Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Valami honlap van ahol lehet számolgatni, pl.lenne egy 4x4 méteres helyiség, szigetelni mennyi lenne, a nyersanyag rá, meg mikor térülne meg a fűtési költség télen. Magam csinálnám , csak szigetelő anyag kellene, ami pénz a többi önerővel megoldódna tegyük fel.

keri

WinWatt a program neve.
A szigetelő anyag árát pedig a szigetelőanyag gyártók honlapján keresd.

me3ua0a6

Remélem a topikba beférnek a napelem cellás dolgok is.
Szeretnék venni pár napelem cellát, és ezeket összefűzni. Vaterán is már viszonylag jó áron vannak ezek.
A gondom, hogy mindenhol mást írnak, ill mondanak.
Van-e valakinek ezen az oldalon tapasztalata ezekkel: http://epitkezes-otthon.vatera.hu/epitkezes_felujitas/egyeb/huzalozott_napelem_cella_1_8wp_80_150mm_1458770429.html" TARGET=_fnew>Napelem cella

Illetve egy videón mutatták, hogy ilyennel lehetne ragasztani, mert ez rugalmas: sylgard 184.  
Az ára horrorr, magyar találat nem is volt sok.
Ismertek-e valami helyettesítőt, vagy van-e más ötletetek erre:
http://www.youtube.com/watch?v=_2UxOY_wpFo&feature=related" TARGET=_fnew>videó Ez 3 részes, a 3. részben van a ragasztó.

000000000

nem éri meg épitgetni lényege lene a teljes páramentes hermetikus lezárasa a celáknak házilag....!
csak szerelö keretel szabad meg veni gyárit is!
lényeg az áteresztö réteg amit használnak ezek elöt az uv átkel hogy engedje teljesen....amit hasznositanak a celák legföképeni spektrumot!
mekora rendszert akarsz ki épiteni?

me3ua0a6

Elvileg 36db cella fedez egy elméleti 18V@3.6A-es rendszert, ami kb 65Wp-t jelent, ez gyakorlatban lehet vagy 30W. Ez töltene egy akksit, ami pl a kerti és műhely világítást ellátná.
Nem nagyban gondolkodok, csak hobby és móka szinten.  
Jelenleg egy gyári napelemem van, ami 12W-os, ez tölt egy 45Ah-s akksit, erről mennek a telefon és elemtöltők, meg egy helyi szobamegvilágítás.

me3ua0a6

Eddigi tapasztalatom szerint 3 kategória van:
- 2-6eft/W szintjén átverős mobiltöltő és aktatáskás megoldások, eszközök. Kicsi kütyükhöz drága holmik.
- 300-500ft/W nagyipari profi 2-500W-os táblák, melyek nem hobby kategóriásak. Nem éri meg belevágni, ha az ember nem építi át az egész házat.
- Ez amit linkeltem, 1-200ft/w áron, cserébe lehet vacakolni a cellákkal, de itt már a forrasztási rész félig meg van oldva.

s7manbs8

Ennek az 1-200Ft/W fajtának, kb. mennyi idő a megtérülése ?

me3ua0a6

Ha a többi kelléket, meg ledeket nézed, akkor sok-sok-sok év.
Ha azt nézzük, hogy 45ft/Kwh, és termel egy cella 1,5W-ot, akkor kb 500 óra alatt térülne meg az ára. Ez napi 5 órával számolva 100nap.
Emellé jön az egyszeri költség, ami vezeték, meg ledek, meg akku.
Ebből akku van itthon, autóban már nem indít, 100A-t nem tudok kivenni belőle, de töltést tárol. Vezeték, led egyébként is lenne, csak pl trafórol lenne megtáplálva. Vagy dugasztápról.
Jól számoltam?

me3ua0a6

me3ua0a6

45ft/kWh azaz 0.045ft/Wh
Ennek a másfélszeresét termeli egy cella, azaz 0,0675ft-t óránként. 300ft-s árral számolva ennek a megtérülésének az ideje 4500 óra.
napi 6 órával számolva 2 év, 8 órával számolva másfél év. Viszont ha a ledek által spórolt energiát is ide vesszük (lásd Varsányi-projekt), akkor a napelem ára egy év alatt megtérül a kertre, ha ledezzük 2-3 40-60"-os izzó helyett :D El lehet dönteni, hogy kinek mi éri meg :D Nekem ez hobby is egyben.  
(illetve a másik napelemem már vagy 6-7 éve megy 12W-on.)
Illetve én ebbe fogom majd belefektetni a mérőóra árát :D

s7manbs8

Nem tudom, de nekem most nem volt kedvem számolni, azért kérdeztem, hátha már kiszámoltad.

000000000

necsak celát számol épitésre alluprofil poli karbonát vagy lexan...szilikon ezek sujos kiadások még egy kész szerelhetö napelemig!
http://elektronika.vatera.hu/egyeb/uj_polikristalyos_napelem_65_wp_tobb_db_1459584452.html" TARGET=_fnew>65W solar......

me3ua0a6

Bútorlap és üveg nem jó? Jelenleg a linkelt cucc árának a harmadánál tartanék 300ft-os cellaárral számolva. Azaz van még 18ezer ft-m az aluprofilra, és az üvegre.
De pon emiatt vetettem is fel az ötletemet, mert itt lehet mindig tanulni :D
Kb 0.5x1méteres lenne.

svejk