Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

keri

Nekem http://www.archimedesolarenergy.com/en_home.asp" TARGET=_fnew>ennek az Archimede naperőműnek a megoldása tetszik.

Ilyen tükröket már gyártottak hobbyCNC-sek alu profilbordákra csavarozott polírozott fémlemezekből és jól működtek. Ennek a fajta tükör egyszerűbb mint egy ugyan ekkora felületű parabola tányér, bár nyilván nem is lesz olyan magas a csúcshőmérséklete.

A sóolvadékos energiatároláson is érdemes lehet elgondolkodni, de egyrészt nem tudom hogy egy házi méretű rendszer fel tudje e 300 fok fölé melegíteni, másik hogy meg kell oldani, hogy ne tudjon belefagyni a só a csövekbe mert akkor kuka az egész rendszer....na meg gondolom a hagyományos keringetőszivattyúk sem működnek 300-500fok között :D

keri

De a http://opensourceecology.org/wiki/Novatec_Biosol" TARGET=_fnew>ez a linear fresnel technológia sem bonyolult.
Egy ilyesmit akár a tetőre is fel lehet tenni, csak a tükrök pozicionálása macerás.

Kristály Árpád

Egy kis info:
http://www.a1wpower.hu/" TARGET=_fnew>Mágneses áramfejlesztő készítés hozott anyagból

s7manbs8

Következő projectem napenergiával működő kert fűnyíró robot... mert nincs időm lenyírni már nagyon durva, őserdő van a  kertbe... :)

keri

Hány wattos egy fűnyíró?
Csak azért mert 1 négyzetméter napelem csupán 140-160 watt körül van, szóval akár önjáró napernyőnek is nevezheted majd :))))
Vagy kénytelen vagy akkumulátoros fűnyírót csinálni ami már reálisabb, azt meg már azzal töltöd amivel akarod illetve amire van pénzed :D

Robotfűnyírót én is akarok csinálni, de én vezetékeset. Olcsóbb leprogramozni, hogy ne menjen rá saját vezetékére, mint akkut venni bele :)

keri

Ja vettem napelemet 1 négyzetméterest :)
Nagyon tuti. 0,5Amper rövidzárási áramot ad le úgy hogy a hátulját süti a nap. Ha az élét süti, akkor már 2Amper.
A 20-22V üres járási feszültséget napsütésben bármilyen pozícióban tudja, legfeljebb ha lefordítom a földre akkor nem termel semmit.

Terhelni még nem tudtam, mert nincs mivel.

Akarok hozzá csinálni egy PIC-es töltésvezérlőt, azzal meg a pillanatnyi teljesítményt is ki tudom íratni, de kollégám vett pénzért töltésvezérlőt és az 50Ah-s akkut nagyon gyorsan feltöltötte.

s7manbs8

Azt nem mondtam, hogy saját maga cipeli a napelemét is, a napelemhez lesz egy 5-ször akkora kert pluszba, amibe nőhet a fű, a napelemek alatt  a szórt fényből energiafát ültetek ... :)

svejk

keri

Korax monokristályos.
Egy barátomtól kaptam, baráti áron.

Ha van egy kis szerencsém még akkut is kapok hozzá, szünetmentesből selejtezve, 5 éves, de hibátlan darabokat, csak szereznem kell rossz akkukat hogy darabra meglegyen selejtezéskor :)

s7manbs8

A múltkor majdnem lett egy zsáknyi sörös dobozom, gondoltam egy kis sörkollektorra jó lenne, csak aztán elfelejtettem érte menni, persze közben gondolkodtam, hogy van e egyáltalán értelme csinálni...

keri

4um5b65d

Ha ilyenen gondolkodsz akkor vegyél egy vastagabb fajta alufólia tekercset aztán abból csinálj csövet. Hosszan kiteríted , ráfektetsz egy csövet aztán tekered mint a rétest.

PSoft

Ezen,már én is gondolkodtam...

Mér is kell sörösdobozokból összebaszkurálni azt a kollektort???
Mikor van fasza,egyenes "kályhacső" is méterben.

Azt is le lehet fújni utánna matt feketére.[#nemtudom]

s7manbs8

Lehet a sörös doboz ingyen van, az olcsóbb, persze a munkadíjat nem számolják, mert akkor meg lehet mégse olyan olcsó az. Kivéve ha hobbiból -100Ft/óra bérért csináljuk.