Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

Szalai György

Az a 0,19 kWh nagyon kevésnek tűnik. De ha annyi, annyi.
Ha megmondod, menyi ideig készít szőrös deszkából egy 200x200mm méretű szép részletes reliefet, akkor következtethetünk rá, hogy ezzel menyi kárt okoz a globális egyensúlyban, pusztán a mesterkélt szépség iránti önző és céltalan vágyakozásával, ahelyett, hogy az érintetlen természet célszerűségében gyönyörködne inkább.
Tényleg kíváncsi vagyok, hogy menyi energiát igényel egy ilyen művelet.

svejk

Egy közkézen forgó SzűzMáriás kép lett mindössze kimarva talán 40 perc nagyolás és 1 óra finomítás.
Az eredeti le lett kicsinyítve 1:2 arányban - akár mehetett volna telibe is a gravírtű -  kb. 100x150 mm lett 4 mm mélységgel.
csak úgy emlékezettből írtam a számokat.
De minden hozzákészülődéssel szerintem két óra volt a művelet amíg a gép bekapcsolva volt.
Ez volt az első darab amit magától megcsinált a gép, aztán szét lett szedve festésre.

svejk

Lidl fogyasztásmérővel mérve.  
(a tapasztalataim szerint jól mérnek)

svejk

De én úgy hallottam hogy egy komolyabb, nagyg kiterjedésű relief marásánál akár 15-20 óráig is szöszmötöl a gép

000000000

Ezek szerint akkor neked még szerszámmagasság mérőd is van?Vagy hogyan oldod meg a szerszámcserét?A nagyolást milyen szerszámmal szoktad csinálni?

svejk

Nekem? Még gépem sincs :)
Csizi gépével ez volt az első "munka".

http://sgforum.hu/listazas.php3?azonosito=hobbycnc&id=1297802900" TARGET=_fnew>Itt kérdezd meg.

keri

Ezek szerint elbeszélünk egymás mellet.

Én arról beszélek, elég régóta, hogy az ~1300W/nm légkörön kívül mérhető szoláris állandó, ami ugye állandó, az a földön, légkörön keresztűl mérve ~1000W/nm. Ezt mindig merőlegesen mérik és a nap nagyrészében ennyi. MERŐLEGESEN nézve, és nem felhős időben, nem naplemente felkelte, nem a szmogos városban, hanem általánosan tiszta napos időben, merőleges beesésnél nézik.

Egy fix napelem/kollektor nyílván nem fog folyamatosan leadni a hatásfokával szorozva ennyi energiát, de ez egy stabil érték ami jól jellemzi az adott eszköz teljesítményét.

Ha éppen az érdekel, vannak arra is adatok hogy mennyi a napi átlagos kinyerhető energia/nm, mennyi az évi, havi átlagos energia.

Én is ezekkel számolok amikor tervezgetem magamnak a napelemes rendszereimet, és nem 200W-os csúcsteljesítményt szorzom az egy évben lévő órák számával hogy megkapjam a megtermelhető kWh értéket.

Ezt is leírja a Naplopó oldala, nagyon korrekten, csak nyílván ezt nem olvastátok mert "parasztvakítás"

s7manbs8

Én olvastam azt az oldalt annak idején, de nincs is azzal semmi gond, csak annyi, hogy ha az embernek nincs mit befektetni, akkor nem tud, még ha olyan aránylag hamar év alatt is megtérülne, hitelből befektetni meg szintén nem egy jó dolog, ha adnának is.

keri

Berakod, és simán nullázni kell akár kézzel az asztal felületére.

keri

Szó sincs arról hogy vegyünk, még csak az alap számokon vitatkozunk.
A naplopós oldal azért jó mert ott több éve mérik egy déli tájolású 45fokos besugárzás mérővel a besugárzást, felhővel, téllel, napkeltével együtt, vagyis mérésen alapuló valós adatunk van arról hogy mennyit termelne egy napelem, vagyis hogy pont ez az egyettlen oldal ahol nem vakítják a parasztokat, behaslat számokkal.

Napelembe befekteti pénzügyileg sehogyan sem éri meg, bár létezik olyan cég aki felrakja ingyen a napelemet, és annyi, hogy az addigi villanyszámládat nem az ELMŰnek fizeted, hanem nekik, 20 év után pedig tied a napelem. Ez hülyeségnek tűnik, de azt kell látni, hogy a napelem által megtermelt energiát, csak 85%-os áron veszik át, míg te 100% -ot fizetsz neki, így a 15% a cég nyeresége...mondjuk nem egy hirtelen megtérülés, szerintem csődbe is fognak jutni, de ez egy igazán jó kezdeményezés, ha sok pénzem lesz és sok feles villanyom szerintem a szomszéddal én is megjátszom ezt :))

Napkollektort pedig a hülyének is megéri szó szerint felrakni. Ismerős fodrászatot üzemeltet, neki 2 év alatt térült meg a teljesen hivatalosan felrakott napkolektor melegvíz termelésben. Normál lakóháznál talán 4 év is lenne, de mivel ügyes vagy felrakod magadnak és akkor neked is 2 év alatt térül meg.

Kollégámnak télen is 60fokra felment egyettlen napsütéses napon a 200liter víz, szóval még télen is elég jól rásegít a melegvíztermelésre. Most nyáron meg le kellet takarnia mert felfort :D

000000000

Ennyire egyszerű lenne?Látszik,hogy még nem vagyok benne a témában.:-(

svejk

Néha beleolvasgatok ebbe a topicba, mert műszaki érdeklődésű emberke révén csak érdekel engem is ez a dolog.
Az lenne a kérdésem hogy ezek a közvetlen áramot termelő napkollektorok mennyire tükrőzőek?
Speciel nekem az alábbi ábrán a piros téglalappal jelölt tetőrészem van a garázssoron.
A rajz nem méretarányos, de a féltető felső felét télen is kisüti a nap.
De gyanítom hogy ha nem lenne napkövető akkor esetenként biztos bevilágítanék valamelyik ablakán a panelháznak.  

http://cnctar.hobbycnc.hu/Svejk/tet%f5m.GIF" border=0>

000000000

ez jo mert teljesen délnek tudod forditani
nem tükrözödik hisz amit kell vagy amit hasznosit az át engedi 95% ban.....a védö felülete!
napkolektoral majd meg jo idöt csinálsz garázsba télen ha az is cél lesz egyszer! :)

svejk

Energetikailag valóban a tél a húzósabb, csak egy vizes napkollektor több munkát igényel mindenféleképpen.  
Fűtés nélkül folyamatos 200 W villamos elég lenne.

svejk

A baj még az hogy többet vagyok itt éjszaka mint nappal, tehát a tárolást meg kell oldani:(