Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Tavaly csináltam egy ilyen ventilátor sebesség szabályzót sörkollektorhoz, kettő is kellett neki, azóta nem jelentkezett, hogy nem jó valami, vagy kigórta az egészet, nem tudom melyik verzió van.

000000000

megéri még épitgetni ilyesmit?
hisz a vákumcsöves teknika jo áron van már és télen is bizonyit elég jol...:)!

ra8nsmk6w

Ez igy van, de azzal direkt módon nem lehet füteni csak vizet melegiteni.

000000000

levegöt is bármikor csak hölégfuvo lesz belöle....[#vigyor0]

svejk

Én valami olyasmiben gondolkoznék, mint most az olajradiátorom. Ha nem vagyok itt akkor is valamekkora hőfokot tudna tartani a vizes rendszer, ha kevés vagy nincs napsütés akkor továbbra is fűtőszállal melegíteném a vizet, persze megfelelő keringetés, szelepelés mellet
Ha nagy badarság akkor szóljatok.

15 év alatt sokfélét kipróbáltam ez a tárolós olajradiátor vált be a legjobban, a közvetlen hősugárzók akár levegős akár infrás mellett nem volt komfortérzetem.

000000000

svejk

A puffer maga a hőleadó radiátor és a műhely lenne :)

000000000

valamibe höt kell tárolni pl északa ez nagy menyiségü viz...!
mühelyet le szihetelni nagyon jol de az megint nem kis befektetés ami ér is valamit min 10cm hungarocel....:)

keri

A sörkollektorral csak az a baj, hogy nincs hőtároló képessége és bonyolult kivitelezni.
Ez olyan nyugdíjasoknak való elfoglaltság, akik sörözés mellet nem tudnak mit csinálni, és valahogy indokolni kell az asszonynak miért nem viszik le a szemetet :D

Egyébként az egyik nyugdíjas kollégám találta ki az egészet unalmában :DDDD

keri

Nem hülyeség csak nem éri meg egy garázsban ez.
Sőt még egy lakásban is csak a kíváncsiaknak és a zöldeknek éri meg. :)

Először is azt kell megállapítanod, hogy a kívánt alap hőmérséklet tartása mennyi energiába kerül.
Mivel villanyradiátorral fűtesz, ezt elég könnyen tudod mérni.
Ha ezt tudod, akkor már ki lehet számolni hány liter és milyen meleg vízre van szükséged, hogy mondjuk 24órát minimum áthidalj.

Általában itt bukik el, mert elég sokra.
Bár kicsi a szoba amit fűteni akarsz, rossz lehet a hőszigetelése.

Aztán az energia szükségletből már a kollektor méretet és tudod számolni. A téli átlag napsütési adatok ismertek...sajnos, bár a téli nap fűtőképessége szinte azonos a nyárival, kb. egy nagyságrenddel kevesebbet működik.
(pontos mérések a Naplopó.hu oldalon) Erre kell méretezned a kollektort, ami megint csak elég nagy lesz.

Ha elég sok a kollektorod, és elég nagy a víztározód, akkor elvileg 90% megoldható a napenergiás fűtés. a 10% csak azért van mert arra nem tervezhetsz tározót, hogy egy hétig nem süt a nap, és bár ilyenkor is termel a szórt szugárzásból a vákumcsöves, ez már tényleg elenyésző és szintén nem lehet erre tervezni...bár ha mégis erre méretezed, nyáron gőzturbinát is hajthatsz a rendszereddel :D

keri

Más hülyeség.
Gondoltatok már arra hogy nyáron az éjszakai viszonylag hűvös levegőt el kellene tenni, nappalra?
Sőt a téli hideget még jobb lenne elrakni.

Vajon mekkora jégtömb kellene hogy klimatizálva legyen a lakás egész nyáron?
Valaki tud adatot hogy mennyi villanyt fogyaszt a klímája, lehetőleg egy valamilyen szigeteléssel rendelkező családi házban.
Abból már számolható a jég mennyisége.

Kristály Árpád

Halihó mindenkinek!

Más...
Egy barátom a következő hőtárolót csinálta...
Nagy acéltartályt valami szuper festékkel kikente...ha jól emlékszem katepox....
Majd a pincébe lehejezte és körberakta 15-cm salakgyapottal...
Telerakta Dunabogdányi kővel...(agnezit)  
ebből van az úton a kockakő!

majd nagyon sok sóval illetve vízzel feltöltötte...
egy héten 2-3x felfűti mindenféle éghető anyaggal s a többi napokon erről megy a padlófűtés....
Nem messze lakik tölem...tényleg csak 2-3-napot fűti!!!!
Ezt csak gondolatébresztőnek tettem be...

Árpi

ra8nsmk6w

Tároló képessége egyiknek sincs! az opció. Ebben az esetben a fütött helyiség a tároló

2vkx6unz

Ez érdekes... Bizonyára nem szeret naponta a tűzrakással vacakolni... és /vagy nagyon jó hőszigeteléssel bír az épület.
Az épületnek adott a napi hőmennyiség igénye ismertek a veszteségek stb. Az igényt a külső hőmérséklet befolyásolja. Ha csak 2-3 naponta fűt akkor annyi hőmennyiséget kell tárolnia ami elegendő a fűtésmentes napokra.
Ha kicsi a hőtároló vesztesége, jó a felfűtés hatásfoka és jó a tárolóból az épületnek a hőt átadó rendszer hatásfoka akkor még meg is érheti. Egyébként csak kényelmes rendszer mert nem kell naponta fűteni.

Kristály Árpád

Nem!

Minden másnap 24-órás szolgálatban van....