kazán is talán elmenne. Itt Sopronban most (eddig?) az olcsó Euro miatt Ausztriából vették sokan. Házhoz szállítják az osztrákok :) Itt tartunk :)

keri

[#eljen] Ugyan erre jutottam.
Viszont azt vedd figyelembe, hogy nyáron nagyon felmelegedhet, tehát a benapozást és árnyékolást úgy csináld meg, hogy nyáron ne jusson a lakásba napenergia.
Magyarországon a hűtésre több hőenergia megy el mint a fűtésre egy passzív közeli háznál.

Persze a kerti tóból passzív hűtéssel ez is nagyon olcsó lehet, csak gondolj rá. Leghatékonyabb és kellemesebb a menyeztet hűtés.

Sajnos magyarországon még ismeretlen dolog.

keri

Max 10%-al kerül többe mint egy khagyományos ház esetén. Ennyit bőven megér.

keri

Nyári medence fűtésre két tábla napkollektor, még csak vákumos sem kell.
Ismerősnek elég nagy és mély medencéje van, de nagy melegben le kell takarnia a kollektorokat, mert túlmelegítené a medencét :)

jani300

Csak a nagyságrendet akartam érzékeltetni . Kicsit utána gondolva , a duplája se tűnik túlzónak .

keri

Amúgy ja, 10milla biztos benne lesz a házam gépészetébe, de ez már kompletten.

Persze én vagyok a kivitelező, mert azt mondtam amennyiért dolgoznak a kivitelezők manapság annyiért nekem is megéri dolgozni :D

000000000

A cementezést és az iszapolást ne keverd. Két külömböző technológia.

jani300

A piszkos anyagiak . Pécsett ennyiért már adnak panelt . Jó sok töltény kell a környezettudatossághoz . Egyébként Pécsett fával fűtik a távfűtés vizét . Fogynak is az erdők rendesen .

000000000

Okszi!
Ilyet olvastam én is, csak azt nem tudom, hogy a 15 celziusból, hogyan lesz 35 celzius.
Mert arra gondoltam, hogy a hőcserélő is annyit ad, amennyi a víz hőmérséklete.
A trükköt nem értem, hogy hogyan?

000000000

jani300

Hű a mindenit !! Képzelj el egy hűtőszekrényt . A mélyhűtő része van a tóban , a hátsó hűtőrács meg adja a meleget .