Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Napelem, napkollektor és szélgenerátor. Technika és készítés

Indította rty42, 2025 szeptember 20, 12:58

Előző téma - Következő téma

keri

http://viewitem.eim.ebay.hu/10000w5000w-pure-sine-wave-power-inverter-12vDC230vAC/170633887743/item" TARGET=_fnew>Erről az inverterről mi a véleményetek?

Elvileg mindent tud, jó nagy teljesítmény, de gyanúsan olcsó, és ilyen nagy teljesítményre nem is 12V-ot, hanem legalább 48 voltot adnak be. Végülis PayPalal nagyot nem tudok bukni, ugye?

Jó az tény hogy ez csak 85%-os hatásfokot tud, jobb inverterek manapság 95% felett vannak.

keri

:))) most olvasom a használati utasítást.
Egyszerűen csatlakoztassa autó, vagy motorkerképár akkumulátorára.
Elképzeltem hogy a 12Ah-s motor akkuról neki állok hegeszteni és az akku 10 másodperc alatt behorpad :))

MoparMan

a kínai és honkongi wattokat ne téveszd össze az itteniekkel...
jó estben a felét-kétharmadát tudják ezek a cuccok, így számolj

000000000

step-up 87% az max enél job nem igazán van még..
step-down az jobb 97% is lehet!

000000000

keri

Vezérelt FET-es egyenirányítóval, rezonáns inverterrel, jóminőségű, jól méretezett inverter trafóval tudnak 90% feletti hatásfokot, bár tény, hogy ahogy mondtad, nem igazán van mégilyen.

A hagyományos jó hatásfoku inverterek tényleg 85% körüliek.

És ahogy mondtad, nagyben függ a bemenő feszültségtől az inverter hatásfoka. Ezért baromság hogy 12V-ra vannak méretezve ezek a nagy teljesítményűek. Nekem van otthon egy régi őskövület 4kW-os, az DC 120V-ról megy. Ilyen teljesítményt úgyis több akkuról kell levenni.

keri

aszondod, kici occó? :))
70ezret akkor is megér ha csak felét adja le.

Én sem hiszem hogy 5kW 12V-ról lejön. Az 416A az még hegeszteni is sok :)

000000000

Tisztelt uraim ki tud érdemi infóval szolgálni a magyar napelem cserépről megy e már a gyártás stb

svejk

Ilyen híreknek nem szabad felülni, ha tényleg jó lenne akkor már rég gyártanák és persze drága lenne.
A cikk még annyi technikai dolgot sem mond el hogy bele lehessen kötni.
De kapásból ilyet ír, hogy nem kell vezeték.
valószínű a galambsz@r viszi át az energiát a cserepek kapcsairól.
Azt mondja jobb a hatásfoka mert a hullámos felületből mindig éri valamely részét a fény, de azt nem írja hogy ebből következik hogy egyes felületeket meg kevesebb fény ér.
Azon kívül tudvalevő, hogy nem a konkrét napelem a drága - azt ontani fogják majd Kínában - hanem a köré épülő energiaátalakító/tároló infrastruktúra.
http://ingatlan.net/magazin/2010/04/magyaroknak-olcsobb-lesz-a-vilaghiru-napelemes-cserep/" TARGET=_fnew>De tessék, nyáron belefognak...

s7manbs8

Közben meg csak telik az idő, mint a szélerőműnél, ennyi idő alatt már valami eredménynek születni kellett volna.

keri

Nagyon rákaptam erre a marketing baromságra a magyarok, sajnos átestek a ló túlsó oldalára, ettől komolytalan lesz az is ami amúgy értelmes lenne.

Viszont erről valahol olvastam érdemi infót is...mondjuk éppen nem világszenzáció, meg nem is egyedi dolog, de elég az ha magyarországon világszenzáció :D

Műanyag alapú, vékony film napelemekről van szó, ezért jóval olcsóbb mint a mostani napelemek. Hatékonysága alacsonyabb de nem vészesen. A sínre pattintáson felül annyi újdonság van még benne, hogy az akkumulátor, és az inverter is rá van integrálva a "cserepekbe"

Mondjuk ilyet valóban nem láttam még, de nem is csoda, mert ez így baromság. Tényleg csak azoknak éri meg akik nem tudják mit akarnak, és vészesen nem akarnak rendszert kiépíteni, ezért rugalmassága miatt túl sokat nem buknak rajta...mondjuk árat/élettartamot nem tudok...meg azért az akku súlya a tetőn....

keri

Nem fog, mert ésszerűtlen, akármilyen jól hangzó marketingszöveget találnak ki mellé.

000000000

Sajnos ez anfor napelem életartalomra nem egy jo válaszásnak bozonyul 5...10 év közöt mozog!

svejk

Ez komoly?
És olcsó a sok kis biszbasz és gagyi akku minden cserépben?
Mekkora a sínfesz?
Eleve egy ilyen mostoha körülményeknek kiette csatlakozóelem - legyen az csak egy lemezrugó -  sokkba kerülhet ha normális is kell hogy legyen.