Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

keri

Inkább 15 év :)
Igen, ez egyenlőre még a zöldek úri huncutsága, nem reális gazdasági alternatíva.
De azért kéne nekem :)

keri

Egészséges szkeptikusság jó dolog, de én azért elhiszek egy korrekt mérési leírást, főleg hogy viszonylag egyszerűen és olcsón lehet ellenőrizni.
Fogsze egy ismert hatékonyságú napelemet, és megméred. Szólj ha eltérő eredményeid vannak :)

Rabb Ferenc

Valamiért elbeszélünk egymás mellett.

A Napból a Föld felé, 1m2-re 1370W energia sugárzódik (de szép szó) Ennek a Föld felszínét (a sugárzási irányra merőlegesen, tehát a maximum) 50-60%-a éri el. A többi a felső légrétegről visszaverődik (kb30%) és a vastagabb légrétegben kb 20% elnyelődik. A maradék éri el a talajt.  

Az 1200W/m2 pedig közel 90%. Na ez a mese. "Mérésekkel" alátámasztva...

Szóvak az 5-700W 15-18%-val lehet számolni reálisan. Forgatott, tehát a sugárzás irányára mindig merőleges elnyelőnél.

Rabb Ferenc

Nem napelemekkel játszottam, hanem különböző színű és felületminőségű szabadtéri távközlési szekrényekkel. Hőtechnikailag 1-2 fok eltérés volt a számított és a mért értékek között.  

A berendezések kb tíz éve üzemelnek túlmelegedés nélkül zavartalanul. (Magyarország, Horvátország, Portugália, Tunézis, Vietnam, Brazília)

Egyszerűen nem éri el a Föld felszínét több energia. A NINCS-et pedig már szétosztogatták. Most éppen azért szopunk...

Rabb Ferenc

keri

Én jobban hiszek egy mérésnek, de ha hihető forrással alátámasztod, akkor felülbírálom az álláspontomat, azonban mindenhol 1000W/nm merőleges besugárzással számolnak, és a napelemek névleges teljesítményét is ezért adják meg ekkora besugárzás mellet minden gyártónál.
A 25fok is általánosan elfogadott alap paraméter, ugyan akkor a komoly gyártók megadják a karakterisztikát is, hogy változik a leadott teljesítmény a hőmérséklet függvényében.

keri

A másik magyarázat amitől jobb eredmény jőhet ki mint várnád:

http://www.tankonyvtar.hu/konyvek/kornyezettechnika/kornyezettechnika-1-4-4-081029" TARGET=_fnew>Nem csak a direkt sugárzás számít.

s7manbs8

Szerintem az a diffúz rész nem lehet valami sok, mivel nem a pont én általam kirakott 1 nm-re koncentrálódik az egész égbolt.  

R.Feri ! Ez a 30% visszavert, meg20% elnyelt ez  hol található az adat ? Mert akkor tényleg csak 7-800W azért tényleg nem mindegy hogy valaminek a megtérülésére 10évet kell várni, vagy 30-at... :)

s7manbs8

Mindenesetre mivel magunk közt vagyunk, be kell nyugodtan vallani, hogy ez csak pár száz watt ami beér ide, meg azt is hogy nem lesz itt plusz 100 ezer munkahely se, meg még sok egyebet, ezeket hagyjuk csak a politikusokra, meg egyéb médiacsászárokra.

Rabb Ferenc

Google > szoláris állandó > Enter

http://www.agr.unideb.hu/ktvbsc/dl2.php?dl=64/6_eloadas.ppt" TARGET=_fnew>Vagy pl itt is

Esetleg Dr Almássy György: Elektronikus készülékek szerkesztése

s7manbs8

Nemrég mondta az orvos , hogy  a neten levő dolgokból nem kell mindent elhinni, gondolom nem a szél energiára gondolt. :)

Rabb Ferenc

Belelapoztam az Almássy könyvbe. A mi földrajzi adottságainkat figyelembe véve a szerző csak 43%-ot ír. 27% közvetlen és 16% szórt sugárzás formájában, ami eléri a talajt.

És ez a könyv még akkor íródott, amikor nem volt az egyetemeken manager-szak, és nem lehetett három hónap alatt szakmát szerezni.

Én inkább ezekben az adatokban bizok. A #1481-ben leírt berendezéseknél is - többek között - ezt a szkkönyvet is használtam

s7manbs8

Tényleg a bolygók visszaverő elnyelési képessége is az albedó nem szokott 1 lenni... Ez reálisabb lehet, meg amit elnyel azt más hullámhosszon ki is sugározza tovább, abból lesz a diffúz, és a föl irányába jövőt kapja meg még, úgy lehet ez a 16% kb. ha az eget integráljuk.

Rabb Ferenc

Mégis mindenki az 1000W-ban és a nagy hasbaakasztó marketindumában hisz.  

Döntsétek el már végre kinek hisztek: a szemeteknek, vagy nekem???

Rabb Ferenc

Nem kell az eget integrálni. Azt már megtette valaki a pár milliárd évvel ezelőtt. Elég ha a levegőben lévő vízpárára és porszemcsékre gondolsz, meg a felhőkre. Máris megvan a szórt sugárzás oka