Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

keri

Azért jobb a hatékonysága, mert a mindenféle hulladék hirtelen ég le, és az energia nagy része veszendőbe megy, hiszen nem hirtelen kell ez az energia. A hőtároló pufferként elnyeli az egészet és fokozatosan, igény szerint adja le.

Ráadásul a kazánok is jobb hatásfokúak ha nem alapjáraton tüzelsz benne, hiszen az oxigén elvételével csökkentik a teljesítményt.

Arról nem is szólva, hogy egy normál kazán akárhogy megrakod, nem ég egész nap, tehát eleve egyenetlen a hőleadása, szóval a módszer kiváló, de csak házi megvalósításban éri meg.

000000000

ere a meg oldásra a föld höje a legjobb nem kel hozzá jég sem bizonyitéként ot van a furt kutak álando 10...15c vize ezt levegövel is meg oldhato egy hosszu 160..250mm átmérövel rendelkezö csövel 1.5..2m mélységben áthuzatva rajta lévö levegö menyiség mind lakásban lévö klimatizálást és levegö cserét egyben meg lehet oldani a csö hosza a kiépithetöségtöl füg sajnos... az az udvar mérete !
kolégámnál mind müködik jopár éve ez a megoldás energia felhasználás szempontbol amit a wentilátor fogyaszt 300...400W !
nála kb30m 200mm csöböl a kánikulai 30..40c beszivot levegö 16..22c közö egyenlitödik ki
a távozo nyilásnál a beszivot levegö amit a föld höje lehütöt!:)
nem kell milios nagyságrendü höszivanyu....:)

e7c897sd8

2vkx6unz

Én is szeretnék ilyet, jól jönne némi részletesebb információ.
1 hol van a ventillátor Szívó vagy nomó oldalon?
Milyen légszűrést alkalmaz? Feltételezem, hogy a légszűrő a belépésnél van.
Nyitott vagy zárt rendszerű (külvilágból szívja be a levegőt vagy a lakáson belülit keringeti?
Milyen anyagú a cső?
Milyen gyakran kell takarítani a szűrőt?
A kondenzvíz elvezetést hogy oldotta meg?
Mi a helyzet a rovarokkal? Gombákkal?

000000000

bent a lakásna az az szivo oldalon ventilátor!
légszürés lehet variálni az az aktiv szén pl....
külvilágból szívja be a levegőt!
KG csö narancs sárga lefolyo......
kondezvit ahogy a gázkéményeknél vanak megoldva!
szivonyilásin ami kinti nyiláson mezei szunyoghálo rovarok elen.....

keri

Ez is jó dolog, és nem bonyolult.
Viszont hallottam olyanról hogy nyár végre felmelegszik a föld, illetve tél végére nagyon lehül, bár gondolom ez is méretezés kérdése.

svejk

Én ezt csak hőcserélőn keresztül tudnám elképzelni, semmint hogy a kinti levegő bejöjjön azokon a csöveken keresztül.
Gondolom a kollégádnál az a 30 m cső több párhuzamos ágból tevődik össze.

000000000

deta ugyan az mind egy szenyviz utcai és a ház közöt!:)
semi exra kiépités nincs bene.......
kinti levegö van áthuzatva ezen a csö szakazon!

keri

Vannak cégek akik direkt ezzel foglalkoznak.
http://www.rehau.hu/epitoipar/melyepites/geotermikus.energia/awadukt.thermo.levego-talaj.hocserelo.shtml" TARGET=_fnew>Pl. a REHAU az egyik legmenőbb (és drágább)

Spéci antibakteriális cső (gondolom ezüstözött PVC) kell hozzá, így nem gombásodik, de gondolom ahogy a klímáknál itt is át lehet öblíteni valami vegyszerrel.
Kondenzvíz egy gyűjtőakna folyik, enyhe leejtést kell adni a csőnek.
A külvilágból szokták a friss levegőt beszívni.
Szűrőt évente ajánlott takarítani ahogy a klímáknál is.
Nem ezzel szokták megoldani a teljes fűtést/hűtést, hanem hőszivattyúval kombinálják.
A ventillátort oda teszed ahova akarod, célszerű oda ahol az egész gépészet elhelyezkedik (hőszivattyú, rekupátor)

svejk

keri

Szerintem a szenyvízcső alatt nem azt értette, hogy belerossznak :D

svejk

Persze hogy nem:)
De egy ilyen csövön ha van szúnyogháló meg szűrő ha sem, akkor is áporodott, dohos levegő jön keresztül egy idő után.

svejk

http://picasaweb.google.hu/lajos.rancz/Hocserelo?authkey=Gv1sRgCOLipPv99PSFGQ&feat=directlink#" TARGET=_fnew>Egy fickó ilyen levegő hőcserélőt készített magának.
Szerintem itt a fórumon sokan ismerik az illetőt.

keri

A központi szellőztető rendszereknél sincs ilyen gond.
Igaz abban nincs páralecsapódás, de ha nem tudnak elszaporodni az élőlények akkor ennél sem okoz gondot.

Elég régótam vannak működő megoldások erre.

De ha nem bízol benne, van olyan hogy fagyélót keringetnek, és azt a hőt hasznosítják.

keri

Dejó.
Ezen már én is törtem az agyam, hogy lehet megoldani...én kicsit bonyolultabbra gondoltam :)