Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

000000000

mindkét esetnél kell pufer napelem vagy kolektor de még igy is csak rá segités midketö megoldás....

keri

Régi napelemek sima síküveg felületűek voltak. Maga a napelem elég sötét, az nem tükröz.

A mostani napelemek felülete már rücskös, hogy az oldal irányból jövő fényt is jobban hasznosítsa.

Amúgy meg kit érdekel hova világítasz be?
Azért ez nem tükör felület.

keri

Sajnos télen valóban töredéke energiamennyiséget termel. Ha erre méretezed, akkor erősen túlméretezett rendszer kell, ami nyáron már túl sok.
Az lenne jó ha a nyári napot el lehetne rakni télire, de ezt meg akku mennyiséggel nem lehet bírni.

A 200W folyamatost úgy érted, hogy 24 óra alatt 4,8kWh-t fogyasztasz? Az elég nagy akku és kb. 5-6 órában termel a nap elegendően, tehát valószínüleg nincs akkora felületed. ami elég lenne ehhez.

Arról nem is szólva, hogy elég gyorsan le szokták lopni ilyen helyekről :(

svejk

Ablak nincs a kuckómon. PC + monitor + 1 vagy 3 50W-os hosszú fénycső.
Persze napi 24 órát csak akkor vagyok ott ha nem tartok ebédidőt :)
A másik nem nagyon emlegettet dolog a napelemeknél az inverterek hatásfoka. A kis inverterek nem terhelhetők a nagyoknak(mondjuk 2kW) meg tetemes az üresjárati saját fogyasztásuk, ez akár lehet 100-200W-is.
Sajnos az inverterek hatásfokát mindig csak a névleges teljesítményükre adják meg.
Ez miatt aztán nehéz a 100-200W-nyi napelem betáplálása a hálózatba.
Ezért én is a téli fűtési besegítésen gondolkoznék elsősorban de ott is csak a vizes napkollektort tartom jó megoldásnak, csak elég körülményes egy ilyen rendszert kiépíteni, főleg kicsiben.
Jelenleg -5  C fokig a 2kW-os olajradiátor bőven elegendő, még úgy is hogy nincs minden nap fűtve.

Szalai György

Nem akarnék a zsebedben turkálni, de egy kis hőtárolós kályha nem férne el az asztalod alatt?
(Téli hónapban 2kW x napi 4óra x 30nap = 240kWh = 11734Ft nappal. Ugyan ez 7462Ft éjszaka. Különbség: 4272Ft kb. 36%)

keri

áá, annyira azért nem vészesek az inverterek.
A nagyobbaknak 20-30W körül van az alap teljesítménye.
A jobbak pedig le is kapcsolják magukat ha nincs rajta terhelés.
Amit most néztem annak a legrosszabb hatásfoka 88%

svejk

Neked tudnod kell hogy egy vezérelt fogyasztásmérő felszereltetése sem kerül ingyen.
Ráadásul a 3.-ról újabb 20 m légkábelt jelentene. Az meg már csak az én bajom hogy irtózok minden felügyelet nélkül hagyott, bekapcsolt villamos fogyasztótól, ráadásul pont az ilyen áramnyelőktől.

svejk

Hát, lehet hogy az újabbak, ilyen célra készültek olyenek, nekem csak egy APC 48V-os 1,6kW-os PC-hez való szünetmentesem van, az még teljes akkufeltöltés után sam adja alább 100W-nál, egy komolyabb iparibb 2kW-os pedig 200 W fölött zabál, igaz nem egy új konstrukció, 120V sínfeszültségű szükségvilágítás inverter.

000000000

pedig igaz az az folyamatos teljesitnénynél leadot teljesitnény az olcso invertetreknél vagy készenléti tápoknál is hiába raksz bele nagyobb akukat  az inverter része.... rossz olcso kisporolt alkatrészek ezért jo ha felét tudják folyamatos terhelés alat ami rávan irva..!

keri

Na ezért olyan olcsó a szünetmentes tápegység, és ezért drága a jó szolár inverter.

ra8nsmk6w

Sörkolektor! mivel üresek a dobozok még el sem lopják.

s7manbs8

Azt te csak gondolod, állítom, van aki még erre is képes. :)

svejk

Őszintén szólva nem hiszek benne..
Tetőre nem is nagyon lehetne rakni.

s7manbs8

Pedig a Hatvani találkán fogyósördobozból lehetne építeni pár nm-t majd. :) A fórumozók közös munkája lenne a megivás is, meg a felhasználása majd ami energiát termelne, vándordíjnak jó lenne 2 nm kollektor... :)

ra8nsmk6w

Hidd el nem mondanám senkinek ha magam nem gyözödtem volna meg a használhatóságáról.