Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

000000000

de az épités öröme ...ahogy szokták mondani![#beka3]

me3ua0a6

Keretbe akkor akár bármilyen sziloplaszt is mehet?
Körbenézek szilikon ragasztó ügyben még. Lehet hogy benézek valamikor ehhez a céghez :)
Elvileg ezzel légmentesen való ragasztás a célom.
Ha a kezemben lesz a cella, akkor kipróbálom, hogy milyen anyag kell majd elé. Üveg, plexi sima ügy tesztelésre. Lexant még néznem kell.

me3ua0a6

A műgyantával pont a hőtágulás és keménység a gond.
Szerintem nekem a plexi vagy üveglap is elég lesz.
A garancia hobby szintű buherálás céljából elhanyagolható. Főleg ha harmadáron kijön a kívánt teljesítmény.

keri

Ökölszabályként:
A téli kevesebb napsütést és a felkelő lemenő nap csökkenő teljesítményét is figyelembe véve, egy átlagos 30 fokos déli fekvésű napelem évente annyi kWh-át termel ahány watt a névleges teljesítménye.

Tehát egy 100W-os napelem egy év alatt 100kWh-t termel.

Tehát kb 5 év a megtérülés 200forint/W os napelem esetén (ami szerintem nem létezik)  
A valóságban 600körül láttam, de ha valaki tud 500forint alatt rendes napelemet engem érdekel :) A házamat akarom fedni vele.

000000000

me3ua0a6

Pozitiv 20 teszt régesrégen megvolt, és nem volt észrevehető különbség a plexi a képkeret üvege, és a scanner kvarcüvege között.

keri

Lusta disznó, lesheted hogy számolok neked legközelebb [#mf2]

000000000

igy van a mugyanta hötágulás és össze zsugorodás során a bene lávö celákban hajszál repedések alakulnak ki és meg szünek létezni!

me3ua0a6

Azt mondod, hogy átlagban napi 3 órát lehet számolni a csúcsteljesítménnyel? Azaz 6 óra fél teljesítménnyel?

me3ua0a6

Ha veszteségmentesen számolom a cellát, akkor 3.5év alatt megtérül az ára az általad mondott napi 3 óra működéssel. Nekem ez már tetszik :)

000000000

ekorára tehetsz egy tolo motrot is és mindig a nap járásáva néz szembe....!

keri

keri

Ja, Ja, tényleg, én is próbáltam áramkört rakni FBS-be, de szétmarta teljesen a nyákot.
Az említett két komponenses szilikont használom én is.

keri

Ja hát mondom, játszani jó :)
A kertilámpák és a napelemes autók is műgyantával vannak összerakva.
Nagyon sokféle létezik, ne csak az uverapidra gondolj. Vannak direkt ilyen célre víztiszta zsugorodás mentes anyagok.